İşe mazeretsiz gitmezsem ne olur?
Soru: Haftalık tatil günüm çarşamba ben mazeretsiz bir şekilde salı, çarşamba, perşembe işe gitmezsem iş akdim fesih edilir mi? Yani bir ay içerisinde bir defaya mahsus haftalık tatilimin bir gün öncesi ve sonrası işe gitmezsem ücret kesintisi dışında bir problem ile karşılaşır mıyım?
Cevap: İş kanununun ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir;
İş kanunu 25/2 (g)
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi’ derhal fesih nedenidir."
Sizin yapmayı planladığınız devamsızlık yukarıdaki maddeye göre her ne kadar işten haklı nedenle çıkarılmanızı gerektirmiyor ise de işe habersiz ve mazeretsiz devamsızlık çalışma hayatında bir disiplinsizlik fiilidir. Dolayısıyla işveren devamsızlık yaptığınız günler için ücret ödememesinin yanında hafta tatili ücreti de ödemez. Ayrıca bu sebeple sizden savunma isteyebilir ve ihtar verebilir. Özetle bu defalık işten çıkarma olmasa da bu tür bir fiil ileride benzer durumların yaşanması koşulunda haklı ve/veya geçerli sebeple işten çıkarılmanıza sebep olabilir.
İstifa ettim ama 1 ay daha çalışmam isteniyor
Soru: Ben 06.02.2021 tarihinde özel bir kurumda çalışmaya başladım. İş yerinde yöneticim tarafından sürekli olarak korkutulup aşağılanıyorum. Sürekli olarak tehdit eden yöneticimin davranışlarına dayanamayıp 03.02.2022 tarihinde istifa ettim. Ancak 1 ay kadar daha çalışmam isteniyor. İhbar sürelerine baktım. 4 haftalık bir süreden bahsediliyor. Bu süreyi doldurmak istemiyorum. Bu hafta içinde ayrılmam mümkün olabilir mi?
Cevap: Esas itibarı ile yöneticiniz tarafından size uygulanan sistematik bezdirme ve istifaya zorlamaya yönelik bu tür davranışlar çalışma hayatında mobbing (psikolojik taciz) olarak adlandırılmaktadır. İş arkadaşları ve/veya yöneticisi tarafından bu tür davranışlara maruz kalan işçi üst yönetimden kendisine yapılan tacizin önlenmesini talep etmelidir. İşçiden gelen bu tür bir talebe karşın yönetimce önlem alınmaması işçiye haklı nedenle iş sözleşmesini sona erdirmek hakkı verir. Dolayısı ile siz istifa yolunu seçerek yöneticinizin amacına ulaşmasını sağlamışsınız. Oysa işyerinizden sözünü ettiğiniz davranışları gerekçe göstererek haklı nedenle ayrılsaydınız ihbar süresini çalışmanız gerekmezdi ancak istifa ettiyseniz ihbar süresini çalışmak durumundasınız.