Muğla ormanları yine tehlike altında
Muğla ormanları yine yangın tehdidiyle karşı karşıya. Orman Mühendisi Ahmet Genç, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle bu yıl da kentin ormanlarının tehlike altında olduğunu söyledi.
BİRGÜN EGE
Ege Bölgesi’nde ormanlar yine yangın tehdidiyle karşı karşıya. Ülke genelinde ise son yıllarda en çok yangın çıkan illerin başında Muğla geliyor. Geçen yıl ülke genelinde en çok orman yangını 189 ile Muğla’da çıktı ve 5 bin 593 hektar alan zarar gördü. 2021 yılında ise kentte 66 bin 231 hektar ormanlık alan yok oldu. Orman yangınlarından ders çıkarmayan iktidarın yönetememe kabiliyeti, doğaya felaket getirdi.
Bu yıl da kentin ormanları yanma riski altında. Türkiye Ormancılar Derneği Muğla temsilcisi Emekli Orman Mühendisi Ahmet Genç, “Orman yangınlarında rotasyon problemi bulunuyor. İşletme şeflerinin bölgeye hâkimiyetlerinin azalmasına neden olan hem de bu liyakatsizliğin sonucunda ortaya çıkan bir sorun var. Şu anda arasözlerimiz var yangına müdahale için normalde 5-6 kişi gerekiyor. Her birinin ayrı görevleri var. Fakat mevcut hükumet döneminde arasözler ikiye indirildi. Böyle olunca da iki kişinin yangına müdahalesi pek mümkün olmuyor. Bu çok büyük bir yanlış. En az 7 kişinin olması şart. Bir diğer problem ise toplumun bu konu hakkında bilinçsiz olması durumu var. Sadece uçak ya da helikopter ile çözülebileceğini zannediyorlar. Bu iş sadece hava ile olmaz. Havadan yapılan müdahaleler işi biraz hızlandırır ve zaman kazandırır ancak engelleyemez. Aynı zamanda yer ekiplerinin sayıca çok olması lazım ama onları da azalttılar. Liyakatsiz yöneticilerin öngöremedikleri sorunlar yüzünden durum daha da zorlaştırılıyor” dedi.
Genç, “Türk Hava Kurumları’nın sayıca artırılması gerekiyor. Dışa bağımlı olunduğu zaman sezonluk alınan malzemeler olmayınca bomboş yakalanıyorsunuz” dedi ve ekledi: “Yerli uçaklarımız olsa önlem alınabilir. Bir Rus pilotun Marmaris’teki yangını söndürmesi farklı bir Türk pilotun söndürmesi ise farklıdır. 2021’de Marmaris’teki yangınlarda normalde hiçbir zaman yapılmayan bir şey yapıldı alanlar boşaltıldı. Bakanlıktan geldiler sanki iş yapıyormuş gibi gözükmek için fakat yaptıkları tek şey işini yapan insanlara engel olmaktı.”
Ormanların ranta açılmasına değinen Genç, “Halk arasında yanan alanlara otel yapılıyor gibi bir düşünce hâkim. Ama otel yapmaları için ormanların yanmasına ihtiyaçları yok. Zaten istedikleri her yere yapıyorlar” diye konuştu.
ÖNLEMLERİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Çanakkale'den başlayıp Mersin'e ulaşan sahil şeridini kaplayan ormanlık alanların hepsinin çok büyük tehlike altında olduğuna dikkat çeken Genç, şunları dile getirdi: “Bizler çeşitli çalışmalarla önlemler almaya çalışıyoruz. 2021'deki büyük yangınlar çıkmadan önce Türkiye Ormancılar Derneği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile yangın çalıştayı yaptık. Bu yangın çalıştayları çok büyük bir vizyon. Böylesine büyük yangınlar başlamadan önce halkı bilinçlendirmeye çalıştık. Ancak bu çalıştaya Muğla Bölge Orman Müdürü katılmadı. Muğla Belediyesi CHP’li diye yan yana görünmek istemediler. Halbûki konu vatansa gelmeleri lazımdı. Sadece bir tane şube müdürünü zorla ikna ettik o da kısa bir konuşma yapıp gitti. Böyle çalıştayların yapılması gerekiyor biz bunu 2019’da yapmıştık ama o zaman da kimse umursamadı. Her şeyi bir kenara bırakıp önlemlerin artırılması gerekiyor aksi halde zarar büyümeye devam edecektir.”