Hatay’da deprem felaketi için “Allah’ın rahmeti”, “Allah’ın kırbacı” diyen ve kentteki mozaiği yok etmekten bahseden AKP’li Ergüder Aksoy hakkında TİP Milletvekili Can Atalay suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık takipsizlik kararı verdi. Can Atalay ise milletvekili seçilmesine karşın halen hapiste.

O gericiye takipsizlik

Hatay Dörtyol’daki AKP İlçe Başkanlığı önünde 15 Şubat 2023 günü milletvekili aday tanıtım toplantısı yapılıyordu.  Milletvekili adayları tanıtıldıktan sonra AKP ilçe başkanı, kürsüye emekli din öğretmeni, AKP’li Ergüder Aksoy’u konuşma yapması için çağırdı. Gerici Ergüder Aksoy, depremi Allah’ın rahmeti ve kırbacı olarak nitelendirip Hatay’daki kültür ve inanç mozaiğinin yok edilmesi gerektiğini savundu. Özetle şöyle dedi:

“…Cenabı Hak ne dedi? Bir sayha ki, bir nara ki... Ödlerini kopardı, Antakya'yı sildi Allah, şimdi Muhammed ümmetine "Buyurun bu kent sizin olsun" dedi. Ama... Bu kent nasıl bir mozaik böyle? Hep onun şiirsel tarafının üzerinde duruyoruz. Hayır. Orada her dinden, her mezhepten, hele içimizdekilerden... Böyle karışık bir homojen ki... Hayır. Ak insanının görevi, orayı tamamen Kuran, İslam ve Muhammed Aleyhisselam çapında İslamize etmekle görevlidir. Allah'tan görevdir bu. Öyleyse bu ikinci sayha oldu Antakya'ya. Kardeşlerim buna bir felaket dedi, ben de rahmet diyorum. Niye biliyor musunuz? Bir arabacı atını sürerken at biraz yorulunca bir kırbaç vurur ona. Haydi bakalım çek bu yükü diye. İşte bu millete, 11 vilayet şahsında 85 milyona bir kırbaç Allah'tan. ‘Ey benim insanlık için yarattıklarım, böyle değil, dünyevileşmeyin’ tarzında bir kamçıydı.”

Ergüder Aksoy’un bu sözlerini toplantıya katılanların çoğunluğu alkışlamıştı.

Bu konuşma Türkiye’de infial yaratmış, büyük tepki çekmişti.

O dönemde TİP’in Hatay milletvekili adayı olan Avukat Can Atalay’ın avukatı Bülent Akbay, gerici Ergüder Aksoy’un ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etmek’ suçundan yargılanması için suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Ergüder Aksoy’un dini değerleri kullanarak AKP’ye oy çağrısı yaptığı, Hatay’ı İslamileştirme hedefiyle cihat çağrısı yaptığı, dini duyguları kullanarak halka korku salmayı amaçladığı anlatıldı. Dilekçede Ergüder Aksoy’un depremi ‘Allah’ın rahmeti ve kırbacı’ olarak niteleyerek depremde hayatını kaybedenlerin anısına saygısızlık ettiği ve bundan memnuniyet duyduğunu açıkça söylediği ifade edildi. Avukat Bülent Akbay suç duyurusunda bu sözlerin ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilerek “Bu sözler faşizan bir tutumla insanlığa karşı suçlardandır” denildi.

Dörtyol Başsavcılığı, Ergüder Aksoy’un sözlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Cumhuriyet Savcısı Mücahid Enes Bulutoğlu imzalı kararda şöyle denildi:

“…Şüphelinin yasal çerçevede ifade özgürlüğünü kullandığı da dikkate alındığında ‘Halkın bir kesimini sosyal, sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama ve tahrik’ suçunun yasal unsurları ile oluşmadığı anlaşılmakla şüpheli hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”

Avukat Bülent Akbay, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Bu karar verilirken suç duyurusunun tarafı, Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, bir yılı aşkın süredir cezaevinde. Milletvekili seçilmesine karşın hukuk yok sayılarak hapsedilmeye devam ediliyor.

Depremde ölen on binlerce insanımızın anısına ve ailesine saygısızlık yapan, Hatay’daki diğer inanç ve kültürleri yok etmekten bahseden AKP’liye ise dava açılmıyor. 

Hatırlar mısınız?..

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı, “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” dediği için tutuklanmıştı.

Gülşen sahnedeki provada imam hatiplilerle ilgili sözleri nedeniyle tutuklanmıştı.

Üstelik gazeteci, akademisyen ve siyasilere her gün iktidarın beğenmediği sözleri nedeniyle dava açıldığını da biliyoruz.

Hatta Cumhurbaşkanı’na hakaret nedeniyle her gün 13-14 yaşındaki çocuklara dava açılıyor; 16 yaşında bir çocuk ise hakaret gerekçesiyle daha birkaç gün önce tutuklandı. 

İktidarın canının istediği gibi kararlarla nefret tohumlarını bu topraklara saçanlar cesaretleniyor.