İsveç, yeni yılın ilk gününü kasırgayla karşıladı. Batı İsveç ve Skåne’de 1 Ocak’ta başlayan Alfrida Kasırgası, 2 Ocak’ta gece yarısından itibaren başkent Stockholm’ün de içinde bulunduğu doğu İsveç’i etkisi altına aldı. İsveç Meteoroloji Kurumu tüm ülkede ikinci derece alarm durumuna geçti. “Mecbur değilseniz evinizden çıkmayın” duyuruları yapıldı. Meteoroloji Kurumu’nun gerekli gördüğünde devreye sokacağı üç uyarı […]

İsveç’te yeni yıl kasırgayla başladı

İsveç, yeni yılın ilk gününü kasırgayla karşıladı. Batı İsveç ve Skåne’de 1 Ocak’ta başlayan Alfrida Kasırgası, 2 Ocak’ta gece yarısından itibaren başkent Stockholm’ün de içinde bulunduğu doğu İsveç’i etkisi altına aldı. İsveç Meteoroloji Kurumu tüm ülkede ikinci derece alarm durumuna geçti.

“Mecbur değilseniz evinizden çıkmayın” duyuruları yapıldı.

Meteoroloji Kurumu’nun gerekli gördüğünde devreye sokacağı üç uyarı seviyesi var. Üçüncü en üst seviyede “Kamu için çok büyük tehlike ve önemli kamu fonksiyonlarında çok büyük çöküntü” yer alıyor. Alfrida Kasırgası, yeni yılın ilk günlerinde göz açtırmadı. Tren ve gemi trafiğinde büyük aksaklıkları yaşandı. 1 Ocak gece yarısında 29 bin ev elektriksizdi. 500 bin metre kare orman rüzgârın etkisiyle devrildi. Rüzgâra dayanıksız araçların trafiğe çıkması tamamen yasaklandı. Devrilen ağaçlar araba yollarını kapatınca araç trafiğinde de sorunlar yaşandı.

Vattenfall Ulusal Elektrik Şirketi, yeni yılın ilk haftası boyunca İsveç’in 124 ayrı noktasında 20 bin 700 evin elektriksiz kaldığını doğruladı. Mağduriyettin yaşandığı evlerin 19 bin 270’i başkent Stockholm’de. Şirket, en erken 10 Ocak’a bu evlerin bir kısmına tekrar elektrik ulaştırmayı planlıyor. Elektriği olmayan bu evlerde mutfak ocakları çalışmıyor, sıcak su ve ısınma yok. Alfrida, bazıları için hiç unutulmayacak.

tren kazası araştırıLIyor

Yeni yılın ilk haftasında 2 Ocak Çarşamba günü Danimarka’da yaşanan tren kazasıyla ilgili olarak soruşturma hâlâ sürüyor. Avrupa’nın raylı ulaşımda en güvenli ülkesi olan Danimarka’da, 33 yıl sonra tren rayları üzerinde ilk kez ölümlerle sonuçlanan bir kaza yaşandı. Tren şirketine göre 131 yolcu ve üç personelin bulunduğu, Zealand ve Funen adalarını birleştiren Büyük Köprü’de, başkent Kopenhag yönüne seyir halinde bulunan yolcu treninde yaşanan kazayla sekiz kişi hayatına kaybetti.

Kazadan sonraki ilk bilgilerin üzerine, henüz resmi bir “soruşturma açıklaması” gelmedi. Ama cezalar kesildi. Bir yük kamyonunun boş bir kasasının tren yoluna düşmesi ya da trenin bu kasaya gidip çarpması sonucu oluşan kaza sonrası 40 sürücüye Danimarka polisi tarafından trafik cezası yazıldı. Bu cezaların direk kazayla bir ilgisi yok. Bu sürücüler, kaza sonrası açılan köprü trafiğinin karayolu bölümünde seyir halindeyken arabalarından kazayı cep telefonlarıyla görüntülemek isteyen kişiler. Danimarka’da araba kullanırken cep telefonu kullanmak yasak ve trafik kuralı ihlali suçu.

Danimarka polisi, sadece ceza kesmedi Twitter üzerinden üç ünlemle biten bir de mesaj yayınladı. “Bu gerçekten okey değil, mağdur insanlara biraz saygı gösterin ve trafik kurallarına uyun!!!”

Dönerli pizza

Kötü hava koşullarına rağmen İsveç’te yeni yılın ilk günü değişmeyen bir gelenek öğleden sonra üçte tekrar etti. İsveçlilerin yüzde 14’ü yeni yılın ilk gününde akşam yemeği olarak pizzayı tercih etti. Metro gazetesinin Yougov araştırma şirketine yaptırdığı çalışmaya göre bu tercihte bulunan İsveçlilerin yüzde 29’u pizzalarını dönerli seçti.

İsveç’te pizzacıların büyük çoğunluğu Türkiye kökenli. Mutfak işinde iyiyiz. Dönerli pizza da İtalyan mutfağına getirdiğimiz bir yenilik. İtalyanların haberi var mıdır bilmem ama İsveçliler bu yeniliğe bayılıyor. Ülkedeki pek çok insan için 1 Ocak dinlenme günüyken pizzacılar için yılın en iyi cirosunun yapıldığı gün. İsveçliler ilk “iyi yıllar” dileklerini bölgesel pizzacılarına söyleyip saat üçle yedi arasında, pizza fırınları için haftanın en yoğun günü olan cumartesilerin iş yükünü, 1 Ocak’ta yüzde 120’ye çıkartıyorlar.

Senenin en fakir ayı

Kuzeyliler için senenin son aylarında baskın olan Noel alışverişinden sonra, ocak ayı genelde cüzdanın daha ince olduğu bir dönem. İsveç’te şimdi pek çok insan, paralarının şubata kadar yetmeyeceği endişesini taşıyor. Geliri hangi oranda olursa olsun, insanlar ceplerindekini harcıyorlar. Ülke tüketimle büyümediği için çoğu kişi kredi kartı kullanmıyor ya da kartı olanlar da bu harcamayı limitli tutuyor. O yüzden hâlâ “ay sonunu getirmek”, “para biriktirmek” ve “ikinci el kullanmak” gibi kaybetmedikleri ve çocuklarına öğrettikleri değerleri var. Beyin Araştırma Uzmanı Stina Söderqvist, İsveçlinin harcamama derdine destek olmak için bir iki öneriyle geliyor. Söderqvist göre alışveriş özleminin yüksek olmasının sebebi piyasaların beynimizdeki duygusal çekim gücüne oynaması. İndirimler ve “Sevdiklerinizi sevindirin” gibi hızlı ödüllerle çekiliyoruz bu çarkın içine. Dayatılan tüketimle başa çıkmak için “Paranı nasıl kullanmak istediğine ciddi anlamda düşünerek ve de biriktirme hedefi koyarak başa çıkarız” diyor Söderqvist. Tüketime karşı kumbara yöntemi.