16 ay sakladıkları ihaleyi açıkladılar: Beşli Çete’den Kolin’e vermişler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yürüttüğü Kazlıçeşme-Sirkeci raylı sistem projesinin ihalesi tam 16 ay sonra açıklandı. Bakanlığın uzun süredir gizlenen ihaleyi yaklaşık 480 milyon TL’ye Beşli Çete’den Kolin’e verdiği ortaya çıktı.

İsmail ARI

İktidarın milyonlarca liralık bir projenin ihalesini daha Beşli Çete’ye verdiği açığa çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yürüttüğü Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Reakreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi’nin yapımına geçen yıl başladı. Ancak ihalenin kime verildiği aradan geçen 16 ayında ardından bugün açıklandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 3 Ağustos 2021 tarihinde “Sirkeci-Kazlıçeşme Kentsel Ulaşım Ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi Yapım İşi” adı altına ihale düzenledi. Ancak ihalenin 479 milyon 849 bin TL’ye Kolin’e verildiği bugün açıklandı.

ACİL DURUM MADDESİNİ KULLANDILAR

Milyonlarca liralık iki ihale de Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır adrese teslim ihale olarak yorumlanıyor.

Kazlıçeşme-Sirkeci raylı sistem projesi, Sirkeci-Halkalı Banliyö Treni'ne hizmet veren ve Marmaray projesinin inşası kapsamında 12 Ağustos 2013'te kapatılan İstanbul-Sirkeci-Pythio Demiryolu'nun atıl durumda kalan 8,3 kilometrelik bölümünün toplu ulaşıma yeniden kazandırılması amacıyla inşa ediliyor. Kazlıçeşme-Sirkeci hattı 8,3 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşacak. Projede bisiklet ve yaya yolları ile yeşil alanların da yer alacağı ve projenin 2023 yılında tamamlanacağı belirtilmişti.

10 YILDA 30 MİLYAR TL’LİK İHALE

Kolin İnşaat, AKP’yle birlikte büyüyen, ‘ilgi alanları’ genişleyen, ihalelerin vazgeçilmez ismi olan ve yağma projeleriyle doğayı katleden şirketler sıralamasında başı çekiyor. Dünya Bankası’nın 1990-2020 yılları arasında en çok ihale alan şirketler listesinde, Türkiye’den beş şirket ilk 10’da yer alıyor. Limak, dünyada en çok altyapı yatırımı ihalesi alan 2’nci şirket olurken, Cengiz 4, Kolin 5, Kalyon 6 ve MNG 7’nci sırada bulunuyor.

Kolin İnşaat son 10 yılda kamudan 56 ayrı projenin ihalesini aldı. Bu 56 ihalenin bedeli ise yaklaşık 30 milyar TL. Kolin’in en fazla ihale aldığı kamu kurumlarının başında da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı