2022-23 Kadınlar Kupa Voley’in sahibi, finalde rakibi Fenerbahçe’yi 3-0 mağlup eden Vakıfbank olurken, kulüpler bazında sezonun son ayına girişte rakiplerine net bir mesaj yolladı.

Vakıfbank kupa mevsimini açtı
Fotoğraf: AA

Sultanlar Ligi play-off mücadeleleri 3 Mayıs Çarşamba günü oynanacak maçlarla başlayacak. Ligin ilk 4 sırasında yer alan takımlar şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi için mücadele verirken, ligin 5. ve 8. Sıraları arasındaki 4 takım da gelecek sezon ülkemizi CEV Cup ve CEV Challenge Cup’ta temsil etmek için karşı karşıya gelecekler. Şampiyonlar Ligi, Sultanlar Ligi ve Kupa Voley maçları derken, ülke voleybolunun zirvesindeki takımların birçok kez birbiriyle çarpıştıklarını göreceğiz.

EGONU VİTESİ ARTIRDI

Öncelikle en yakın gündem olan, geçtiğimiz hafta sonu günü oynanan Kupa Voley maçları ile başlayalım. Vakifbank-Aydın B.Şehir Bld. maçının ilk setinin sonunda Alper Hamurcu’nun ekibi final için 1 adım öne geçmeye çok yaklaşmıştı, ancak set ve maç sonlarını oynama konusunda son 2 sezonda önemli badireler atlatmış Vakıfbanklı oyuncular maça ağırlıklarını koydular ve maçı 3-0 kazanarak finale yükseldiler. Fenerbahçe-THY maçı ise bu takımların son 2 sezonda birbirleriyle oynadığı üçüncü 5 setlik maça sahne oldu ve Fenerbahçe final biletini aldı. Fenerbahçe Opet’in Imoco serisini de içerisinde bulunduran, set dahi zor kaybettiği o galibiyet serisinin ardından Vakıfbank maçında yaşadığı şoku hala atlatamadığını söylemek zorundayız. Nisan ve mayıs aylarında 3 kupanın da alınacağı yönündeki inanç ciddi anlamda baltalanmış görünüyor. Sporda, bu derece uçlarda performansı, bir başka uçlarda performans ancak bozabiliyor. Vakıfbank, ne antrenörünün ne de oyuncularının kariyerinde 4-0’lık (altın set dahil) bir maç yokken, kendi kariyerleri için bir ilke imza atarak aynı zamanda sarı-lacivertlilerin dolu dizgin giden konvoyuna da dur dediler ve bunun ufak çaplı bir şok etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Terzic’in takımının bu mental sınavı şu anda pek geçmiş görünmediğini itiraf etmek lazım.

GABİ ÇOK İYİYDİ

Vakıfbank’ın 3-0 kazanarak şampiyon olduğu, final maçının yıldızı Egonu’ya elbette hakkını vermek lazım. İtalyan yıldızın bize izlettiği, Türkiye’ye geldiğinden beri en net performanslarından birisiydi. Onun 25 sayısı ve Gabi’nin yüzde 60’lık hücum performansı, Bajema’nın yüzde 38’lik hücum performansının yarattığı zaafı ortadan kaldırdı. Bu arada Cansu Özbay’ın da Gabi ve Bajema’yı nerede ise eşit sayıda kullandığının altını çizelim. Hatta şöyle ilginç bir istatistik var. Bajema'nın yüzde 17 gibi düşük bir hücum yüzdesiyle oynadığı 2. setten sonra, Cansu’nun, son sette ona 13, Gabi'ye 10 top vermesi ve her ikisinin de yüzdelerini yukarı çekmesi. Guidetti ve kenar yönetimi ile pasör, oyuncuyu öyle kenara atmadı ve Bajema da 6 sayı aldı. Farkı yaratan bazen bu hamleler, riskler ve kararlar alıyor. Gabi, kaptan olarak ilk kupasına kavuşurken, Fenerbahçe son 3 sezonda, Vakıfbank’a karşı herhangi bir kupada 6. kez turnuva dışına itildi. Bu 3 sezonda onlara karşı üstünlük sağladıkları tek turnuva bu sezonun başındaki Şampiyonlar Kupası mücadelesi.

Sultanlar Ligi şampiyonluk mücadelesinde, play-off yarı finalinde, ligi namağlup bitiren Eczacıbaşı, Türk Hava Yolları ile karşı karşıya gelirken, turun diğer ayağında, son 2 sezonda birbirlerini ailelerinden çok gördüklerine inanmaya başlayacağımız Vakıfbank ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. Bu 2 maç ve Kupa Voley finali hesaba katıldığında 2 takım son 2 yılda tam 18 kez karşı karşıya gelmiş olacak. Avrupa voleybolunda bu sayıya bu kadar yaklaşmış başka bir rekabet yok. İtalya’da Imoco ve Novara son 2 sezonda sık sık karşılaştılar, fakat rakam 18 sayısına ulaşmadı. Eczacıbaşı, ilk yarı finalin favorisi. Ligi namağlup bitiren Kaplanlar, Kupa Voley’de Fenerbahçe karşısında alınan mağlubiyet sonrası, uzun süredir beklenen şampiyonluğun bu sezon geleceğine inanan taraftarlarının kafasına “acaba” sorusunu yerleştirmişti. 10 yıldır ligde mutlu sona ulaşamayan turuncu-beyazlılar, sezonu içeride ve dışarıda en büyük kupaları alarak da kapatabilir, çok iyi başlayan sezonda yine kupasızlığa mahkum da olabilir. Eczacıbaşı, hem Vakıfbank’a hem de Vargas’ın gelişi sonrası Fenerbahçe’ye göre daha tahmin edilemez bir takım. Aslında normal sezon istatiklerine baktığınızda set başına sayı istatistiğinde lider, servis karşılamada ilk 2 sıradaki oyuncuyu bünyesinde bulunduran bir takımın, hele hele en iyi servisçiler listesinin ilk 5 oyuncusu arasına 2 isim sokmuşken, taraftarlarına daha fazla güven vermesini bekliyorsunuz, ancak herkes tarafından iddia edilen, büyük maçlar performansı konusunda karnesi zayıf olan kenar yönetimin henüz bunu başaramadığını itiraf etmek lazım.

Yarı finalin diğer ayağındaki Vakıfbank-Fenerbahçe mücadelesini çok analiz etmeye gerek görmüyorum. Bu 2 takım, son 2 sezonda, voleybolseverleri mest eden o kadar fazla maç izlettiler ki ve rüzgar, maçtan maçayı bir kenara bırakın, aynı maç içinde o kadar çok değişti ki, bir şeyleri önceden tahmin etmek çok zor. Bu serinin kazananını daha çok çalışan, ayrıntılara daha çok odaklanan ve daha çok inanan olacak. Vakıfbank’ın psikolojik avantajı bu noktada belirtmemiz gereken önemli bir üstünlük. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Fenerbahçe, Vargas’ın kadroya dönüşü ile, mart ve nisan aylarında, adeta önünde kimsenin duramadığı bir boksör gibiydi. Sezon sonuna kadar onlara rakip olacak tek bir takım bile görünmüyordu, zira, sinir bozucu derecede başarılı takım, Imoco, Sarı Melekler önünde Conegliano Ticaret Lisesi voleybol takımına dönmüştü. Vakıfbank, voleybol dünyasındaki herkesi adeta gerçeklere döndürdü. Üstelik Giovanni Guidetti de şu aralar çok formunda. Fenerbahçe’nin, boks örneğinden gidersek, 12. roundda geri dönüp dönemeyeceğini göreceğiz.

SANTARELLİ’NİN LİSTESİ

Siz bu yazıyı okurken, Türkiye’nin yeni antrenörü Daniele Santarelli, 2023 Uluslar Ligi için FIVB’e bildirilecek geniş kadroyu açıklamış olacak. Yüksek ihtimalle 30 kişiden oluşacak kadroda yeni isimlerin de olması beklenirken, en çok merak edilen konulardan birisi de uzun süredir formadan uzak kalan oyuncuların, takıma dönüp dönmeyeceği. Ulusal takımın analizini lig sonuna bırakıyoruz.