ABD Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu bildirdi. Karara gerekçe olarak, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümetini Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır." denildi

ABD, Türkiye'den yapılan vize başvurularını durdurdu!

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığı bildirildi.

ABD Ankara Büyükelçiliği, Twitter'dan yaptığı duyuruda Türkiye'de göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını açıkladı.

Açıklamada 'son yaşanan olaylar ABD hükümetini Türkiye'nin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin verdiği güvenlik taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır' denildi.

'Gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla Türkiye'de yer alan ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır' ifadesi kullanıldı.

abd-buyukelciligi-abd-buyukelciligi-turkiye-den-vize-basvurularini-suresiz-olarak-durduruldu-362994-1.

TÜRKİYE'DEN MİSİLLEME

Türkiye de ABD'nin vize kararına misilleme uygulayarak, ABD vatandaşlarının Türkiye vizesi başvurularını askıya aldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

abd-turkiye-den-yapilan-vize-basvurularini-durdurdu-363014-1.

KONSOLOSLUK PERSONELLERİ TUTUKLANMIŞTI

ABD Konsolosluğu çalışanının FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması, Ankara ile Washington hattındaki gerilimi artırmıştı.

ABD Büyükelçiliği, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, konsolosluk personelinin tutuklanmasını eleştirmiş, "Amerikan hükümeti, (...) Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük rahatsızlık duymaktadır” demişti.

ABD Adana Konsolosluğu tercümanı Hamza Uluçay da 7 Mart 2017 tarihinde, 'PKK üyeliği' suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde de bu konunun görüşülmüş olabildiği belirtildi.

"HER ÜLKE KENDİ ÇIKARLARINI GÖZETİR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, “Her ülke uluslararası ilişkilerinde kendi çıkarlarını gözetir. Tutuklanan ABD konsolosluğu çalışanının FETÖ sanığı Adil Öksüz’le çok yoğun teması saptanmış, yargı konuyu takip ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

abd-turkiye-den-yapilan-vize-basvurularini-durdurdu-363001-1.

SABAH - BÜYÜKELÇİLİK KRİZİ

Yandaş Sabah Gazetesi, konsolosluk çalışanının tutuklanmasının ardından ‘İşte 'irtibatçı'nın FETÖ bağlantıları’ başlıklı bir haber yapmış, bu haberin üstüne ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, basın toplantısı için Sabah gazetesinin yazarı Hilal Kaplan’a gönderdiği daveti iptal etmişti.

Bunun üzerine Sabah,“ABD elçisinden büyük küstahlık”başlığıyla bir haber yayımlamış ve gazete yazarı Hilal Kaplan'ın"[John Bass] Sabah’ın manşet haberinden ötürü toplantıya davetimin iptal edildiğini özür dileyerek söyledi." dediğini yazmıştı.

Büyükelçilik ise personelin tutuklanmasına ilişkin yayımladığı açıklamada, "Bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük rahatsızlık duymaktadır” diyerek gazeteye gönderme yapmıştı.

'HÜKÜMET İNTİKAM PEŞİNDE'

Bass, Cumhuriyet'ten Ceyda Karan'ın aktardığı basın toplantısında Konsolosluk çalışanının tutuklanmasıyla ilgili şunları söylemişti:

“Kendisine yöneltilen suçlamaların dayanaksız olduğunu, bunları ıspatlayacak kanıt bulunabileceğine inanmıyorum. Türk hükümetindeki bazı insanların bu davanın hakim önünde mahkemede takip edilmesi yerine yargılamanın medya aracılığıyla yapılmasını tercih etmiş olmalarından derin rahatsızlık duyuyorum. Bu bana adaletin değil daha çok intikam peşinde olmak gibi geliyor. Kendi anayasaları ve uluslararası anlaşmalarla hukukun üstünlüğü ilkesi ve demokratik normlara bağlılık bildirmiş Avrupa-Atlantik’in parçası olan ülkelerimizde bu ikisi arasında büyük fark vardır."

İLK YORUM AKP'Lİ TAYYAR'DAN

ABD Büyükelçiliğinin vize hizmetlerini askıya alma kararını Twitter hesabından değerlendiren AKP'li milletvekili Şamil Tayyar, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"ABD vize başvurularını durdurma kararıyla en ağır darbeyi ajanlarına vurdu, Türkiye'de kaldılar!"