Uygarlıklar beşiği Akdeniz havzasının iki yakasında iki farklı dünya. Bir tarafta zafer ve sevinç öte yanda kan ve gözyaşı. Roma, Yunan, Mısır, Likya, Fenike gibi tarihin akışına yön veren medeniyetlere ev sahipliği yapan havzanın Batı’sında Yunanistan’dan İspanya’ya, Portekiz’den İtalya’ya uzanan kıyılarda sol rüzgârlar eserken, Doğu’sunda ise radikal İslamcı örgütler uygarlık ve insanlık adına yaratılan ne varsa birer birer yok ederek ilerliyor. SYRIZA’nın, Podemos’un, Birleşik Sol’un zaferleriyle yeşeren umutlar ne yazık ki IŞİD’in, El Nusra’nın, Fetih Ordusu’nun Magrip El Kaidesi’nin gerçekleştirdiği katliamların gölgesinde buruk bir sevince dönüşüyor.

• • •

Şark Cephesi bir bütün olarak Ortaçağ karanlığına teslim olmak üzere. Son bir haftada yaşananlara bakıldığında bölgenin ne tür bir felakete sürüklenmek istendiğini görmek mümkün. Neo–Osmanlıcı hayaller ve taşeron politikalar nedeniyle Türkiye de bu felaketten azade değil. Seçim sathı mahalline giren ülkenin sandığa kilitlenen gündeminin yoğunluğu içerisinde kaybolsa da Irak ve Suriye’de radikal İslamcı çeteler Ramadi’den Tenef Sınır Kapısı’na, Tedmur’dan antik kent Palmira’ya kadar birçok stratejik yeri ele geçirdi. Gelişmelere bakıldığında 8 Haziran’da “Yeni Türkiye”yi içeride de dışarıda da ciddi bir kaosun beklediğini söyleyebiliriz.

• • •

İşte “Şark Cephesi”nde yaşananların kısa bir özeti…

» Suudi Arabistan, Türkiye’nin de aralarında olduğu 11 ülkeyi “teröre destek veren ülkeler” listesine aldı. İran ve Kuzey Kore’nin yanında listede Cezayir, Ekvador, Endonezya, Myanmar, Pakistan, Suriye ve Yemen de var. Suudi Monarşisi listedeki ülkelerle ekonomik ilişkilerden kaçınılmasını istedi. Listenin Suudilerin Yemen saldırısına fiili destek vermeyen ülkelerden ağırlıklı oluşması dikkate değer.

» Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin kendilerine karşı birleştiğini belirterek, genel seferberlik ilan ettiklerini açıkladı. “Önümüzde üç seçenek var” diyen Nasrallah, sonuna kadar direneceklerini açıkladı.

» Ankara ile Washington arasında imzalanan “Eğit-Donat” projesi kapsamında Kırşehir Hirfanlı’daki eğitim sessiz sedasız başladı. Proje kapsamında Türkiye’de yaklaşık 2 bin “ılımlı” muhalif eğitilecek. Eğitimlerini tamamlayan birlikler Suriye’de savaşmaya gidecek.

» IŞİD önce Irak’ta başkent Bağdat’ın batısındaki Ramadi’yi aldı, ardından da Suriye’nin doğusunda dünya kültürel mirası sayılan Palmira’yı. Suriye arasındaki son sınır kapısı Tenef’in her iki yakası da tamamen IŞİD’in eline geçti. ‘Çölün Gelini’ Palmira’yı ele geçiren IŞİD çoğu kadın ve çocuk en az 400 sivili öldürdü.

» Delta Force olarak adlandırılan ABD özel kuvvetlerine bağlı komandolar Suriye’nin Irak sınırına yakın Deir ez Zor bölgesinde IŞİD’in iki numarası ve petrol bakanı Ebu Sayyaf’ı nokta operasyonunda öldürdü.

» Kuzeyde El Nusra’nın da bileşenlerinden olduğu Fetih Ordusu İdlib’den Humus’a doğru ilerlemeye başladı. ABD liderliğindeki koalisyon uçakları Halep ve İdlip kırsalındaki El Nusra karargâhlarını vurdu. Aralarında onlarca Türkiyeli cihatçının da olduğu çok sayıda Nusra militanı öldürüldü.

» Cihatçı çeteler arasında da şiddetli çatışmalar başladı. El Nusra Cephesi ile IŞİD Halep, Humus, Kalamun, İdlip, Dera bölgelerinde şiddetli çatışmalara girişti. Her iki taraftan da çok sayıda cihatçı yaşamını yitirdi. Cihatçı çetelerin post kapma kavgasının şiddetlenmesi bekleniyor.

» Doğu Guta’daki kimyasal gaz kullanımı dahil birçok spekülatif rapora imza atan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yayınladığı haritaya bakılırsa IŞİD, Suriye’nin yarısını ele geçirdi. İlerleyiş doğu ve kuzeyden sürüyor.

• • •

Akdeniz’in Batısındaki sol rüzgârın da, Doğusundaki cihatçı barbarlığının da bu coğrafyayı teğet geçmesini beklemek iyimserlik olur. Bu gerçekliklerin farkında olarak, bütün yatırımını seçim sandığına yapan taraflara kanmadan 7 Haziran sonrasına hazırlanmakta fayda var. 8 Haziran’da Türkiye’yi ve bölgeyi zorlu bir süreç bekliyor olacak. Yeni dönemde ya sol iyimserlik kazanacak ya da AKP gericiliğinin de parçası olduğu radikal İslamcı vandalizm. Mücadeleyi ortaklaştırmanın ötesinde başka yol yok. Tercih ortada. HAZİRAN seni çağırıyor!..