Türkiye'de enginar üretiminde ilk sırada bulunan İzmir’de enginar hasadı başladı. Üreticiler hasadın geçen seneye göre daha verimli olduğunu söylerken, girdi maliyetlerinden dert yandı.

Enginar üreticisini mahsul kurtarmadı: Girdi maliyetleri yüzde 300 arttı
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

İzmir'de enginar hasadı başladı. Ülkenin yıllık 40 bin tonluk enginar üretiminin yüzde 29'luk bölümü olan 11 bin 500 tonu İzmir'de gerçekleşiyor. Bölgede ağırlıklı olarak “Sakız" ve "Bayrampaşa" cinsi enginarlar ekimde tercih ediliyor.

Enginar üretiminin yoğunlukla yapıldığı Urla’da üreticilerle konuştuk. Üreticiler, geçen seneye göre daha verimli hasat elde edildiğini belirtirken, bu sene normal enginarın tanesi 10 liradan, soyulmuş enginarın ise 14-15 liradan tüketiciye ulaşacağını söyledi. Üreticiler bu sene ise girdi maliyetlerinden dolayı zor duruma olduklarını dile getirdi.

Enginar üreticisi İbrahim Direk, enginarın yıl boyu emek isteyen ve bakımı zor bir ürün olduğunu belirterek, “20 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bu sene hem girdi hem işçi maliyetlerindeki artış hem de kış aylarının yağmursuz geçmesi bizleri zora soktu. Bu sene kadar zor bir yıl görmemiştim. Şu an enginarın tanesi pazarlarda 10 liradan satılıyor. Bu yıla kadar iyiydi ama girdi maliyetlerinin geçen yıla göre çok yüksek, satış fiyatlarının da düşük olması bizim için iyi olmadı. Ürün fiyatlarının düşüklüğü bırakın kâr etmeyi girdi maliyetlerini karşılamaya yetmiyor. Üreticiler olarak zor durumdayız” diye konuştu.

BU SATIŞ FİYATI BİZİ KURTARMAZ

Bir diğer enginar üreticisi Yücel Şengezer de, “Bu sene hasadımız geçen seneye göre verimli. Ama enflasyon bu kadar artmışken satış fiyatının bu derece düşük olması  bizi çok olumsuz etkiledi. Girdi maliyetlerimiz geçen yıla göre yüzde 300 arttı. İşçi maliyetleri çok yüksek. Ayrıca işçi de bulamıyoruz. Üretici bu sene de kazanamayacak. Bu belli oldu… Yeterince destek alamıyoruz. Borçlar artmış durumda. Sonumuz ne olacak bilemiyorum” dedi.

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ise şunları dile getirdi: “Bu sene enginarda verim çok yüksek. Ama girdi maliyetleri belimizi büktü. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Bölgemizde işçi sorunu büyüyerek devam ediyor. Dışarıdan gelen işçinin maliyetlerini karşılayamıyoruz. Enginarın satış fiyatı da beklentimizin altında kaldı. Gün geçtikçe de satış fiyatı düşecek. Üretici bu seneyi de kurtaramadı. Seneye ne olacak göremiyoruz. Bu konuda ciddi adımların atılması lazım. Bölgemizin enginarı eşsiz bir enginar. Bunu korumak zorundayız.”