Değerli arkadaşım, belgesel program yapımcısı Müge Aral ile hayalini kurup 2021 yılında hayata geçirdiğimiz çocuk kitapları programımız Kipatlı Günler yeni konu ve konuklarıyla Habitat TV’de yayın hayatını sürdürüyor. Üçüncü sezonun içindeyiz. Konuklarımızla ilham veren mekanlarda buluşuyor programımızın paydaşlarını kipat dostları olarak adlandırıyoruz. Okur, yazar, çizer, editör, çevirmen, yayıncı, kitabevi, kitapçı, eğitimci, müzeci kipat dostlarıyla vizyonumuzu, üretimlerimizi paylaşıyor, Kipatlı Günler’in çatısı altında sağlam bir yayın arşivi oluşturuyoruz.  

Bugüne dek meselesi ve ruhu olan kitapları ekrana taşıdık.  Bundan sonra da çocuk kitapları dünyasının kavram ve duygu zenginliğini izleyicilerimize aktarmaya devam edeceğiz. İlk bölümden bugüne kimleri ağırladık, neler konuştuk kısaca özetlemek istiyorum. Kalemleriniz hazırsa eserleri, sahiplerini ve mekanları bir kenara not edebilirsiniz.

1.Sezon

Sevgili Şiirsel Taş ile “Büyük Sevbeni” adlı doğa farkındalığı kitabını, Lider Hepgenç ile “Göpeklitepe Oyun Parkı”nı, mühendis yazar Toprak Işık ile “Acaba ne olsam? kitap serisini, Gökçe Gökçeer ile havai fişeklerin doğaya verdiği zarara dikkat çeken “Bu Ne Gürültü Patırtı?” adlı kitabını, Özlem Özyurt ile “Parasını Yöneten Çocuklar”ı, Nihal Ünver ile “Tornet, File Çorap ve Başka Şeyler” adlı otizm farkındalığı öyküsünü, Melek Özlem Sezer ile “Ben de Karagöz ve Hacivat ile Eğlenmek İstiyorum” adlı kitabını, Çiğdem Gündeş ile “Kırmızı Ayakkabı” adlı arayış öyküsünü, Murat Moroğlu ile “Yola Düşmek”i, Hafize Çınar Güner ile “Bitmeyen Mitoloji”yi, Züleyha Ersingün’le “Kaygı Kuşu”nu ve Sedat Girgin’le “Eyvah Babam Şiir Yazıyor” adlı Ahmet Büke öyküsünü resimleme sürecini konuştuk. 

Nail Kitabevi, Tırtıl Kids, Hümanist Kitabevi, Happy Nest Kitabevi, Han Spaces, Kendisibir Mekan, Heybeli Sahaf, Zuya Kids, Point Otel Sahaf, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Robinson Crusoe 389 çekimleri gerçekleştirdiğimiz kipat dostu mekanlardı.

2.Sezon

Resimli kitap okuru Yıldıray Lise ile Antoin de Saint- Exupery’nin kült kitabı “Küçük Prens”i,  Elif Yemenici ile yazıp resimlediği kitabı “Pina”yı,  edebiyat ajanı Nermin Mollaoğlu ile dünyaca ünlü sanatçı Pablo Bernasconi’nin “Sonsuzluk” kitabını, İstanbul Go Okulu kurucusu Mehmet Emin Barsbey ile Go streteji oyununu ortak kaleme aldığımız “Go Go İgo Bir Akıl Oyunu Hikâyesi”ni,  Fatih Erdoğan ile “Çocuklar İçin Yazmak” adlı rehber kitabını, hayvan hakları savunucusu Tolga Öztorun ile “Papuduk ile Doğru Alışveriş”i, çevirmen Azade Aslan ile dilimize kazandırdığı “Çıtır Çıtır Felsefe” serisini, Ayşegül Dede ile “Duvarın Arkasında Ne Var?” adlı kitabını, sosyolog Hazal Uzuner ile “Dünyamıza Ne Olmuş?” adlı distopik öyküsünü, Füsun Çetinel ile “Olmayan Şeyler” adlı öykü kitabını, nükleer fizikçi Deniz Mert İçöz ile “Çernobil’in Son Çocukları”nı, eğitimci Eda Albayrak ile “Kahramanın El Kitabı” adlı yaratıcı fikirler kitabını, tiyatro sanatçısı Özgür Özgülgün ile “Tiyatro Müzesi” kitabını konuştuk.

Eskişehir Anadolu Lisesi Küçük Prens Kitap Müzesi, Coffee Zone Roastery, Cocoon Çocuk Kütüphanesi, Arter Kütüphane, Kids Nook, TAKSAV Kadıköy, Mariposa For Kids,

Nesin Yayınevi, Okutopya,  Profilo Tiyatro Salonu ve konuklarımızın kişisel atölyeleri/ kütüphaneleri diğer kipat dostu mekanlar oldu.

3. Sezon 

*Gizemli Tarih Oyunu serisi ile tanınan arkeolog Demet Ekmekçioğlu ile buluştuk. Nobel ödüllü yazar Jose Saramago’nun çocuklar için yayımlanan son kitabı “Beklenmedik Bir Işık”ı konuştuk. Gerçek bir anıda çocuk ruhunun ve hafızasının izlerine gerçeküstü anların eşlik edebildiğini, güçlü imgelerin farkındalık yüklü bir anlatıya dönüşebildiğini gördük. (Kırmızı Kedi Çocuk, Yazan: Jose Saramago, Resimleyen: Armando Fonseca)

 *Çocuk edebiyatının usta kalemi Aytül Akal masalsı evinin kapılarını ekibimize açtı. Okul anılarını kaleme aldığı “Kim Demiş Yaramızım Diye?” adlı kitabı eşliğinde geçmişe uzandık, yazarın yazma serüvenindeki çocukluk izlerine baktık. Yazma tutkusu, arkadaşlık, hak arama ve dayanışma üzerine ilham veren anılarını dinledik.  (Redhouse Kidz,, Yazan : Aytül Akal, Resimleyen: Gül Sarı)

 *Eğitimci Gülşah Yemen ile Kültür 365 Etkinlik Merkezi’nde buluştuk. Okul öncesi çağdaki çocuklar için kaleme aldığı kavramlar serisinin “Bir Çizgi” adlı kitabını ekrana taşıdık. Renklerin, seslerin, şekillerin çocuk dünyasındaki yerini ve önemini konuştuk. (Masal Perest, Yazan : Gülşah Yemen, Resimleyen: Çağrı Odabaşı)

*Her yaştan okur için hikâyeler kaleme alan Göktuğ Canbaba ile Özgen Doğan Berkol Bilim Kurgu Kütüphanesi’nde buluştuk ve fantastik çocuk kitaplarını konuştuk. Korku, mizah, macera ve yaratıcı yazma ögeleri barındıran Perili Ev, Çantamdaki Öyküler, Yarasa Çıkmazı, Arayış Ormanı kitapları, ekrana taşıdığımız Gökyüzü Boyacısı’na eşlik etti. (Doğan Çocuk, Yazan : Göktuğ Canbaba)

* Yaratıcı drama eğitmeni Songül Bozacı ile Tudem Kitabevi’nde buluştuk ve çok yönlü sanatçı Shaun Tan’ın eserlerini konuştuk. “Şakıyan Kemikler” kitabında Grimm masallarını özgün bir anlatım ve farklı malzemeler ile biçimlendirdiği heykeller eşliğinde yorumlayan sanatçının yaratıcı dünyasına yakından baktık. (Desen Yayınları, Yazan ve Resimleyen: Shaun Tan)

 * Ülkemizin son altmış yılının kültür ve duygu iklimini denemeleri ve şiirleri yoluyla anlatan Haydar Ergülen’in  evine konuk olduk. “Şu Benim Mavi Babam” adlı anlatısını ekrana taşıdık. Anılarını, şiiri, sevgiyi ve emeği konuştuk. Sonradan Görme, Tuhafiye adlı kitapları, yakın zamanda okurla buluşan Aşıklar Cem’i ve Vedat Günyol Deneme Ödülü’ne layık görülen Yayan Yapıldak anlatısı sohbete ayrıca renk kattı. (Günışığı Kitaplığı, Yazan: Haydar Ergülen)

 * Sanatçı Burcu Yılmaz evinin ve atölyesinin kapılarını bizlere açtı. Kendi tasarladığı ve özel bir baskı tekniği ile resimlediği “Evden Çıktığımda” adlı sessiz kitabını konuştuk. Çizerlerin telif haklarına dair görüşlerini dinledik. Resimlediği kitapların eskizlerini görme şansı bulduk. (Uçanbalık Yayınları, Yazan ve Resimleyen: Burcu Yılmaz)

 *Editör Mehmet Erkurt ile Story Garden Kids & Books’un sıcak atmosferinde buluştuk. Yolculukların büyüsünü, tarihten izleri ve kadim anlatıları gizemli fantastik maceralara dönüştüren Delâl Arya’nın kitaplarını ekrana taşıdık. Yazarın son kitabı “Öteden Beri Gözcü Kulesinde”nin atmosferi ve katmanları üzerine sohbet ettik.(Can Çocuk, Yazan: Delâl Arya, Resimleyen: Volkan Akmeşe)

    ***  

Yaşamın görkemi dört bir yanda, diğer canlılarla kurduğumuz bağda, bağa yüklediğimiz anlamda, dışa vurduğumuz, yeniden yorumladığımız duygularda, sanatta ve edebiyatta… Telkâri gibi örülmüş hafıza, hantal bir kelepçeye dönüşmeden mana zincirinin gizli öznesi olan okuma kültürümüze sahip çıkmak dileğiyle...

 KİPATLI GÜNLER

Mariposa for kids