SORU: Ben asgari ücret altında çalışıyordum fakat sigortam asgari ücret üzerinden yatıyordu. Maaşı elden alıyordum. Patronum veremem deyince işten ayrıldım. Kıdem tazminat istedim vermedi. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olur musunuz?

CEVAP: Siz iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirmişsiniz. Bu durumda kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir. Öncelikle işverene bir ihtarname gönderip (noter kanalı ile) kıdem tazminatınızı talep edin. Bir sonuç alamazsanız dava süreci başlatmanız gerekecek ancak öncesinde arabulucu aşaması için bir avukatla görüşmeniz gerekecektir.


Sigortasız çalışmamın bir mahsuru var mı?

SORU: Özel sektör çalışanıyım. EYT kapsamında emekli olacağım. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğim ama işveren "Sigorta yapmayalım, sigortasız çalış, elden 2000 TL verelim" şeklinde bir teklifte bulundu. Benim de kafam karıştı ve size danışmak istedim. Sigortasız çalışmamın bir mahsuru var mı?

CEVAP: Öncelikle tam zamanlı bir işte mi çalışıyorsunuz bilmiyorum ama sözünü ettiğiniz tutar asgari ücretin altında. Emekli olanlarında sigortalı olarak çalışmaları ve sosyal güvenlik destek primi ödemeleri gerekiyor. İşveren size kayıtdışı çalışmanızı önermiş. Bu şekilde çalışmanın ileride oluşacak haklarınız bakımından sakıncaları var. İşveren bakımından da kayıtdışı işçi çalıştırmak ayrıca sorun teşkil ediyor. Biz doğal olarak kayıt dışı çalışmayı kimseye tavsiye etmeyiz.

İşyeri taşınması haklı fesih sebebi midir?

SORU: İşe girerken iş sözleşmesinde ne dediğimi hatırlamıyorum. İşyerinin Küçükköy’den Esenyurt’a taşınması gibi durum var, ben tazminatımı alabilir miyim?

CEVAP: İş sözleşmenizde yer almasa dahi böyle bir durumda önemli olan sizin çalışma koşullarınızda ve özel yaşamınızda önemli bir değişikliğin olup olmamasıdır. Yani işyerinizin taşınması sizin günlük hayatınızı ne ölçüde etkileyecek, işe gidip gelmek, eve dönmek ne kadar zamanınızı alacak dolayısı ile sosyal yaşantınızı nasıl etkileyecek ve en önemlisi de çalışma koşullarınızı olumsuz yönde etkileyecek mi? (ağırlaştıracak mı) Bu sorulara evet yanıtını veriyorsanız bu sizin açınızdan bir haklı fesih sebebi oluşturabilir. Bu durumda da kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılabilirsiniz. Ancak bahsettiğimiz koşullar oluşmuyorsa örneğin işveren her türlü ulaşım imkânını (servis) sağlamış ve taşınmadan doğacak olumsuz koşulları ortadan kaldırmışsa haklı fesih söz konusu olamaz ve bu durumda işten ayrılmanız istifa anlamına geleceğinden kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.