Berkin’i vuran polise ‘olası kast’ suçundan ceza istendi. F.D., sanıldığı gibi müebbet hapis istemiyle yargılanmayacak. O gün orada olan amir K.E.H.’ye ise takipsizlik verildiği anlaşılıyor

Berkin Elvan iddianamesi hukukla bağdaşmıyor: Amire de takipsizlik

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

1270 gün sonra hazırlanan Berkin Elvan İddianamesi’nde polis memuru F.D hakkında ‘olası kast’ suçuyla dava açıldı. F.D.’nin 17 Haziran 2014 tarihinde kendisine dosyada bulunan DVD ve CD’ler izletildi. Bunlar kimin ZET silahı kullandığına, kimin nişan aldığına ve Berkin Elvan’a doğru ateşlediğine ilişkin görüntülerdi. F.D. bunları izledikten sonra tıpkı arkadaşları gibi ‘bu kişinin kendisi’ olmadığını belirtip tutanağı imzaladı. Yani F.D. kendini izledi ama tanımadı! F.D., savcılıktaki ifadesinde de “Ben o sokakta görev almadım, orada bulunmadım” dedi.


Halen görev yapıp yapmadığı bilinmiyor
Öte yandan mahkeme emniyetten sanık F.D. ile ilgili fotoğrafları istedi. Fakat Emniyet buna, “Bizimle ilişkisi kesilmiştir” cevabı vererek fotoğrafları yollamadı. F.D.’nin mesleğe ilk alınırken Emniyet’e verdiği fotoğraftan teşhisi zor. Dosyaya bir şekildi yeni fotoğraflarının girmesi muhtemel. Öte yandan F.D.’nin olay anında görev yaptığı kendi şubesinden mi yoksa Emniyet Müdürlüğü’nden mi ilişiğinin kesildiği bilinmiyor. FD’nin görev yapıp yapmadığı muğlak bir nokta.

Amire de takipsizlik
İstanbul’daki Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya gittiği sırada hedef gözeterek vurulan ve 269 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan dosyasındaki 42 şüpheli hakkında ise dava görünmediği için takipsizlik kararı verildiği anlaşılıyor. Bu isimlerden biri çok önemli! O gün orada bulunan K.E.H, kendisini talimat veren konumunda olduğu için teşhis etti ve bu konuda yalan söyleyemedi. K.E.H. isimli söz konusu polis amiri daha sonra Ankara’ya tayin edildi. Bu karar hukuk açısından kabul edilemez. Çünkü amir statüsündeki bu kişi aynı zamanda, hem ‘orada olduğu için’ olayı gördüğü kesin olarak anlaşılan kişi hem de karar mercisi.


ZET tutan ve fişek taşıyan diğer polisler nerede?
Berkin Elvan’ın vurulma anına ilişkin görüntülerde iki kişi daha bulunuyordu. Bunlardan biri ZET silahı tutuyor, diğeri fişek kovası taşıyordu. Bu şahıslar hakkında takipsizlik kararı mı verildi, yoksa kimlikleri mi tespit edilemedi; bu iddianame açıklandığı zaman anlaşılacak.

Müebbet almadı
F.D. müebbet cezası almadı. Çünkü Türk Ceza Yasası’nda ‘Olası Kast’ suçunun cezası 20-25 yıla tekabül ediyor. F.D., bu sürenin dörtte üçünü yatıp 15 yıl içinde cezaevinden çıkmış olacak. Tabii başka indirimlerden de yararlanırsa cezası 10 yılı bile bulmayacak.

***

Sami Elvan: Tüm katiller yargılanmalı

1270 gün sonra hazırlanan Berkin Elvan iddianamesi, kamuoyunun vicdanını tatmin etmedi. Baba Sami Elvan, bir kez daha ‘tüm katilleri’ işaret ederken, Elvan Ailesi avukatı Can Atalay ise “İddianame henüz tebliği edilmedi, konuşmak için erken ancak Berkin için adalet mücadelesinden bir an olsun geri adım atamayacağız” dedi. Henüz 16 yaşındayken Gezi Direnişi sırasında katledilen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Başından beri Berkin’in katledilmesinin tek kişinin sorumluluğunu aşan bir suç olduğunu söylüyoruz 42 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmiş. Sadece 1 polis hakkında dava açılmış. Oysa biz, emri verenden uygulayana kadar tüm sorumluların teker teker yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.” Elvan ailesinin avukatı Can Atalay ise; Baba Sami Elvan’la aynı noktalara vurgu yaparak şu değerlendirmede bulundu: “Berkin Elvan iddianamesi henüz tebliği edilmedi. Bu nedenle üzerinde konuşmak için erken. Olayda sorumluluğu olan tüm şahıslar yargı önüne çıkarılıp adalet tam olarak sağlanana kadar, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”