Can Çocuk etiketli Jip ve Janneke serisi okuma alışkanlığını yeni kazanmaya başlayan çocuklar için güzel bir kaynak.

Saf dostluk

Ece Kutlugün Arslan

Janneke hayattan sihirli, gizemli ve maceralı şeyler bekleyen bir çocuktur. Hal böyle olunca evlerinin bahçesi de onun keşif alanı haline gelmiştir. Bir gün bahçede bulduğu bir delikte de, işte böyle doğaüstü bir şeylerle karşılaşacağını düşünürken minik dostumuz, sıradan, aynı kendi türünden bir insanla karşılaşır. Doğrusu, bu hayal kırıklığı yaratır Janneke’de. Ancak Janneke, bu beklenmedik tesadüfün sıradan sonucu, küçük hayatına büyük bir dostluk yerleştireceğinin hiç farkında değildir.

Delikten çıkan yeni arkadaş Jip, Janneke ile kısa sürede iyi bir dostluk kurar. Hal böyle olunca, hayal güçlerinin genişliğiyle bu iki arkadaş, en sıradan şeyleri bile bir yarışa, bir oyuna yani bir eğlence aracına dönüştürmeyi başarır kitap boyunca. Öyle ki ekmeğe sürülen reçel, saatin akrep ve yelkovanı veya yıkanmayı bekleyen çamaşırlar bile Jip ve Janneke için oyun nesnesi olabilir. İşin güzel tarafıysa, bu iki dostun amacı etrafı tozu dumana katmak, ebeveynlerini de çıldırtmak değil. Yaramaz çocukların aksine onlar çamaşır yıkayarak, saatin kaç olduğunu tahmin ederek oyun yaratabiliyorlar kendilerine. Yani hayatın sıradanlığında yer alıp ondan öğreniyorlar ve eğleniyorlar.

İçimizden maceralar

Sihirlerle ve mucizelerle dolu olmasa da bu kitap, içinde minik heyecanlar ve küçük maceralar da barınmıyor değil. Her gün, keşifleri sırasında mutlaka şaşırtıcı bir olay başlarına geliyor bu ikilinin. Örneğin, yuvarlanılan patikalar, gizemli dürbün, sandal macerası ve korkunç devlerin yer aldığı masallar gibi. Zaten oyun peşinde koşturan bu ikili, farklı olaylarla da karşılaşınca eğlenceli sahnelerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor.

“Jip ve Janneke’nin” kitap okuma alışkanlığını yeni kazanmaya başlayan çocuklar için güzel bir kaynak olacağı kesin. Hem kısa bölümleriyle okuyucuyu yormazken hem de interaktif okumaya teşvik diyor bu kitap. Diğer bir değişle, Jip ve Janneke’nin birbirlerine sorup cevaplayamadığı sorular, ya da neşeli bilmeceler, minik okuyucuları cevap aramaya teşvik ediyor. Yani kitabı elinde tutan kişi uzaktaki bir izleyici olmak yerine, bu ikiliye üçüncü bir dost olarak katılıyor, haliyle sevgi ve eğlence de çoğalıyor.

Can Çocuk Yayınlarıyla elimize ulaşan “Jip ile Janneke” serisi, birden fazla kitapla okuyucularla buluşacak. “Sonsuza Dek Arkadaş” ve “Beraber Oynayalım Mı?” serinin şu an için basılan iki kitabı. Andersen Ödüllü Annie M.G. Schmidt’in dünya çapında severek takip edilen bu serisi iki karton kapak arasına sıkıştırılmış, kısa öykülerden oluşan bir gökkuşağı adeta. Eğlenceli diliyle bize samimi ve saf bir dostluğu yaşatırken, hepimizin sevdiği gerçek mahalle oyunlarının kokusunu da tattırmayı ihmal etmiyor. Fiep Westendorp’un minimalist çizimleri de bu kitabın ve konunun saflığıyla birebir örtüşüyor.