Fenerbahçe’den gövde gösterisi
Fotoğraf: AA

CEV Şampiyonlar Ligi yarı finalinde, aynen geçen sezon olduğu gibi Vakıfbank karşısına çıkan Fenerbahçe tahminleri boşa çıkarmadı ve rakibini üstün bir oyunla 3-0 mağlup ederek, kendi evindeki rövanş için avantaj yakaladı.

Fenerbahçe ile oynayan takımların, maç ilerledikçe bir tür "öğrenilmiş çaresizlik" yaşadıklarını görüyorsunuz. Hem çeyrek finalde karşılaştıkları Imoco hem de Vakıfbank, hücumdaki üretimi birbirine çok yakın 3 oyuncuyu durdurmaya çalışmanın bir süre sonra beyhude bir çaba olduğunu fark ediyorlar. Zaten setin 3'te 1'inde bu planları hayata geçirmeyi düşünemiyorlar bile zira Melissa Vargas ve Arina Federovtseva o kadar etkili servisler kullanıyorlar ki bunlar ya ace oluyor ya da oyun içinde kalsa bile side-out olamadan Fenerbahçe'ye fırsat topu olarak dönüyor. Fenerbahçe bu silahı, Vakıfbank maçının ilk setinde de sonuna kadar kullandı. Fenerbahçe 4 ace bulurken, Vakıfbank'ın alabildiği 10 sayının da 3'ü rakibinin hatalarından gelmişti. Zaten maçın tamamında da Sarı Melekler’in ace sayısında 10’a 1 gibi ezici bir üstünlüğü vardı.
Vakıfbank'ın yaptığı blokların Fenerbahçe zeminine düştüğü ilk sayı sarı-siyahlılar 2. sette 9-5 geride iken geldi. Zaten Giovanni Guidetti'nin takımının da bir seri yaparak set ortasında rakibini yakalama sinyalleri verdiği tek an buydu. Skoru 11-11'e getirmeyi başardılar ve ondan sonra da setin sonuna kadar önde götürdüler. Fakat Paola Egonu’nun 23-22 sonrasında yaptığı 3 hata onların sadece seti koparmasına sebep olmadı, psikolojik açıdan da, kafalarında filizlenen “belki maça ortak olabiliriz” düşüncesini yeşeremeden soldurdu. İtalyan oyuncu önce 2 hücumu dışarı atarak rakibin geriden gelip 24-23 öne geçmesine yardımcı oldu, daha sonra da setin son sayısında Cansu Çetin’in kullandığı serviste, Ayça Aykaç’ın aldığı hatalı manşeti saha dışından çevirmeye koşmakta tereddüt ederek, takım arkadaşlarının isyan eden bakışları arasında rakiplerinin 2-0 öne geçişini izledi. Bu satırlarda daha önce birçok kez yazdığımız gibi, o set sonu Egonu ve Vakıfbank beraberliğinin, sezon boyunca nasıl pembe düşlerden, kapkaranlık bir kabusa dönüştüğünün bir özetiydi adeta. Bu arada Cansu Çetin’in katkısından da bahsetmek gerekiyor. Tecrübeli oyuncu her 2 set sonunda çok iyi bir servis performansı ile, Terzic’in kendisini neden set sonu jokeri olarak kullandığını bir kez daha herkese gösterdi.
2 takım arasında manşet yüzdesine bakınca aslında çok büyük fark olmadığını görüyorsunuz. Hatta maç boyunca Vakıfbank mükemmel manşette rakibinin önündeydi. Ancak kilidi çözenin hücum yüzdeleri olduğunu görüyoruz. Vakıfbank’ta yüzde 50’nin üzerinde hücum eden bir oyuncu yokken Fenerbahçe’de Ana Cristina’nın yüzde 68, Melissa Vargas'ın da yüzde 56 ile hücum etmesi farkı yaratan etkenlerdendi. Asıl çarpıcı olan ise maç boyunca köşe oyuncuların başrollerde olması sebebiyle gözden kaçan orta oyuncuların performansı idi. Ogbogu ve Zehra ikilisi toplamda sadece 4 sayı üretebildiler, üstelik zira Zehra 2’de 0 ile hücum etmişti ve kazandırdığı sayılar 2 blokla geldi. Fenerbahçe’de Eda-Vuchkova ikilisi yüzde 50’lik hücumla toplam 9 sayı ürettiler.
Fenerbahçe 10 yıldır hasretini çektiği Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu sonrası finale adım atmaya çok yaklaştı. Rövanş, gelecek hafta perşembe günü oynanacak.