Artık onun özgeçmişinde eksik yok!

Tarihin en iyisi eksiği tamamladı

Bir tarafta 36 yıldır Dünya Kupası’nı kaldıramayan Arjantin, bir tarafta Brezilya’dan tam 60 sene sonra unvanını koruyabilen ilk ülke olmayı hedefleyen Fransa… Bir yanda sayısız kupa ve ödülle dolu özgeçmişinde tek bir eksik kalan Messi, diğer yanda 23 yaşında ikinci şampiyonluğu kovalayan, şampiyonanın birçok rekorunu tarihe gömebilecek olan Mbappé… Bir köşede 28 yıllık hasreti dindirerek Copa America zaferini ülkesine tattıran Scaloni, diğerinde İtalya’ya üst üste iki Dünya Kupası kazandıran hoca Pozzo’nun başarısını 84 sene sonra tekrarlamak isteyen Deschamps… Öyle bir maç ki tüm yeryüzünde nefesler tutulmuş ilk düdük bekleniyor. Öyle bir düello ki kazanan yıllarca konuşulacağa benziyor.

Birçok tartışmanın gölgesinde başlayan Dünya Kupası’nın sonuna geldik. Hayatını kaybeden göçmen işçiler, LGBTİ+ hakları, rüşvet iddiaları yüzünden bazılarımız için asla unutulmayacak turnuvada final, en çok organizatörleri memnun etmiş olsa gerek. İki ülkenin yıldızları Messi ve Mbappé’nin Katar sermayesiyle devleşen PSG’de oynadığı hatırlanınca, ülkede yüzler gülüyordur ya neyse…

Tangocular’da Scalloni sol bekte son anda Acuna’nın yerine Tagliaficio’yu oynatırken, turnuvada pek bekleneni veremeyen Di Maria’yı ilk 11’e yerleştirmiş. Horozlar’da Deschamps yarı finalde yararlanamadığı Upamecano’yla Rabiot’yu çimlere atmış durumda.

Şüphesiz bu finalde herkesin gözü Messi’de olacak. 15 senedir yaptıklarıyla aklın sınırlarını zorlayan “Uzaylı” bakalım yıllardır rüyasını süsleyen kupayı kaldırabilecek mi? Yoksa günümüzün “Terminatör”ü Mbappé, filmin sonunda birçoklarını ağlatıp tarihi baştan mı yazacak?

Polonyalı Szymon Marciniak’ın ilk düdüğü, Türkiye’ye bu turnuvayı sevdiren Halit Kıvanç’ın ifadesiyle “kupaların kupası”nın finalini başlatıyordu. O değil de yardımcısı Tomasz Listkiewicz, babasından 32 yıl sonra bir Dünya Kupası finalinde yardımcı hakemlik yapıyordu.

İlk bölümde Arjantin daha etkiliydi. Geride bekleyen Fransa, daha çok rakibini tartıyor gibiydi. Di Maria’nın Dembele’nin müdahalesiyle yerde kaldığı pozisyona hakem penaltı diyor, 23’te beyaz noktanın başına gelen Messi hata yapmıyordu.

36’da fark ikiydi. Bu finalle Dünya Kupası tarihinin en çok forma giyen futbolcusu unvanını da eline geçiren Messi’nin sol dışıyla başlayan kontrada Alvarez’in kaçırdığı Mac Allister, müsait durumdaki Di Maria’ya “al da at” demişti. 41’de iki değişiklik yapan Deschamps, elinden kayıp giden finale müdahale ediyordu. Uzatmaların sonunda soyunma odasına Arjantin mutlu gidiyordu.

İkinci devreye de Tangocular daha iyi başlamıştı. 64’te Di Maria’nın yerine Acuna oyundaydı. 79’da Kolo Muani’yi Otamendi ceza sahasında düşürüyor; Mbappé tirbündeki Macron başta olmak üzere milyonlarca Fransız’ı havalara uçuruyordu. Hemen akabinde yine Mbappé skoru eşitliyordu. Messi’nin son anlardaki şutunu Lloris çelince, uzatmalara gidiliyordu.

Uzatmalarda oyuna giren Martinez bir değil, iki fırsatı heba ediyordu. 108’de hızlı gelişen atakta Messi, yine takımını öne geçirmişti. Martinez’in şutunu Lloris ancak çelmiş, dönen topu maestro sağıyla bitirmişti. Kazanılan penaltıyı 118’de Mbappé filelere yolluyordu. Maçın son anında Emiliano Martinez kalesinde devleşince, Dünya Kupası tarihinin en unutulmaz finali seri penaltılara kalıyordu.

Bu unutulmaz maç için sahadaki tüm oyunculara teşekkürü borç bilmeli diyorduk. İşte o anda milyarların nefeslerinin tutulduğu atışlar başlıyordu.

Beyaz nokta Fransa için kâbustu, Arjantin için rüya! Messi çok istediği Dünya Kupası’na sonunda ulaşmıştı. Artık onun özgeçmişinde eksik yok!