Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını tamamladığı Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı yapıldı. Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, körfezi temizleyeceklerinin müjdesini de verdi.

Fethiye’ye temiz körfez müjdesi
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Fethiye Atıksu Arıtma tesisi açıldı. Fethiye’de Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında hizmete açılan Ölüdeniz Atıksu Arıtma Tesisi ile toplam arıtma kapasitesi yaklaşık 280 bin nüfusa hizmet verebilecek orana yükseldi. 

Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi açılışında konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, tarihe tanıklık ettiklerini söylerken, Fethiye'nin büyük bir dertten kurtulduğunu vurguladı. 
Karaca, “Fethiye artık kötü kokan bir kent haline gelmişti. Bu da turizme büyük darbe vuruyordu. 400 kilometre altyapı çalışması gerçekleşti. Bu çalışmalar sayesinde kötü kokunun önüne geçildi” dedi.

Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Fethiye’den kötü kokuyu sileceklerini, arıtma tesisi kapasitesini 2050 yılına kadar yetecek seviyeye çıkaracağız diye söz verdiklerini ve bu sözü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Gürün tüm sıkıntılara rağmen yatırımları hayata geçirdiklerine vurgu yaparak, “Tüm yokluk ve maddi sıkıntılara rağmen Bodrum’dan Fethiye’ye kadar üretmeye devam ediyoruz. Bizi bir de 15 Mayıs’tan sonra görün. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Biz sadece tüm belediyelere eşit destek verilmesini istiyoruz. Bu tesisin yapımı için 2015 yılından bu yana çalışıyoruz. O müzakereler sonucunda nihayet İl genelinde tüm altyapı çalışmalarımıza başladık ve birçok yerde tamamladık. Bu yatırımlarla Fethiye’deki kötü kokuyu silip attık ve 2050 yılına kadar kanalizasyon ile arıtma sorununu tamamen ortadan kaldırdık” diye konuştu. 

Fethiye’nin en önemli sorunlarını ortadan kaldırmak için büyük gayret sarf ettiklerini söyleyen Gürün, Fethiye Körfezi için uzun süren araştırma yaptıklarını ve teknik bir rapor oluşturduklarını belirterek temizlik çalışması yapacaklarını söyledi. 

Gürün, “Fethiye Körfezi için çalışma başlattık. Burada bütün su akımlarını ölçüyoruz. 13 metre alüvyon birikmesi tespit ettik. Bilimsel olarak bu tamamen alınamıyor. 3 ila 5 metre alüvyon alınmalı. Tüm zirai ilaçlı su Körfeze akıyor. Bu da Körfezi doldurmaya devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığından teknik araç talebinde bulunacağız, ücretini ödeyeceğiz ve Körfez temizliğine başlayacağız. Teknik olarak gerekli hazırlıklarımız bitmek üzere. Finansmanını da bularak Körfezimizi temizleyerek Fethiye’ye yakışır hale getireceğiz” dedi.