Yangın söndürme sistemleri büyük tehlike saçıyor
Balıkesir Adliyesi’nde 4 Şubat’ta meydana gelen ve 59 kişinin zehirlenmesine, iki kişinin ise yaşamını yitirmesine yol açan gaz sızıntısı, kamu kurumlarının yangın söndürme sistemlerindeki tehlikeye dikkati çekti. İzmir Adliyesi’ndeki yangın söndürme tüplerinin bakımı sırasında da benzer bir olayın yaşandığına dikkati çeken Büro Emekçileri Sendikası (BES), yangın söndürme sistemlerinin kontrolleri sırasında eğitimsizlik ve denetimsizlik nedeniyle hayati […]
Balıkesir Adliyesi’nde 4 Şubat’ta meydana gelen ve 59 kişinin zehirlenmesine, iki kişinin ise yaşamını yitirmesine yol açan gaz sızıntısı, kamu kurumlarının yangın söndürme sistemlerindeki tehlikeye dikkati çekti. İzmir Adliyesi’ndeki yangın söndürme tüplerinin bakımı sırasında da benzer bir olayın yaşandığına dikkati çeken Büro Emekçileri Sendikası (BES), yangın söndürme sistemlerinin kontrolleri sırasında eğitimsizlik ve denetimsizlik nedeniyle hayati risk taşıyan faktörlerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Balıkesir ve İzmir adliyelerinde meydana gelen olayların ardından her iki şehrin Makine Mühendisleri Odaları da karbondioksit gazıyla çalışan yangın söndürme sistemlerinin insan bulunmayan ortamlarda kullanılması gerektiğini ifade etti.
Balıkesir’de meydana gelen olayın ardından Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan ile görüşen BES Genel Merkezi yöneticilerinin olaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, gaz kaçağının meydana geldiği bodrum katta yalnızca arşivlerin bulunmadığı, bu katın aynı zamanda duruşmaların yapıldığı konferans salonu ve adliyede çalışan hükümlülerin yemekhanelerini de içerdiğini açıkladı. Balıkesir Adliyesi’ndeki gazlı söndürme sisteminin İzmir’deki olayın hemen ardından Kasım 2018’de faaliyete geçirildiğini belirten sendikanın açıklamasında, personelin bu konuda bildirilmediği ve personele gerekli eğitimlerin verilmediği vurgulandı.
BES Genel Başkanı Serpil Akpınar “iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığı gibi soruların idare tarafından cevaplanması gerekiyor” dedi. Akpınar, ‘Sigara içtiniz, alarma çarptınız’ gibi iddialarla olayın sorumluluğunun personele yüklenilemeyeceğini vurguladı.
İnsanın olmadığı yere kurulmalı
İş Güvenliği Uzmanı Kemal Bulut ise karbondioksit gazıyla çalışan yangın söndürme sistemlerinin canlıların olmadığı alanlarda kullanılması gerektiğini söyledi. Bulut, sistemin insanların ulaşamayacağı arşiv, bilgi işlem gibi yerlere kurulması gerektiğini vurgulayarak “Balıkesir’deki sistemi tam olarak bilmiyorum ancak 50 insanın aynı anda olabileceği bir yerde kurulmuş olması temelden yanlış zaten” diye konuştu. Karbondioksit gazının salınımın hemen ardından kısa süre içinde yere çökerek boğulmaya neden olacağını anlatan Bulut, “Bu tip bir sistem diğer bütün yangın söndürme sistemlerinden de bağımsız olmak durumundadır” dedi.