Masallar yeniden yazılıyor

GÖKHAN YAVUZ DEMİR

İlk modernler gelenekle savaşmışlardı. Onların torunları bizler ise bir süredir, onca zaman hiç göze batmadan bizimle yaşamayı becerebilmiş masallarla savaşıyoruz. Bu nedenle son yıllarda en bilindik masalların bile yeniden yazıldığına şahitlik ediyoruz. Çünkü kadim masalların eski mesajlarının bugünün ihtiyaçlarını karşılayamayacağına inanıyoruz. Yeni mesajlara ihtiyacımız olduğu için eski masalların güncellenmiş yeni versiyonlarını yazıyor ve okuyoruz.
Masallar ve Toplumsal Cinsiyet kitabının yazarı Melek Özlem Sezer tam da bu ihtiyaca binaen o bildiğimiz “Kırmızı Başlıklı Kız” masalının güncellenmiş ve çağımıza adapte edilmiş yeni bir versiyonunu yazmış: Ormanda Tek Başına. Can Çocuk etiketiyle yayımlanan kitabın üst başlığı olan “Sayfayı Çevir”den anladığımız kadarıyla İpek Konak’ın desenleriyle hayat verdiği bu kitap, aslında yeni bir serinin de ilk kitabı.

Yazarın, masalın hikâyesinden ziyade toplumsal bilinç dışını besleyen mesajlarına odaklanmayı tercih etmesi nedeniyle daha çok didaktik bir metinle karşı karşıyayız. Fakat her sayfanın sonundaki “sayfayı çevir” komutu, okurun merakını kaşımakta çok başarılı olduğu için hakikaten yaratıcı bir buluş olmuş.
Kırmızı bereli kız, tıpkı “Kırmızı Başlıklı Kız”dan bildiğimiz gibi büyükannesini ziyaret edecek; bunun için de ormanda uzun bir yürüyüşe çıkacak.
Yolculuğunun neler getireceği bilinmez, bunun için annesi küçük kızına öğütler veriyor. Ama bu nasihatler, hiç de alışageldiğimiz nasihatlere benzemiyor. Çünkü olan biten her şey, bildiğimiz masalda anlatılanlardan bayağı farklı cereyan ediyor. Acaba kırmızı bereli kızı nasıl bir yolculuk bekliyor, kurt onu yine büyükannesinin evinde mi karşılayacak, yoksa büyükannesinin evinde çok daha başka bir sürpriz mi var? İşte bütün bu merak dolu soruların cevabı için sizler de benim yaptığım gibi “sayfayı çevir”mek zorundasınız.

Mesalâ büyükanne şehirdeki “kurt”lardan bıktığı için ormanda yaşamayı seçmiş. Kırmızı bereli kızın annesi ise, küçük kızını kimseye ihtiyaç duymadan ormanda bile yaşayabilecek kadar güçlü olabileceği biçimde kendini korumayı öğretmek istiyor. Kırmızı bereli kız ise kendi yolculuğundan büyük hayat dersleri alıyor. Doğru yolun olmadığını, aslolanın yolculuğun gerektirdikleri olduğunu öğreniyor. Hatta, yolunu bir sansar sürüsü kestiğinde, bazen patikaların anayollardan çok daha güvenilir olduğunu tecrübe ediyor. Kırmızı bereli kızın bu masalda da hiç kuşkusuz kurtla yolu kesişiyor. Ama bunu öğrenmek için yine “sayfayı çevir”mek zorundasınız.

Aslında bu her “sayfayı çevir” komutuyla, bu kitabın her okuru kendi yeni “Kırmızı Başlıklı Kız” masalını, hatta bambaşka yeni masallar yazmaya davet ediliyor. Kaç okurun bu davete icabet ettiğini sanırım “sayfayı çevir”diğimizde göreceğiz. Çünkü sadece bir sayfayı çevirmeye cesareti olanlar, bir masalı yazmayı, okumayı ve hatta yaşamayı becerebilirler. Bunu da sayfayı çevirmeden hiçbirimiz bilemeyiz.