Filenin Sultanları, 2023 Uluslar Ligi ilk hafta karşılaşmalarını umut verici, motive edici bir performansla ve birçok yenilikle 4’te 3 yaparak tamamlamayı başardı.

Yeni başlangıç umut veriyor
Fotoğraf: AA

Sultanlar, Güney Kore ve İtalya’yı 3-0, Sırbistan’ı 3-1 mağlup ederken, ABD’ye 3-2 mağlup oldu. İlk 4 maç sonunda, aşağıda bahsedeceğimiz bireysel performanslar dışında ortaya çıkan 3 önemli gelişme var. Bunların 2 tanesi, Daniele Santarelli’nin kenardaki pozitif, motive edici tavrı ve bizim yıllardır bu satırlarda dile getirdiğimiz, hele hele Uluslar Ligi’nin bunun için biçilmiş kaftan olduğunu tekrarladığımız, çok sayıda oyuncu deneme eğilimi. Uluslar Ligi dışındaki 3 önemli organizasyonda takım kadroları 14 ile sınırlı, ancak bu turnuva için 25-30 civarı bir geniş kadro belirleyip bunu 3 ilk tur 1 de final etabı için sürekli değiştirmek mümkün. Biz yıllarca, bu değişimi ya yapmadık, ya çok kötü planlamalar yaptık, (aşağıda İlkin Aydın üzerinden yine değineceğiz), ya da kadroya çağırdığımız bazı oyunculara neredeyse hiç şans vermedik. Bu sefer durum farklı. Santarelli adeta herkesin istediği şeyi hissetmiş gibi, görmeye hiç alışık olmadığımız ama çok istediğimiz şeyleri yaptı, rotasyon konusunda. En formda oyuncuyu ve en uyumlu takımı bulabilmek için sayısız varyasyon denedi, birçok farklı oyuncuya şans verdi ve set içinde işlerin iyi gittiği maçlarda bile oyuncuları değiştirmekten geri durmadı. Bu da bizi, başta bahsettiğimiz 3 önemli gelişmenin, bence en önemlisine getiriyor. Her oyuncunun kendisine eşit şans verilebileceğini hissetmesi. Bana göre bundan önceki dönemde alternatif denemekten daha da önemli olan şey, bu alternatiflerin bir gün hak ettikleri anda formaya erişip erişemeyecekleri konusundaki inançlarıydı. İtalyan antrenör bu güveni oyuncularına vermiş görünüyor. Birçok oyuncunun ona övgüler yağdırması, onun performansını artıran oyunculara yaptığı övgüler, ilişkinin karşılıklı bir saygı çerçevesinde başladığını müjdeliyor.

GENEL BAKIŞ

İlk hafta geride kaldığında öne çıkan 2 takımın Polonya ve Çin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD de 4’te 4’lük bir performansla Brasilia’ya gidiyor, fakat onlar bu 4 galibiyetin, turnuvanın en zayıf 2 ekibinden birisi olan Kore dışındaki 3’ünü, karar seti sonunda kazanabildiler. Polonya ve Çin ise denk güçlere karşı bu galibiyetleri aldılar. Özellikle Polonya’nın çıkışı çok önemliydi. Stefano Lavarini’nin 2022 Dünya Şampiyonası’nda yarı final oynamanın eşiğinden dönen takımı, bu sefer çok net bir performans ortaya koyuyor. Agnieszka Korneluk ilk hafta maçlarında, turnuvanın en çok blok yapan ismi olurken, gelecek sezon Fenerbahçe forması giyecek pasör çaprazı Magdalena Stysiak sayı, hücum yüzdesinde libero Marina Stenzel de savunma istatistiklerinde ilk 10’dalar. Çin ise Brezilya ve ev sahibi Japonya gibi 2 önemli rakibi mağlup etmeyi başardı. Özellikle haftanın kapanışında oynadıkları Japonya maçını 3-0 kazanırken 2. ve 3. setleri geriden gelerek kazanmaları çok dikkat çekiciydi. Çin’de her turnuvada biraz daha adından söz ettiren 23 yaşındaki smaçör Li Ying Ying, şu anda ulusal takım kariyerinin zirvesinde. Yüzde 56’lık hücum yüzdesi ile toplamda 87 sayı üreten oyuncu bu kategorilerin lideri. 

Giovanni Guidetti’nin takımı Sırbistan ise ilk turun tartışmasız tatsız sürpriziydi. 4 maçta 4 mağlubiyet alan takımdaki en büyük sıkıntı büyük bir belirsizlik olması. Evet, Tijana Bošković, Jovana Stevanović ve Maja Ognjenović ilk hafta maçlarında kadroda yoktu, fakat geçtiğimiz sene Uluslar Ligi ilk haftasında da Bošković kadroda değildi ve Maja milli takım sezonunda yer almıyordu. Orada 4 maçta 3 galibiyetle 9 puan toplamış takımın şu andaki durumunda daha büyük bir tehlike var. Sırbistan, Brezilya’da sırasıyla Japonya, ev sahibi ve Tayland ile oynayacak. Geçtiğimiz sezon, çeyrek finale kalan ilk 8 takımının sonuncusu Tayland’ın 5 galibiyetle bunu kılpayı kaçırdığı göz önüne alınırsa, bu izleyen 3 maçın kaybedilmesi, Sırbistan’ın çeyrek finale kalamaması anlamına gelebilir. Turnuvaya final turunda katılması beklenen Bošković ve Maja, katılacak bir turnuva bulamayabilirler.

İkinci hafta maçları 13-18 tarihleri arasında Brasilia ve Hong Kong’da olacak, Filenin Sultanları, maçlarını Hong Kong’da oynayacak, rakipler Hollanda, Polonya, Kanada ve Dominik Cumhuriyeti.

***

İLKİN AYDIN BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ

Geri saralım biraz. 2022 Uluslar Ligi ilk etap maçları. Ankara’daydı maçlar. İlkin o ilk etabın kadrosunda da vardı, ancak Belçika maçında işler kötü giderken oyuna sokulana kadar ilk 3 maçta doğru dürüst süre alamamıştı. Oyuna girdi, 13 sayı aldı, takımın en iyi servis karşılayan oyuncusu oldu ve Belçika’yı 3-1 mağlup ettik. İlkin aynı akşam, daha önceden planlandığı gibi Akdeniz Oyunları’na gönderildi. Ben o günkü yazımda, bunun planlama sebebiyle çok eleştirilmemesi gerektiğini belirtmiştim, fakat bugünden geriye baktığımızda sanki gaza basmış bir oyuncuyu durdurmaktan çok direksiyonda tutmanın nasıl sonuçlar verebileceğini denesek daha iyi olurmuş gibi geliyor. İlkin, Santarelli’nin cebinden çıkardığı ilk Joker oldu adeta. Sadece saha içi performansında çok net rakamlar ortaya koymadı, aynı zamanda antrenöründen, diğer oyunculara kıyasla daha farklı bir övgü aldı. Santarelli onun zekasından ve bazen kendi düşündüğü şeylerden farklı şeyler ortaya koyarak başarılı olmasından bahsetti ki, bu çok değerli bir övgüdür. Son 3 senedir, bir türlü istikrar yakalayamadığımız smaçör mevkisinde ilk 3 maçta yüzde 40’ın altına düşmeyen (ilk maçta yüzde 73) hücum yüzdesiyle, bizi çok mutlu ettiğini söyleyebiliriz.

SÜPER YILDIZIMIZ MESAİYE BAŞLADI

Vargas’ın Türkiye formasını giyeceği kesinleştiği andan itibaren akıllarda tek bir soru vardı: Pasör çaprazlarının öneminin giderek arttığı günümüz voleybolunda, en tepedeki 3 çaprazın yerini zorladığı düşünülen, hatta kimilerine göre oraya girdiği söylenen Vargas’ın, bizi madalya kürsüsüne, hatta bazı turnuvalarda zirvesine çıkarıp çıkaramayacağı. Üstelik Vargas’ın ufak bir dil problemi de vardı ve bu saha içerisinde olmasa da, ilk başlardaki uyum konusunda pürüzler çıkarabilirdi. Ancak takım ona, o takıma kucak açtı, lig bitiminden sonraki kısa hazırlık döneminde 2 taraf kaynaştı, ve Santarelli’nin de rolüyle, yeni süper yıldızımız mesaiye başladı. Üstelik, bu performansı sanki Ebrar Karakurt’un üzerindeki baskıyı dahi azaltmış görünüyor, Ebrar oyunda olduğu anlarda, Guidetti dönemine göre sanki daha sakin, daha net vuruşlar yapabildi. Tabii artık sadece pasör çaprazı değil oyun içinde, beklendiği gibi, 4 numarada da denenmeye başladı ve herkesin aklında bu ikilinin aynı anda sahada olduğunda neler yapabileceğimiz vardı. Karşılaştığımız takımlar tam kadroları ile burada değildi, fakat ilk sinyallerin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Ebrar’ın ABD maçının dördüncü setindeki servis turu harika bir seriydi. Vargas bizi VNL ve 2023 Avrupa Şampiyonası altın madalyaları için iştahlandırıyor burası açık.