6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Hayat deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız dışında normal seyrine dönmeye başladı. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi de bu süreci hızlandırdı. Ama unutmamak lazım ki deprem bölgesinde enkazdan sağ çıkanlar henüz normalleşmenin çok uzağında. Bu yüzden dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Hem maddi olarak eski günlere dönmek hem de bu korkunç travmanın psikolojisiyle başa çıkmak hiç de kolay değil.

Bu tür felaketlerin olumsuz etkilediği sektörlerin başında gelen müzik sektörü de gelirleri deprem bölgesine aktarılmak üzere yapılan ve yapılacak dayanışma konserleriyle yaraları bir nebze de olsa sarmak niyetinde.


***

Dün Moda sahnesinde Cahit Berkay, Nilipek, Ceylan Ertem& Cenk Erdoğan, Sufle , Nova Norda , Selin Sümbültepe nin başını çektiği yaklaşık 25 müzisyen bir dayanışma konseri verdi. 27 Şubat’ ta ise ünlü Alman Rock grubu Die Toten Hosen
2 konserden toplanan yaklaşık 1 milyon avroyu bağışlamıştı.

11-18 Mart ve 28 Nisan’ da Almanya Ösnabrück konservatuarı Türk Halk Müziği Bölümü kurucusu ve öğretim görevlisi İsmail Türker, öğrencileri ve tiyatro sanatçılarının da katılacağı üç gösterinin gelirini yine bu bölgeye aktaracak.

30 Mart’ta ise çok büyük bir sanatçı katılımıyla gerçekleşecek bir konser bizleri bekliyor. Zorlu PSM deki bu konserde Adamlar, Antakya Medeniyetler Korosu, Aylin Aslım, Athena, Büyük Ev Ablukada, Can Bonomo, Ceza, Ceren Gündoğdu, Deniz Tekin, Duman, Gazapizm, Gökhan Türkmen, Hayko Cepkin, Kenan Doğulu, Koray Candemir ,Mor ve Ötesi, Özge Fışkın, Pentagram, Sertab Erener, Şevval Sam ve Zuhal Olcay dan oluşan dev bir kadro var.

Bu dayanışma etkinlikleri sadece müzisyenlerle de sınırlı değil. Bir çok özel tiyatro da ya bilet gelirlerinin bir bölümünü aktarıyor ya da depremzedeler için oynadıkları bir oyunun tüm gelirini bağışlıyor.

***

Tiyatromuz Yaşasın İnsiyatifi deprem bölgesinde olan ya da başka illere gönderilmiş çocukların bulunduğu sevgi evleri, rehabilitasyon merkezleri ve misafirhanelerde bulunan çocuklar için düzenli materyal desteğinde ( oyuncak, kutu oyunu, boyama kitabı vb.) bulunuyor ayrıca Türk Psikologlar Derneği’nin yönlendirmesi ve vereceği eğitimler sonrasında bölgede uzun vadeli çalışmalar yapacak.

Devlet Tiyatroları ise tır/kamyon sahneleri ile bölgedeki çocuklara tiyatro oyunları oynuyor ve bu devam edecek. Ayrıca çadırlarda da etkinlikler yapılıyor.

Depremin ilk gününden beri bölgede olan bir müzisyen dostumuz ise özel bir alkışı ve teşekkürü hak ediyor. Suavi’ den söz ediyorum. Suavi’yi tanıyanlar onun arkadaşlarına hep “dost” diye seslendiğini bilir. Bu sıcacık sözcük deprem bölgesinde “Dostlar Dayanışması” adında kocaman bir yapılanmaya ve dayanışma merkezine dönüştü. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağ olasın dost…