Timur: Yapay zekanın insanlık için ne tür riskler taşıdığını anlattığın bir makale yaz

Chat GPT:

Yapay zeka (YZ), insanlar tarafından yazılmış kodlar ve algoritmalar aracılığıyla yapılandırılmış bir sistemdir. Bu sistemler, öğrenme, planlama, karar verme ve problem çözme gibi insanların yapabildiği işlemleri gerçekleştirir. Ancak, YZ'nın bazı riskleri de vardır.

Birincisi, YZ sistemleri insanlar tarafından yazılmış kodlar ve algoritmalar temelinde çalışır. Bu nedenle, sistemlerin yazılması sırasında yapılan hatalar veya yanlış kodlama, sistemlerin beklenmedik şekilde çalışmasına veya insanların yaşamlarını etkileyecek sonuçlar doğurmasına neden olabilir.

İkincisi, YZ sistemleri öğrenmeye dayalıdır ve öğrendikleri veriler temel alınarak kararlar verirler. Bu nedenle, sistemler eğitildiği verilerin doğruluğu veya tarafsızlığına göre doğru veya yanlış kararlar verebilir.

Örneğin, bir YZ sistemi eğitildiği verilerin yüzde 99'unda beyaz insanlar olduğu bir ortamda çalışıyorsa, diğer renklerdeki insanları tanıyamayacaktır.

Üçüncüsü, YZ sistemleri insanların yaptığı işlemleri gerçekleştirebilir. Bu nedenle, YZ sistemleri insanların işlemlerini gerçekleştirerek insanların işlerini veya iş bulma fırsatlarını azaltabilir.

Son olarak, YZ sistemleri insanlar tarafından yazılmış kodlar ve algoritmalar temelinde çalışır. Bu nedenle, YZ sistemlerinin kullanımı sırasında insanların güvenliği veya sağlığı tehlikeye atabilir. Örneğin, bir otomatik sürüş sistemi insanların yaşamlarını tehlikeye atabilir.

YZ'nın insanlık için riskleri olduğu açıktır. Ancak, YZ'nın insanlık için yararları da açıktı

***

Yapay zekanın oluşturduğu makaleyi okudunuz. Bunu biz yaptık. Google’a sora sora, internet siteleri açarak, haber siteleri açarak, videolar çekerek, sosyal medya paylaşımları yaparak, bilgiyi dijital dünyaya yükledik, yüklemeye devam ediyoruz. O da bizden aldığı bilgileri işleyerek bize geri satıyor. Olan en basit anlatımla bu.

Bir önceki yazımda dünya devlerinin neden bu konuda kıyasıya bir mücadele içinde olduğunu anlatmış, bu yazımda da bizi nasıl etkileyebileceğinden bahsederiz demiştim. Başlayalım…

En büyük sorunumuz neyin doğru neyin yanlış olduğunu algılamamız çok daha zorlaşacak. Bir tablonun, müziğin insan eserimi mi? Yapay zeka ürünü mü anlamak çok zor olacak. Bir kitap bile artık bir insan tarafından yazılmayabilir. İzlediğimiz, takipçisi olduğumuz bir dizi, film, sosyal medya fenomeni, eğitmen artık yapay zeka ile üretilebilir. Hem görsel hem işitsel hem de yazı olarak tamamen sanal bir şeyin peşine takılabiliriz. Çok yakında bir din uydurursa ona da şaşırmam. Milyonlarca inananı olursa buna hiç şaşırmam.

***

En önemli değişim insan ilişkilerinde olacak. Çevremde pek çok insanın söylediği bir şey var. İnsanlardan yoruldum, sıkıldım. Yalnız kalmak istiyorum vs. Pek çok alanda yaşadığımız yozlaşmanın sonucu olarak gerçekten bu tepkileri vermemiz çok doğal. Hepimiz son on yılımıza baktığımızda kim bilir ne kadar çok beklenmedik darbe yemişizdir. Yozlaşarak kurulan, dijitalle gelişen, iğrenç hırslarla perçinlenen ve yabanileşen insanlık birbirinden korkar, çekinir oldu.

Biri bize iyilik yaptığında bile çoğumuzun aklından kesin bunun altından bir şey çıkacak geçmiyor mu? İşte dijitalleşerek birbirimizden uzaklaşmaya başladık, salgınla daha da alıştık ve şimdi yapay zeka ile o boşluğu daha rahat doldurabileceğimizi düşünmeye başladık. Süreç çok temiz ilerledi. İnsan beyni olağanüstü bir tasarım. Hiçbir yapay zeka algoritması aslında onunla baş edemez. Tek sorun bununla baş etmek isteyen beyin olacak mı? Çoğunluk kolay ve güvenli olanı tercih ederse ne olacak? Youtube’da basit birkaç arama yaptım. Chat GPT ile kolay para kazanma videoları yayınlanmaya başlamış bile. Görülüyor ki insanların neyi tercih edeceği az buçuk belli olmuş. Özellikle gençler kolay paranın peşinde. Sistemli çalışmanın, üretmenin onlar için olmadığını düşünüyorlar. Kuşak çatışmasının ağa babası maalesef bizim gibi kırklı, ellili yaşlarda olanlara denk gelecek gibi görünüyor. Üstelik biz kiminle çatıştığımızı bile bilemeyeceğiz. Yapay zekanın dolduruşu ve taktikleriyle üzerimize gelen gençler mi olacak? Gençlerin kendisi mi olacak bunu bile bilmiyoruz. Gerçekten işimiz çok zor. Beni anlamıyorsunuz? Sorusuna seni mi yapay zekanı mı? Diye sorarsak şaşırmayın.

İşlerimizi robotlar elimizden alacak, işsiz kalacağız…

Bu sorun inanın çok basit kalıyor yaşanacakların yanında. Hatta bence soru şöyle sorulmalı.

Hayatımız, insanlığımız elimizden alınacak, mal gibi kalacağız!

Türkiye IQ ortalamasının %89 seviyelerine gerilediği şu dönemde yakın gelecekte ne hale düşeriz düşünsenize! Yapay zeka musluğunun başındakiler dünyayı maddi, manevi yönetecek, düşük IQ’lu yapay zekası dışında zekasını kullanamayan herkes onun tutsağı olacak.

Çok abarttığımı düşünebilirsiniz. Tabi ki biraz abartıyorum, dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için buna ihtiyaç var. Yapay zekayı kullanan, hükmeden olmadığımız sürece çok zor duruma düşeceğiz.

İnsan olduğumuzu unutmadan, gerçek hislerimizle, hatalarımızla yaşamaya devam edebilmek için çok dikkatli olmak zorundayız.

Hükmeden olursak, evet bu fırsatı iyi değerlendirerek para kazanabilir, yeni iş modelleri geliştirebiliriz.

Zaman bizim için haddinden fazla hızlı akmaya, değişim, dönüşüm büyük bir süratle tamamlanmakta. Tüm bunların karşısında sağlıklı olabilmek, endişelendiğimiz konuların atlatılabilmesi için gereken tek şey EĞİTİM. İyi kaliteli, nitelikli, sürdürülebilir eğitim.