Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

Kıbrıslı 35 öğrenci ve öğretmene mezar olan Adıyaman’daki İsias Oteli hakkında konuşan KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, “Güvenli, adil, etkin soruşturma” istedi. Dava sürecinde Kıbrıslı ve Türkiyeli avukatlar birlikte çalışacak.

Kıbrıslı Türkler, çocukları için adalet arayışında

Türkiye’deki Maraş merkezli depremlerde en az 45 yurttaşını yitirmiş olan Kuzey Kıbrıs halkı, felaketin üçüncü haftasında yaralarını sarmaya çalışırken, bir yandan da Adıyaman’da çocuklarına mezar olan İsias Oteli’nin sorumlularından hesap sormaya hazırlanıyor.

Türkiye’de 10 ilde 45 bin kişinin öldüğü 6 Şubat’taki depremde, KKTC Mağusa Türk Maarif Koleji’nin ortaokul öğrencilerinden oluşan 35 kişilik voleybol kafilesi de Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalmış; yaşları 12-14 arasında değişen kız ve erkek voleybolcularının tümü yaşamını yitirmişti. Kıbrıslı Türkler, kendilerine geçmişteki çatışmalarda yaşadıkları “toplu mezarlar” travmasını anımsatan bu durumdan derin acı duymuş, ülkede ulusal yas ilan edilmişti. Bilindiği gibi, 1963 yılında “Kanlı Noel” olarak anılan Rum saldırılarında çok sayıda Kıbrıslı Türk ölmüş ve bu insanlar toplu mezarlara gömülmüştü. Adıyaman’daki depremde de bu trajediyi çağrıştıran bir katliam gerçekleşmiş; imar kurallarına aykırı yapıldığı bilirkişi raporlarıyla saptanan İsias Oteli, 35 Kıbrıslı Türk’e mezar olmuştu.


Kuzey Kıbrıs’ta olayın şokunun atlatılmasından sonra, tüm toplum kesimleri Türkiye’de yitirdiği çocuklarının hesabını sormak için seferber oldu. KKTC Barolar Birliği, mağdurların haklarını savunmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği ile işbirliği yaparak çeşitli girişimlerde bulundu. Ayrıca KKTC üniversitelerinden mezun olmuş Kıbrıslı ve Türkiyeli geniş bir avukatlar grubu da çocuklarını yitiren ailelerin vekâletlerini almak için çalışmalar yürütüyor.

Bu arada KKTC’deki çok sayıda meslek örgütü, sendika ve siyasal parti de çeşitli açıklamalar yaparak KKTC Hükümeti’nin acılı ailelere her türlü hukuksal desteği vermesini istedi. Kamuoyunun da yoğun baskısı sonucu Cumhuriyet Meclisi’nde bir araya gelen hükümet ve muhalefet partileri, Türkiye’deki depremlerde yaşamlarını yitiren KKTC yurttaşlarının adli sürecini izlemek üzere Geçici Komite oluşturdu.

kibrisli-turkler-cocuklari-icin-adalet-arayisinda-1131760-1.

“GÜVENLİ, ADİL, ETKİN SORUŞTURMA İSTİYORUZ”

TC Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kendisini arayarak soruşturma konusunda bilgi aldığını söyledi.

KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Gazimağusa Türk Maarif Koleji kafilesinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli’ne ilişkin dosyanın, Adıyaman’daki ana davadan ayrıldığını açıkladı. Yenidüzen gazetesine konuşan Hasan Esendağlı, “güvenli, adil ve etkin soruşturma” vurgusu yaparak, “Bu davada kimsenin birini kayırmaya gücü yetmeyecek. Sorumluların yargının elinden alınmasına yönelik riski kimse alamaz” dedi. İsias Oteli katliamının Türkiye’nin “sembol davası” haline geldiğini söyleyen Barolar Birliği Başkanı, “Konunun Kıbrıs’ta yarattığı büyük travma bellidir. Toplumun odağında bu konudan başka bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu. Hasan Esendağlı, soruşturma süreciyle ilgili olarak da şu bilgiyi verdi:

“Türkiye Barolar Birliği’nden yardım talebinde bulunduk. Bu anlamda da ciddi işbirliği ve koordinasyon gelişti. İçlerinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın da bulunduğu 6 kişilik avukat ekibi oluşturuldu. Bizler de 14 kişilik bir çalışma ekibi kurduk. Ailelerimizle de temas ederek geçtiğimiz hafta içerisinde tümünden vekâletnameler alındı. Prosedür tamamlandı. Ailelerin davaya dahil olma süreçleri resmi olarak başlamış oldu.” Davanın deprem bölgesinde görülecek olmasından dolayı uzun sürebileceğini söyleyen Esendağlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ailelerle hafta sonu görüşmemiz oldu, süreçle ilgili kendilerini bilgilendirdim. Uzun ve zor bir yol bizi bekler. O yüzden bu kadar güçlü bir takip ekibi oluşturmaya çalıştık. KKTC Meclisi süreçle ilgili izleme komitesi kurdu; TC Büyükelçiliği de meseleyle ciddi şekilde ilgileniyor. Geçtiğimiz hafta onlarla da görüşüp bilgi alışverişi yaptık.”

İsias Oteli’nin enkazı altında Maarif Koleji öğrencileri dışında kalabalık bir rehberler grubu da kalmıştı. Türkiye Turist Rehberleri Odaları Birliği’nin (TUREB) uygulama gezisine katılan 43 kişilik turist rehberi kafilesi de aynı yerde yaşamını yitirmişti. Gruptaki rehberlerden biri de geziye Kıbrıs’tan katılmıştı. KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasandağlı, bu turist rehberlerinin Türkiye’deki yakınlarıyla da iletişim içinde olduklarını, dava sürecinde onlarla da birlikte hareket edeceklerini belirtti.

KKTC’NİN İSİAS DIŞINDA KAYIPLARI VAR

Kuzey Kıbrıs’ın can kayıpları yalnızca Adıyaman’daki 35 kişilik kız ve erkek voleybol takımıyla sınırlı değil. Ayrıca Hatay’da 6, Kahramanmaraş’ta 3, Osmaniye’de 1 KKTC yurttaşı yaşamını yitirdi. Böylece KKTC’nin Türkiye’deki deprem kayıpları bugünün verilerine göre en az 45’e yükselmiş oldu.
Edinilen bilgilere göre Hatay / Kırıkhan Öğretmen Evi’nin yıkılması sonucu, o binanın altında da iki kardeş yaşamını yitirdi. Bu kişilerin Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Mehmet Ali Kılınç ile kardeşi Furkan Kılınç olduğu öğrenildi.

Ayrıca yarıyıl tatili dolayısıyla Kıbrıs’tan Hatay’a giden iki öğrencinin de depreme yakalanarak öldüğü bildirildi.

Adıyaman’daki depremde 35 öğrencisini ve çalışanını yitiren Mağusa Türk Maarif Koleji de yaralarını sarmaya çalışıyor. Süper Lig’de puan tablosunun ilk sırasında yer alan Mağusa Türk Gücü Kulübü Yönetim Kurulu, Koleji’nin logosunun bulunduğu siyah renkli formalarla maçlara çıkacağını açıkladı. Kulüp yönetiminden yapılan açıklamada, “Türkiye’de yaşanan deprem felaketinden sonra Adıyaman’da kaybetmiş olduğumuz Mağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve antrenörlerimiz için tarifi imkânsız acılar içindeyiz” dendi.

Türk Maarif Koleji’nin ortaokul düzeyindeki kız ve erkek sporculardan oluşan şampiyon voleybol takımı, 35 üyesinin trajik ölümlerinden sonra KKTC’de artık “Melekler Takımı” olarak anılıyor.