Ya sosyalizm ya yok oluş
İngiltere’de geçen yıl 1 Mayıs kalabalık şekilde kutlanmıştı. (Fotoğraf: AA)

Dünyanın pek çok noktasında milyonlarca işçi sokağa inerek düşük ücretleri ve hakları için tepkisini dile getiriyor. Pandemiden savaşa ve şimdi de ekonomik krize kadar sermaye tüm yükünü işçi sınıfına yüklerken, Fransa’dan Almanya’ya, İngiltere’den Hindistan’a emekçiler isyan ediyor. Eski İngiltere Demir Yolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Steve Hedley, kapitalizmin içinde olduğu krizi ve emekçilerin durumunu anlattı.

MAAŞLARI ERİDİ

Kapitalizmin bir kriz içerisinde olduğunun altını çizen Hedley, Batı’nın Doğu Avrupa’da pazarı ve kaynakları sömürmek istediğine değindi. “Rusya’nın bu duruma karşı çıkması ise Ukrayna’da savaş çıkmasına yol açtı” diyen Hedley, şunları ifade etti: “Savaş yakıt ve gıda fiyatlarının ‘uçmasına’ ve bariz bir ‘vurgunculuğa’ neden oldu. Bu durumu takip eden çift haneli enflasyon ve patronların bu enflasyon rakamları doğrultusunda zam yapmayı reddetmesi, işçi sınıfının, hatta orta sınıfın yaşam standartlarında büyük bir gerilemeye yol açtı. Fransız işçi sınıfı, Macron’un emeklilik için fazladan iki yıl çalışmaya zorlayan reformuna karşı direnişte başrolü oynuyor. Britanya’da, 107 yıldır ilk kez greve çıkan hemşireler gibi birçok farklı sektörden işçiler, liderlerinin hayal kırıklığına uğratacak bir ödeme anlaşmasına imza atmaya çalışmasına rağmen kamuoyunun devasa sempatisinin tekrar tadını çıkarıyor.”

Steve Hedley

İşçi sınıfının kapitalist kötü yönetimin bedelini ödediğinin altını çizen Hedley, şimdi de emekçilerden Covid-19 krizi ile Ukrayna’daki emperyalist savaşın yarattığı olumsuzluklar için kendilerini feda etmelerinin istendiğine dikkat çekti. Emekçilerin zorunlu oldukları için direndiklerini belirten Hedley, “Britanya’da bile emeklilik maaşları kış boyunca eridi. İnsanlar evlerini ısıtamadı. Yoksul çalışanlar aşevlerini kullanmak zorunda bırakılıyor” dedi.

KENDİMİZİ KURTARACAĞIZ

1 Mayıs ve işçi sınıfının gücünün uluslararası bir devrime dönüşmesi umuduna değinen Hedley, şöyle konuştu: “Bu devrime ulaşmak için, tüm işçi sınıfı sınırları aşarak birleşmeli ve kendi aralarında kavga etmek yerine kapitalistlerle ve onların sadece kitlesel sömürü, iklim yıkımı, sefalet, periyodik krizler ve savaşlarla hayatta kalabilen sistemleriyle savaşmalı. Bu devrimi gerçekleştirebilmek için işçi sınıfının en iyi yanlarının uluslararası temelde bir araya gelmesi gerekiyor. Tarihimizde geldiğimiz şu noktada, ‘Ya sosyalizm ya yok oluş.’ Tüm dünyada işçi sınıfının ve ezilenlerin 1 Mayıs’ını kutluyorum. Kendi kurtarıcımız kendimiz olacağız ve bir an önce sosyalist bir dünya için organize olmalıyız.”