Seçimlerden önceki son yazımda AKP iktidarının emek sınıfına verdiği zararlardan örnekler vererek bu seçimlerin çalışanlar bakımından ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştım. Aslında sadece çalışanlar bakımından değil tüm ülkemiz bakımından bu seçimler son derece önem arz ediyordu. Sonuçlara etki eden olumsuzluklardan şimdi burada söz etmeyeceğim ama bu sonuçları kabullendim anlamına da gelmiyor. Yılgınlığa kapılmadım kapılmayacağımda çünkü umudu kesmiyorum yurdumdan pazartesi gününden beri dilimde Zülfü Livaneli’nin o şarkısı var:

Nasıl başlarsa fırtına

Öyle diner birdenbire

Bir ışık parlar yeniden

Karanlıklar arasından

Umudu kesme yurdundan…

diye devam eder bu çok sevdiğim şarkı.

Evet,

Umudu kesmeyelim yurdumuzdan ve bu kez ülkemizi yangın yerine çeviren bu tek adam rejiminden kurtarmak için sandıklara gidelim. Geçen hafta sandığa gitmeyenlerin sayısı 8 milyon 352 bin 496 kişi, geçersiz oy sayısı ise 1 milyonun üzerindeydi. Bu oylar her şeyi fazlası ile değiştirecek, bizi bu karanlıktan kurtarmaya yetecek hatta artacak bile. Önümüzdeki süreyi en verimli şekilde kullanarak hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz.

Bu arada çalışanlardan seçim günü ile ilgili sorular da geliyor. Bunlar arasında o gün çalışmak zorunda olanlardan kendilerine izin verilmediği, hatta izin verilenlerin de bu iznin yıllık izinlerinden düşülmesi gibi tuhaf işveren uygulamaları ile karşılaşıyoruz. Bu konuya örnek oluşturacak iki soruya aşağı yer veriyorum.

SEÇİM İZNİ YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLÜR MÜ?

Soru: Çalıştığım işyeri seçim günü olan tatili yıllık iznimden düşmek istiyor. Yani o gün yıllık izin kullanmış olduğumu ileri sürüyor. Bu uygulama doğru mudur?

Cevap: Oy kullanmak her şeyden önce bir vatandaşlık görevidir. İşverenin personeline oy kullanma amaçlı izin vermesi gerekir ve bu izin ücretli bir izin olmalıdır. Bunun yıllık ücretli izinle bir ilgisi yoktur. Ayrıca yıllık ücretli izinle ilgili kanun maddesinde “işveren tarafından yıl içerisinde verilen izinler yıllık izinden düşülemez” açık ibaresi yer almaktadır. Özetle iş yerinizin yaptığı uygulama yasal değildir.

SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMASI FAZLA MESAİ OLARAK KABUL EDİLİR Mİ?

Soru: Ben bir otelde çalışıyorum secim günü çalışıyorum resmi olarak mesai yazılması gerekiyor mu?

Cevap: Öncelikle belirtmeliyiz ki seçim günü bir genel tatil günü değildir. Oyunu kullanan vatandaş çalışmasına devam edebilir. Dolayısı ile seçim günü hafta tatilinize denk gelmiyorsa ya da haftalık 45 saatin üzerinde bir çalışmanız söz konusu değil ise fazla mesai de söz konusu olmayacaktır. Ancak olması gereken bir önceki soruya verdiğimiz yanıttaki gibi işçiye oyunu kullanabilmesi için seçim günü izin verilmesidir.