Cumhuriyet tarihinin “en önemli seçimleri” olarak nitelenen oylama 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapıldı. Milletvekili seçimleri tamamlandı, Cumhurbaşkanı seçimiyse 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura kaldı.

Seçim öncesi yaşanan kaygıların başında “sandıklarda yapılabilecek hileler” geliyordu. Hiç kimse de “yok canım iktidar böyle bir şey yapmaz” diyemiyordu. Akıllarda 16 Nisan 2017’deki rejimi toptan değiştiren Anayasa Referandumu vardı. Hem yasalara hem de Anayasa’ya aykırı olarak “arkası mühürsüz oy pusulaları” kullanıldı. İktidarın değişiklik talebi sandıklara gömülmek üzereyken saat 16.00’da yarım sayfa bile olmayan kargacık burgacık el yazısıyla yazılan AKP dilekçesi, sadece 20 dakika sonra 16.20’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kabul edildi!

Bu durum çok açık biçimde referandumu “yasa dışına” itmişti. Kabul edilmesi mümkün değildi. Arkası mühürsüz (yasa dışı) ne kadar oy sandıklara boca edildi tam olarak öğrenilemedi. Bütün bu oyunlara, yasa ve anayasa dışılıklara karşın oylama kıl payı (yüzde 51) ile kabul edildi. Türkiye bir “oldu-bitti” ile demokrasiden uzaklaştı. Bu “oldu-bitti”yi organize edenler de kabul ediyordu. Son derece veciz biçimde de kamuoyuna açıklıyorlardı:

-Atı alan Üsküdar’ı geçti!

***

14 Mayıs 2023 Pazar günü ise Atı alan Üsküdar’ı geçemedi! Sandıkta kaldı. Aynı şeyi milletvekili seçimleri için söylemek güç!

Oyları çalanlar topluca Üsküdar’ı geçtiklerini iddia ediyorlar. Oysa durum hiç de onların kabul ettirmeye çalıştıkları gibi görünmüyor. O kadar çok hile hurda, yalan dolan, oy gaspı ortaya çıktı ki, yenilir yutulur gibi değil…

***

Birkaç örnek vermeden geçmek olmaz.

Aydın’da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (YSP) -sıkı durun- tam 36 bin 313 oyu geçersiz sayıldı! Bunun 20 bin 253’ü milletvekili seçimi için kullanılmıştı, 16 bin 60’ı da Cumhurbaşkanı seçimi için sandığa atılmıştı.

Şanlıurfa Harran’a bağlı Minare Köyünde CHP’nin sandık kurulu üyeleri dövülerek sandıktan uzaklaştırılmışlar ardından da oy verme işlemi başlamadan pusulalardaki Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı altına “EVET” mührü makine hızıyla basıldı. Bu anın görüntülerini CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı paylaştı.

Hakkâri merkezde 1094 numaralı sandığın Sayım Döküm Cetvelinde Yeşil Sol’un aldığı 229 oy,  Sandık Sonuç Tutanağında AKP’ye yazıldı. 

Şanlıurfa Haliliye’de 1120 numaralı sandıkta Yeşil Sol’un aldığı 82 oy Adalet Birlik Partisi hanesine kaydedildi.

İstanbul Sarıyer Ortaokulunda “kimliği belirsiz” kişiler sayımı bitmiş sandıklardaki ağzı mühürlü çuvalları açarak oyları yerlere döktüler.

Bir şey daha ekleyelim… İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim günü, Sabah yazarı Mahmut Övür’e “tahminini” açıklamış:

“Cumhurbaşkanı seçimi yüzde 49,5 gibi biter, çok uğraştık ama yarım puan ileri götüremedik! Meclis’te ise rahatız. Cumhur ittifakı 320-325 arası milletvekili çıkarır.”

Bire bir hepsini önceden bilmiş Soylu!

Dikkat edilirse 14 Mayıs’ın siyasi sonuçları değil de sandık oyunları öne çıkıyor.

İlerde bugünlerin tarihi yazılırken tek kulvarda tek hedef için tek başlarına koşanlara ithafen şöyle denilecektir:

-Oy çalma şampiyonası!