Ziyaretin esas nedeni ‘buradayız’ demek
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 bin askerin Suriye’den çekileceğine dair açıklaması sonrası, ABD yerleşik düzeninde hâkim endişe, İran karşıtı politikanın zarar göreceği ve İsrail ile bölgedeki müttefiklerin “yalnız” kalacağı üzerineydi. Bununla beraber, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başta olmak üzere Trump yönetimi aylardır, Suriye’deki askeri varlığın İran’a karşı olduğunu ifade […]

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 bin askerin Suriye’den çekileceğine dair açıklaması sonrası, ABD yerleşik düzeninde hâkim endişe, İran karşıtı politikanın zarar göreceği ve İsrail ile bölgedeki müttefiklerin “yalnız” kalacağı üzerineydi.
Bununla beraber, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başta olmak üzere Trump yönetimi aylardır, Suriye’deki askeri varlığın İran’a karşı olduğunu ifade ediyordu.
Şimdi, yönetimin dış politikasının başındaki bu iki isim, bölgedeki müttefiklerini ‘rahatlatmak’ üzere ziyaretlerde bulunuyor. ABD medyasında Trump’ın Suriye’den çekilme açıklaması sonrası ‘hasar kontrolü’ için yapıldığı düşünülen ziyaret kapsamında, Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton çekilmenin iki koşula bağlı olduğunu açıkladı. Bolton’ın açıklamasına göre koşullardan biri Kürtlerin güvenliğinin garantilenmesi, diğeri ise IŞİD’in yenilmesi. İsrail’in güvenliğine ve İran karşıtı politikalara bağlılık konusunda teminat verdi. Bolton, ABD’nin Suriye’deki varlığıyla ilgili takvim vermedi. Ancak Trump’ın da açıkladığı üzere çekilmenin ‘yavaş’ olması bekleniyor. Karar, ABD siyasetinden, çekilme konusunda yönetime ağır eleştirilerde bulunan Senatör Lindsey Graham gibi isimleri de memnun etti. Graham, Trump’ın kararını “yeniden gözden geçirdiğini” söyledi. ABD medyasının üst düzey bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlere göre, askerlerin bir kısmı Suriye’den Irak’a transfer edilebilir. Haberlere göre el Tanf’a ilişkin karar, Ürdün ve İsrail’in İran’ın bölgedeki etkisine ilişkin endişelerini dinledikten sonra verilecek.
Washıngton’ın Kürt planı
Reuters, geçen hafta yaptığı haberde, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kürt güçlerinin Rusya’nın arabuluculuğunda, Suriye yönetimiyle anlaşmayı hedeflediğini ileri sürmüştü. Bolton İsrail ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kürtlerden ‘Pes etmemelerini” ve Rusya ya da Suriye’nin korumasını istemekten kaçınmalarını istedi, Kürtler için “Bence dostlarının kim olduğunu biliyorlar” dedi. Bolton’a göre, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Kürtlere yüz üstü bırakılmadıklarını söylemek için Suriye’ye gidecek.
Bolton’ın açıklamaları, geçen cuma ABD Dışişleri yetkililerinin basına yaptığı açıklamalarla örtüşüyor. Pompeo’nun sekiz ülkelik bölge ziyaretine dair detayların verildiği açıklamada, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey Dışişleri yetkilileri, ABD’nin bölgedeki varlığını sürdüreceğinin altını çizdi. Açıklamaya göre, Pompeo’nun Mısır, Ürdün, Katar, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman ve Kuveyt ziyaretlerinden oluşan gezisi iki ana konu etrafında şekilleniyor. İlki “ABD’nin Ortadoğu’yu terk etmediğine” dair teminat vermek. Açıklamada, “Suriye kararına ilişkin yanlış haberlere rağmen, hiçbir yere gitmiyoruz. Dışişleri Bakanı, bölgeye ve partnerlerimize olan bu bağlılığı kuvvetlendirecek” deniyor. Görüşmelerde gündeme gelecek ikinci konu ise bölgede İran karşıtı politikaların desteklenmesi.
Dışişleri’nden gelen açıklamaya göre de Suriye’den çekilmeyle ilgili bir takvim yok. Yetkililere göre, Trump’ın kararı açıklaması sonrası, çekilmeyle ilgili bir “plan” yapılıyor.
***
ABD’liler göçmek istiyor
ABD yönetimi göçmen karşıtı politikaları sertleştirirken, yapılan bir araştırma, ABD halkının başka ülkelere göçmek istediğini ortaya koydu. Gallup araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre, ABD’yi terk etmek isteyen yurttaşların sayısı yakın tarih içinde değerlendirildiğinde rekor seviyede. Araştırma raporuna göre göç etmek isteyenlerin oranı (yüzde 16), küresel standartlarla örtüşüyor, ancak ABD yakın tarihi içinde değerlendirildiğinde yüksek. Rapora göre, göç etmek isteyenlerin sayısı Obama döneminde yüzde 10, Bush döneminde ise yüzde 11’di.
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre, 30 yaşının altındaki kadınların yüzde 40’ı, aynı yaş grubundaki erkeklerinse yüzde 20’si göç etmek istiyor. Göç edilmek istenen ülkelerin başında Kanada (yüzde 26) geliyor. En yoksul yüzde 20 içindeki her 10 Amerikalıdan 3’ü eğer şans verilirse göç etmek istediğini söylüyor.
***

Venezuela hedefte
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo son altı ay içindeki Latin Amerika ziyaretlerinin dördüncüsünde, Brezilya’nın sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun devir teslim törenine katıldı. Kolombiya’yı da ziyaret eden Pompeo, temaslarında, Venezuela, Nikaragua ve Küba karşıtı politikaları pekiştirdi. Pompeo daha sonra, ABD’nin üye olmadığı Lima grubu toplantısına da telekonferansla bağlandı. Lima grubu, 10 Ocak’ta ikinci dönemine başlayacak Devlet Başkanın Nicolas Maduro’yu ‘gayrı meşru’ ilan eden bir bildiri yayınlarken, Meksika’nın solcu Andres Manuel Lopez Obrador hükümeti bildiriye imza atmayı reddetti. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza Lima Grubu’nun emirleri ABD’den aldığını ifade etti. Maduro, 20 Mayıs’ta yapılan seçimle bir kez daha başkan seçilmişti.