Hem dizi hem film
Boğa Boğa. (Fotoğraf: Netflix)

Murat TIRPAN

Haftanın Önerisi: Boğa Boğa - Onur Saylak, Hakan Günday (Netflix)

Onur Saylak ve Hakan Günday ikilisini bugüne kadar “Daha”, “Uysallar” ve “Şahsiyet” gibi kalburüstü işlerde birlikte gördük. İstanbul Film Festivali'nin hemen ardından Netflix'te gösterime giren Kıvanç Tatlıtuğ'lu Boğa Boğa da bu işbirliğinin yeni bir halkası.

“Boğa Boğa”, bir çiftin İstanbul'dan Assos'a taşınmasıyla başlayıp çok daha fazlasını sunuyor. Film İstanbul'dan ayrılan bir çiftin küçük bir köyde yeni ve huzurlu bir hayat kurma çabasını anlatıyor. Ancak anlıyoruz ki köydeki insanlar bu hayatı onlara yaşatmayacaktır. Çünkü eski iş insanı Yalın aslında bir dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıyadır ve bu yüzden köye kaçmıştır. İnsanların birikimlerini yatırdığı bir işletmede gerçekleşen dolandırıcılık, birçok insanın hayatını alt üst etmiş ve bu kendi köyündeki insanları da etkilemiştir. Yalın'ın mağdur ettiği köylülerden birinin ona saldırmasıyla hikâye son derece gerilimli bambaşka bir yola girer.

Boğa Boğa Tatlıtuğ'un her zamanki iyi oyunculuğunun da katkısıyla belli bir çıtanın üstüne çıkan bir psikolojik gerilim. Filmin ülkenin ekonomik durumuna yaptığı göndermeler de dikkat çekici.

Eğer ana karakterin inişli çıkışlı bir yolculuğa çıktığı bir film izlemek istiyorsanız, bu hafta "Boğa Boğa" Netflix'te fena bir seçim olmayacaktır. Film, iyi oyunculukları, etkileyici sinematografisi ve gerilimi ile ön plana çıkarken öte yandan ne yazık ki senaryosundaki bazı boşluklar, muğlaklıklar nedeniyle Saylak ve Günday'ın en iyi işi olmadığını da söylemek gerek.

Haftanın Dikkat Çekeni: Dead Ringers (Amazon Prime Video)

Prime Video'un yeni dizisi Dead Ringers (2023), altı saatlik altı bölümlük bir dizi. Hem korku hem de gerilim öğelerini aşırı derecede kullanan bu dizi, vücut korkusu ustası David Cronenberg tarafından 1988 yılında aynı adla filme uyarlanan aynı kitaptan esinleniyor. Bu yeni dizi, aynı hikâyeyi anlatıyor olsa da, eski filmden çok farklı bir bakış açısı sunuyor. Rachel Weisz, Mantle ikizlerini canlandırıyor ve gerçekten de etkileyici bir performans sergiliyor. İki farklı kişiliği başarıyla canlandırarak, izleyiciye ciddi bir oyunculuk gösterisi sunuyor. Her ikisi de aynı kişinin iki farklı yarısı gibi birbirine bağlı olan ikizler, güçlerini kaybetmeye başladıklarındaysa hikâye gerilim ve heyecan dolu bir hâl alıyor.

Dead Ringers, Beverly ve Elliot Mantle karakterleri etrafında dönen hikâyesiyle bizi ikiye ayıran aynı beden ve ruh fikrini işliyor. İki karakter arasındaki farklılıkların ve çatışmaların güçlü bir şekilde yansıtıldığı dizide, Rachel Weisz'in oyunculuğu gerçekten övgüye değer. Kısacası, Rachel Weisz, Dead Ringers'ın izlenmesi gereken tek nedeni değil, ancak diziyi konuşurken önce onun performansını göz ardı edemeyiz. İkizler Beverly ve Elliot, Rachel Weisz tarafından öyle bir şekilde canlandırılıyor ki, izleyici, kimin kim olduğunu her zaman takip edebilmeli. Eğer dikkat ederseniz. İki ikiz de hayata olan arzularında (ve her şeyi yeme konusunda) ve yaklaşımlarında oldukça farklılar. Hem diğer insanlara, zorluklara ve kendi ihtiyaçlarına.

Mantle ikizleri aslında bir bütünün iki yarısı, ikisinin yeteneklerini ve isteklerini birleştirdiğinizde, aslında büyük bir güce sahip olursunuz. Peki "birliktelikleri" sınandığında ne olur? Dead Ringers hikayesi buna odaklanıyor ve bunu yaparken de  eski filmden eksik kalmayan bir seyir zevki sunuyor.