State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR), Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile Azeri petrolünü Gürcistan-Türkiye üzerinden Akdeniz’e taşıyor, Türkiye yatırımları durmadan sürüyor. SOCAR Türkiye Temsilcisi Vagiv Aliyev kısa süre önce görevden alındı!

KİM BU ALİZADE?

Şayet Azerbeycan’ı talan eden oligarklar, Türkiye’de petrol, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, Mübariz Mansimov davası, Yalıkavak Marina, gemicilik firması Palmali ya da Mehmet Ağar ile ilgilenmiyorsunuz bu bilgi önemsiz olabilir. Vagiv Aliyev’in görevine son verilmesinin nedeni Anar Alizade!

Alizade, SOCAR’daki yolsuzlukları ve kara para aklama operasyonları ile anılıyor. SOCAR’la arasında çok sayıda ticari ortaklık var. Henüz 2013’te Global Witness’ın raporunda sayı yaklaşık 70 olarak görünüyordu.

ASLINDA BİR ALİYEV!

Aynı zamanda SOCAR Genel Başkanı Rövnek Abdullayev’in yeğeni. Alizade’nin yol açtığı şaibeler yüzünden Abdullayev’in de görevden alınacağı iddiası var. Alizade, aslında Aliyev Ailesi’nden geliyor. İlişkileri ortaya çıkmasın diye ‘Aliyev’ olan soyadını ‘Alizade’ yaptı!

MEŞHUR MARİNANIN SAHİBİ

Türkiye’yi ilgilendiren bir özelliği yok mu? Olmaz mı? Anlamak için Mansimov’dan başlamak lazım. İş ortaklığı ile başlayan ilişki, mahkemede bitti. 2007’de Singapur’da Alizade tarafından kurulan RSR Holding, Mart 2012’de Mansimov’a ait Palmali’nin yüzde 50 hissesine ortak olmuştu.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre ise, 16 Şubat 2016’de Palmali’nin tüm hisseleri RSR Holding’e devredildi. Mansimov bu satışın hileli olduğunu ve aldatıldığını söylüyor. İptali için açtığı dava İngiltere’de sürüyor.

‘ÇÖKME’ OPERASYONU

Mansimov 3 ülkede birden gözden çıkarılmıştı. IŞİD petrollerinin ticaretine ilişkin olarak Rusya, Türkiye’yi suçlamış, hatta işin ‘gemiciklere’ gittiği tüm dünyada tartışılmıştı. ‘Gemicikler’ konusunda, ‘Palmali’ üzerinden kıyak üstüne kıyak yapan Mansimov, Rusya’nın önüne atıldı. İhale ona bırakılmıştı.

SOCAR yani Azeri petrolünü nakilde tek yetkili Mansimov’du. Rusya’nın baskısı işe yaradı. Azerbaycan’da da ipi çekildi. Bu, Azerbaycan’ın işine gelmişti. Mansimov, SOCAR dışına itildi. Anar Alizade ya da gerçek kimliği ile Anar Aliyev’in Palmali operasyonu kolaylaştı.

Palmali bünyesinde yer alan ve Mansimov’un 2011’de iş insanı Cefi Kamhi’den aldığı Yalıkavak Marina da 2016’da el değiştirenler arasındaydı. Mansimov, dava dilekçesine göre marinadaki hisselerini, 31 milyon 915 bin 732 dolar değer biçilerek devretmişti. Ama bedelin kendisine ödenmediğini ve kendi yöneticileri tarafından kandırıldığını söyledi.

Bu isimlerin, Manimov ile ortak firmaları da vardı. SOCAR-Mansimov arasındaki ticari anlaşmazlıkta Mansimov aleyhine tanıklık etmekle kalmadılar, onu ‘FETÖ’cüdür diye ihbar da ettiler.

‘Yöneticiler’ arasında Alaattin Aykaç, dikkat çekiyordu. Aynı zamanda SOCAR’da da hisse sahibiydi. Bunları inkâr etse de Paradise Leaks belgeleri bağlantıları doğruladı. Yolsuzluklar ve kumar borçlarıyla gündeme gelen Aykaç, halen Demirören Grubu’nun yönetim kurulu üyesi.

İDDİA: AĞAR, MARİNADAN KAĞIT ÜZERİNDE AYRILDI

Yavaş yavaş Yalıkavak Marina’ya ve Mehmet-Tolga Ağar’a geliyoruz. Açıktır ki, sahibi isim değiştirse de marinanın sahibi bir Aliyev’dir: Anar Alizade. Mehmet Ağar, marinada yönetici olduğunu söylemişti. Kendisine ‘yabancı bir ülkenin cumhurbaşkanından’ gelen teklifle yönetime girdiğini aktarmış, İlham Aliyev’e dikkat çekmişti.

Ancak sonra bu açıklamanın yanlış anlaşıldığını söyledi ve kendisine görevi verenin, Palmali’den dönüşen Yalıkavak A.Ş. -yani Ali Asilzade- olduğunu vurguladı. İddialar o ki Ağar ailesi marinadan sadece kağıt üzerinde ayrıldı. Üstelik yüzde 20 hisseye sahipler.

UYUŞTURUCU-PETROL-İNSAN KAÇAKÇILIĞI

Sedat Peker, Mansimov’a ait marinaya uyuşturucu ticareti için ‘çöküldüğünü’ iddia etmiş, uyuşturucu sevkıyatının 40-50 metrelik gemilerle yapıldığını ve marinanın o bölgede bu büyüklükteki gemilerin girebileceği tek liman olduğu anlatmıştı.

İlişkiler ve bilgiler bize SOCAR petrolleri, kara para ve petrol kaçakçılığı üçgeninde de marinanın önemini gösteriyor. Mansimov, burada “5 bin tonajlık tankerlerin bile yanaşabileceği liman var” diyor, Peker de aynı iddiada bulunuyordu.

İnsan kaçakçılığı ise şimdiye kadar az duyduğunuz ya da hiç duymadığınız bir bilgi. Bu bildiğiniz türden bir kaçakçılık değil. Yüksek profilli suç örgütü liderleri, servet sahibi kişiler… Ortadoğu’dan Avrupa’ya 14 metrelik yatlar ile servis!

KARA PARA İŞİ YOKSA BİR KİŞİ NEDEN 3 PASAPORT ALIR?

Ağar ailesi ve Yalıkavak’a uzanan bu iddiaların sağlamasını, Türkiye’deki yargı, İçişleri Bakanlığı ve ‘Derinler’ ilişkisi ile de yapalım. Sıkı durun; Aliyev, sadece soyadını değiştirip Alizade yapmadı.

Türkiye’de de bir adı var: Arda Akın! Toplam 3 isim! Adını, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın değiştirildiği ve kendisine pasaport verildiği iddia ediliyor. İleri sürülenlerden biri de çarpıcıdır. ‘FETÖ’cülükle suçlanan ve bu sayede mallarına çökülen, Mansimov’un mahkemesinde, heyetten şu ifadeler yükseliyordu: “FETÖ’cü olmadığını biliyoruz ama dosya mecburen böyle işleniyor!”