76. Cannes programı açıklandı. 19 yapım arasında Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi “Kuru Otlar Üstüne” de yer alıyor. Filmde başrolleri Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici paylaşıyor.

Nuri Bilge yeniden Cannes’da

Dünyanın en büyük film festivali Cannes’ın 76. yıl programı, dün Paris’te yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Festival Başkanı Iris Knobloch’nun Cannes’ın sinema endüstrisi açısından önemini vurgulayan konuşmasının ardından, Festival Yönetmeni Thierry Frémaux binlerce filmi izleyerek resmi programa seçtikleri filmleri açıkladı. Yarışmada yer alacağı açıklanan 19 yapım arasında Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi “Kuru Otlar Üstüne” de yer alıyor. Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici’nin başrolleri paylaştığı, Kürşat Üresin ve Cevahir Şahin’in görüntü yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosunda Nuri Bilge Ceylan, Akın Aksu ve Ebru Ceylan imzaları var.

Cannes’ın seçkisinde dünya sinemasının ustaları ağırlıkta. Ken Loach’ın “The Old Oak” (Yaşlı Çınar), Alman sinemasının ustalarından Wim Wenders’in “Perfect Days” (Mükemmel Günler), Finli usta Aki Kaurismani’nin “Fallen Leaves” (Düşen Yapraklar), Amerikalı yönetmenler Wes Anderson’un  “Asteroid City“, Todd Haynes’in “May December”, Japon Hirokazu Kore-Eda’nın “Monster” (Canavar),  Catherine Breillat’nın “Last Summer” (Geçen Yaz), İngiliz Jonathan Glazer’in  “Zone of Interest”(İlgi Alanı) , Avusturyalı Jessica Hausner’in “Club Zero“ (Kaybedenler Kulübü diyebilir miyiz, izleyince anlayacağız), Tunuslu kadın yönetmen Kaouter Ben Hania’nın “Four Daughters” (Dört Kız), Fransa’nın genç kuşak yönetmenlerinden Justine Triet’nin “Anatomy of a Fall” (Bir Düşüşün Anatomisi), Brezilyalı yönetmen Karim Ainouz’un “Firebrand“, Senegal’den genç kadın yönetmen Ramata-Toulaye Sy’nin “Banel ve Adama”, Tran Anh Hung’un Juliet Bimoche’u oynattığı Fransız yapımı filmi “La Passion de Dodin Bouffan”, Çinli  yönetmen Wan Bing’in belgeseli “Jeunesse” (Gençlik)… İki Amerikan, iki İngiliz, üç Fransız yapımının yer aldığı yarışmada İtalya üç filmle iddialı: Nanni Moretti’den “Il Sol Dell’Avenire“ (Geleceğin Güneşi), Alice Rohrwacher’den “La Chimera”, ve Marco Bellochio’dan  “Rapito”. Kadın yönetmen sayısı ise -şimdilik- altı. Önümüzdeki günlerde birkaç filmin daha eklenmesi beklenen yarışmadaki filmleri değerlendirecek Jüri’nin başkanlığını – “Kare” ve “Hüzün Üçgeni” ile iki kez Altın Palmiye kazanan İsveçli yönetmen Ruben Öslund üsteniyor. 

YARIŞMA DIŞI BÖLÜMLER

Resmi program içinde yer alan ve kendi içinde bir yarışma da içeren ‘Belirli bir Bakış’ programında ise daha geniş bir çerçevede dünya sinemasından örnekler yer alacak. Moğolistan, Fas, Kongo, Singapur, Güney Kore, İran’dan filmler içeren programda Brezilya, Kanada, Avustralya, Fransa’dan çoğunluğu genç yönetmenlerin imzasını taşıyan filmler var. 

Yarışma Dışı bölümde de ustaları görüyoruz. Martin Scorsese’nin “Killers of the Flower Moon”, Pedro Almodovar’ın kısa filmi “Strange Way of Life” ve James Mangold’un “Indiana Jones & the Dial of Destiny”sinin yanı sıra, G. Kore’den Kim Jee-woon’un “Cobweb”, Sam Levinson’un “The Idol” adlı filmleri gösterilecek bu bölümde.

‘Özel gösterimler’ bölümünde, Wim Wenders “Anselm”de bir heykeltıraşın portresini, Steve Mc Queen “Occupied City” (İşgal edilmiş Kent)de Amsterdam’ın öyküsünü anlatıyor. Wang Bing’in “Man in Black”, Kleber Mendonça Filho’nun “Pictures of Ghosts” (Hayaletlerin Resimleri) de bu bölümde. Takeshi Kitano’nun samuray komedisi “Kubi “, Victor Erice’nin yıllar sonra gerçekleştirdiği filmi “Cerrar los Ojos“ (Gözleri Kapatmak), Martin Provost’un “Bonnard, Pierre ve Marthe”, Katell Quillévéré’nin “Le Temps d’aimer” (Sevmek Zamanı) da ‘Cannes Prömiyerleri’ başlığı altında sunulacak. ‘Geceyarısı Filmleri’ bölümünde Cezayirli yönetmen Elias Belkeddar’ın komedisi “Omar la Fraise“, Hindistan’dan bir dedektif öyküsü, Anurag Kashyap’ın “Kennedy” ile Just Philippot’nun “Acide” adlı filmi yer alıyor. 16 Mayıs’ta Maiwen’in “Jeanne du Barry“ filmi ile açılacak olan festivalin yan bölümleri “Yönetmenlerin Onbeş Günü” ve “Eleştirmenler Haftası”nın programlarının da önümüzdeki haftalarda açıklanması bekleniyor.