Soru: Ben işyerimin tazminat kampanyasına katılacağım işverenim beni işten çıkaracak, yalnız işten çıktıktan sonra işsizlik maaşı bağlanmadığını öğrendim, işten tazminatı mı alıp çıksam daha sonra akabinde bir işyerine girip onlar girdiğim işyeri beni çıkarsa işsizlik maaşı alabilir miyim? Bu konuda yardımcı olursanız çok minnettar olurum teşekkürler.

Cevap: İşten anlaşmalı olarak ayrılanlar işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Ancak siz mevcut işyerinizden anlaşmalı olarak anlaşıp daha sonra bir başka işyerinde işe başlayıp ta işsizlik ödeneğine hak kazanacak bir şekilde işten ayrılırsanız ve prim ödeme gün şartlarını da yerine getiriyor iseniz elbette ki işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olmak (son 120 gün kesintisiz) ve işini kendi kusuru dışında bir nedenle kaybetmiş olmak gerekiyor. İyi günler.

Tazminatla ayrılmak için ne yapmalıyım?

Soru: Merhaba hocam zor bir soru soracağım. Ağustos celbi için askerlik tecilimi bozdum ve hâlâ sınıflandırma bekleniyor. Nisan ayının sonlarına doğru mayıs celbi açıklanacak benim celp sonuçlarımın açıklanması temmuzun son günleri gibi olacak ve daha alım 4-5 Ağustos gibi olacağından askere gitmeme tam 4 ay var. Ama iş yerimden ayrılmak istiyorum çünkü mobbing uygulayarak yıldırılan istifa ettirilen arkadaşlarım var, bana da aynı yöntemler uygulanıyor. 2 senelik iş yerimden tazminat alarak ayrılmak için ne tür işlemler yapmalıyım. Sülüs belgesini beklersem icralık olmaktan korkuyorum çok geç veriyorlar.

Cevap: Normal şartlar altında bir işçinin askerlik sebebiyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılması ancak işverene askere sevk belgesinin (sülüs) ibraz edilmesi ile mümkündür. İşverenin bu belge olmaksızın Kıdem tazminatı ödeme zorunluluğu yoktur. Buna karşın işveren iyi niyet kuralları çerçevesinde işçinin tazminatını belge olmaksızın ödemesi de mümkündür. Bu durumda belge daha sonra da işverene sunulabilir.

Sorduğunuz diğer soruya gelecek olursak mobbing yani işçiyi işyerinden ayrılamaya zorlamak amaçlı psikolojik taciz işçi için haklı bir fesih nedeni olabilir. İşçi bu nedenle işten ayrıldığında kıdem tazminatına da hak kazanır. Ancak bu tür durumlarda işçi ile işveren arasında yasal husumet yani dava söz konusu olacaktır. Hiçbir işveren işçisine psikolojik tacizde bulunduğunu kabul edip tazminat ödemez. Yani sizin uğradığınızı iddia ettiğiniz psikolojik tacizi kanıtlamanız ve bunu dava konusu yapmanız gerekecektir. Bu tür durumlarda da hukuksal destek yani avukat desteği almanız gerekecektir. Bunun dışında işçiye haklı nedenle (tazminatlı) işten ayrılma hakkı sağlayan koşullar İş kanununun 24/1-2-3 maddeleri ile düzenlenmektedir. Bunlar sağlık, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları, işyerinde işin bir haftadan fazla durması, askerlik, emeklilik, kadınlar için evlilik (evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrılmak) gibi nedenlerdir. Bu koşullarda işten ayrılan bir çalışanda kıdem tazminatına hak kazanır. İyi günler.