İsveç, 137 gün bekledikten sonra, geçen hafta pazartesi günü hükümet sahibi oldu. Dört ayı geçen pazarlıkların ardından, İsveç Parlamentosu, Meclis Başkanı tarafından başbakan adayı olarak Parlamentoya sunulan Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Stefan Löfven’in İsveç’e başbakan olması için yol verdi. Sağ ve sol bloktan dört parti, bir hükümet anlaşması imzaladı. Stefan Löfven, Sosyal Demokratlardan ve Çevre […]

İsveç, 137 gün bekledikten sonra, geçen hafta pazartesi günü hükümet sahibi oldu. Dört ayı geçen pazarlıkların ardından, İsveç Parlamentosu, Meclis Başkanı tarafından başbakan adayı olarak Parlamentoya sunulan Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Stefan Löfven’in İsveç’e başbakan olması için yol verdi. Sağ ve sol bloktan dört parti, bir hükümet anlaşması imzaladı. Stefan Löfven, Sosyal Demokratlardan ve Çevre Partisi’nden oluşan bir azınlık hükümeti kurdu. 22 bakanlı hükümetiyle şimdi Löfven, sağ partilerin desteğiyle 3,5 yıl hükümette kalmaya çalışacak.

Bu, Löfven’in İsveç’te götürmeye çalıştığı ikinci dönem başbakanlığı. Seçim öncesi hükümetinden altı bakan değiştirdi Löfven. Yeni hükümette, Başbakan Stefan Löfven ile birlikte 11 erkek, 12 kadın parlamenter var. Löfven, bir feminist. Ama bu sefer, kadın erkek eşitliği değil, ibre kadınları gösteriyor. Başbakan Löfven, hükümetini tanıttıktan sonra “Şimdi tarihi bir iş birliğine hazırlanıyoruz. İsveç’in büyük reformlara ihtiyacı var. Bunların üstesinden sağ, sol blok sınırlarını aşarak beraber geleceğiz” dedi.

Türkiye kökenli İbrahim Baylan, İsveç’in seçimlerden 137 gün sonra kurulan sol hükümetinde tekrar yer alan isimlerden oldu. Başbakan Stefan Löfven’in ikinci dönem başbakanlığı sırasında kabinede altı bakan değişirken Baylan yerini koruyan isimlerden oldu. 1972, Mardin-Salah, doğumlu İbrahim Baylan, İsveç solunun güçlü bir ismi haline geldi. 80’lerin başında Türkiye Süryani’lerinden olan ailesiyle birlikte İsveç’e göçen İbrahim Baylan, Stockholm’ün banliyösü kabul edilen Botkryka’da büyüdü. İsveç’in en kuzeyinde, Umeå Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Baylan, siyasetle üniversite yıllarında tanıştı. 2004’te Sosyal Demokrat Parti’den Göran Persson’un başbakanlığı döneminde, eğitim bakanı görevine getirildi ve çok iyi işlere imza attı. Löfven’in de vazgeçmediği isimlerden olan İbrahim Baylan, bu hükümette, kurumsal yenilik bakanı oldu.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven’in, kadın ağırlıklı kabinesinde basından eleştiri alan iki bakan isimi oldu. Bir önce ki Löfven hükümetinde içişleri bakanlığından istifa etmek zorunda kalan Anders Ygeman, geri döndü. Ygeman, içişleri bakanlığına bağlı Ulaştırma Kurumu’nda yaşanan bir IT skandalından sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. İsveç vatandaşlarının ehliyet bilgileri, onun bakanlığı döneminde internete saçılmıştı. Şimdi ki hükümette Anders Ygeman, enerji ve dijitalleşme bakanlığı görevine getirildi. Hükümetin küçük ortağı Çevre Partisi’nden seçilen yeni Kültür Bakanı Amanda Lind de İsveç basınında ismi açıklandıktan sonra hedef oldu. Çocuk psikoloğu olan Amanda Lind, 1999’dan beri Çevre Partisi’nde çeşitli görevler aldı. 2010’da parti sözcülüğünü de yürüten Lind, eleştiriyi Löfven’in ilk hükümetinde yine istifa etmek zorunda kalan eski Bayındırlık Bakanı Mehmet Kaplan’la yakınlığı dolayısıyla aldı. Lind, gibi Çevre Partisi’nde sol kanattan siyaset yapan Mehmet Kaplan, bakanlığı sırasında yemeklerine katılıp yakınlık gösterdiği İsveç’te yaşayan Türkiye kökenli aşırı sağcılar ve İslamcılarla ilişkilerinden dolayı istifaya zorlanmıştı. Kaplan’ı “bir kahraman ve öncü” diye tanımlayan Amanda Lind’in kültür bakanlığı görevine şimdi İsveç basını şüpheyle ve eleştirel bakılıyor.

İsveç ekonomisi, siyasetteki bütün boşluklara rağmen, yüksek bir konjonktür yaşıyor. Son 30 senedir ekonomide rakamlar iyi olduğunda kırılan Noel alışveriş rekoru bu sene tekrarlamadı. 2017’de 78 milyar kronluk alışveriş yapan İsveç halkı ilk kez kendini tutabildi. Yeni yıl ve Noel öncesi yapılan haberler işe yaradı. Yazılı ve görsel basından verilen “Birinci el alışveriş yapmayın, çevreyi koruyun” mesajları yerini buldu. İsveç’te yıl başı hediyeleri ikinci ele yöneldi. İsveçliler sevdiklerine ve kendilerine ikinci el hediyeler aldılar. Her sene tekrar eden alışveriş rekoru trendi bu yıl, bu yolla kırıldı. İsveç’te alışveriş Aralık 2018’de eksi rakamlar gösterdi bir önce ki yılla karşılaştırıldığında. İsveç Devlet İstatistik Enstitüsü’nün sayılarına göre yüksek konjonktüre rağmen alışveriş yüzde 1,1 geriledi.