Saving Spot araştırması, dünyanın en zengin YouTube kanallarını listelemiş. Benim en sık karşılaştığım sorunun cevabı, bu araştırma sonuçlarından da çıkmış. Pek çok söyleşide, takipçilerimin attığı mesajlarda karşıma çıkan bir soru: YouTube’da içerik üretsek para kazanabilir miyiz? Bu soruyu eminim pek çoğunuz kendi kendine sorumuştur. Ben genelde şu şekilde yanıtlamaya çalışıyorum: Elbette kazanabilirsiniz. Çok zorlu, meşakkatli bir yoldan sabırla geçerek ve her şeyden önemlisi ilginç, sürdürülebilir, güçlü içerikler üretebilirseniz kazanabilirsiniz. Aktif kullanıcı sayısı 2 milyar olan çok büyük bir dünya YouTube. Milyonlarca kişi sizin gibi bu mecranın farkında, herkes kafa patlatıyor, bir şeyler deniyor. Başarıyor, başaramıyor ama yapıyor. Hobi olarak başlamak, yaptığınız içeriklerden keyif alarak yapmak, endişesiz olmak ve sürdürülebilir bir içerik serisine yoğunlaşmak önemli. Direkt para kazanacağım diye başlamanız için, bu işe iyi bir fikir, ciddi bir tecrübe ve yatırımla girmeniz gerekmekte. Tüm bu şartları sağlasanız bile başarılı olacaksınız diye de bir kural yok maalesef. 10 yıldan fazla süredir YouTube için içerikler üretmeye, kanallar kurmaya devam eden bir gazeteci olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Her şeyi mükemmel yapmış olsanız bile bazen olmadı mı olmuyor. Bazıları çok tutuyor, bazıları istediğiniz hedeflere ulaşamayabiliyor. Bu işin doğası böyle. Bu sizi yıldırmıyorsa ve yapmaya devam edecek gücünüz varsa yapamamanız için hiçbir sebep yok.

***

Gelelim araştırma sonuçlarına. En zengin YouTube içerik üreticilerinin başında, açık ara farkla çocuklar için içerikler üretenler geliyor. Üstelik sadece belli bir coğrafyada değil tüm dünya genelinde ilk sırada çocuklara üretilen içerikler var. Tabii ki YouTube sisteminden de en büyük pastayı, yani parayı da onlar alıyor. Sonrasında dikkat çeken oyun içerikleri üretenler diyebiliriz. Onlar da ağırlıklı olarak dünyanın pek çok yerinde ikinci en büyük olarak göze çarpmakta. Nasıl yapılır videoları üretenler ve çok para kazananlara baktığımızda, Kuzey Avrupa ve Avusturalya’da öne çıktıklarını görüyoruz. Afrika her zaman olduğu gibi çok renkli ve sesli. Dikkat çeken detay, Afrika’nın kuzeyi eğitim içerikleri üretenlerin iyi para kazandığını, ortalara doğru komedi, şaka içeriklerinin dikkati çektiğini söyleyebiliriz. Güneye indiğimizde ise hayvan videoları ile ciddi para kazanan bir kanal olduğunu görüyoruz. Coğrafya kaderdir evet ama bu kaderi avantaja çevirmek önemli bir ders diye düşünüyorum. Bizim coğrafyamızın kadar olduğunu her ortamda duyduğumuzu düşünecek olursak. Bu bir işaret. Bununla ilgili yorumumu final bölümünde yazacağım. Türkiye’de de en çok YouTube geliri elde edenlere baktığımızda da dünya ile paralellik göze çarpmakta. Çocuklar için içerik üretenlerin ciddi bir gelir elde ettiğini söyleyebiliriz.

***

Sonuç olarak YouTube herkes için önemli bir fırsat. İçerik üretenler için de faydalı, içerik tüketenler için de. Bunu unutmayalım. İyi ya da kötü içeriği siz belirliyorsunuz. Tıpkı TV’de bir içeriğin tutup tutmayacağını belirlediğiniz gibi. Tek farkla, genelde YouTube’da daha bireysel içerik üreticiler var. Şirketler, kurumlaşmış yapılar elbette var ama bireysel olarak bu işi yapanların sayıları hiç az değil. Sizin faydalı, izleyicilerine olumlu anlamda bir şeyler katmak isteyen içerik üreticilere pozitif ayrımcılık yapmak gibi bir sorumluluğunuz var. Tabi ki kötü içerikler üreten, işini çok iyi yapmayan birileri için bunu yapın demiyorum. Kaliteli içerik üretenlerin sayısının artması, toplumun kaliteli içeriklerle karşılaşma ihtimalini güçlendirecek. Bu genel olarak entelektüel anlamda da yükselmemize imkân tanıyacak. TV dünyası 90’lı yılların sonunda nasıl büyük bir erozyonla toplumu boşluğa çekti pek çoğunuz hatırlarsınız. Aynı şeyi YouTube’da ya da dijital platformlarda yaşamamak için buna özen göstermemiz gerekmekte. Yoksa aptal kutusu aptal telefona, tablete dönüşecek. Az önce dediğim gibi, coğrafya kaderdir. Bu coğrafyada ilgi çeken, kitlelerin takip etmesini sağlayabilecek içerikler üreterek gelir elde edebilirsiniz. Çocuk içerikleri üretebilecek donanımınız varsa ve teknik olarak bu işi çözebileceğinizi düşünüyorsanız yolunuz açık. Coğrafyamıza özgü içerikler üretebiliriz. Mesela asgari ücretle nasıl bir ay geçirilir? Ucuz ama kaliteli beslenme nasıl olur? Hayatımdan ödün vermeden nasıl yüzde 50 tasarruf sağlayabildim? Gibi içerikleri üretirseniz hiç merak etmeyin hepimiz o videoları izler, yenilerinin gelişini dört gözle bekleriz. Haydi hep birlikte bu hafta düşünelim, nasıl içerikler olsa izleriz? Sosyal medya üzerinden konuyu tartışmaya devam edelim. Her şeye rağmen güzel bir hafta sonu dilerim.