20 barodan tepki: Ayrıma gidilmesin, eşitlik sağlansın

Meclis’te infaz yasasına ilişkin teklifin görüşmeleri sürerken, hükümete yönelik tepkiler devam ediyor. 20 baro başkanı, yaptıkları ortak açıklamada infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep etti

Hükümetin hazırladığı ve 100 binin üzerinde tutuklunun aşamalı olarak tahliyesini öngören Ceza ve İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin Meclis’teki görüşmeleri dün de devam etti. Teklife göre cinsel suçtan hüküm giyenler, kadına şiddet uygulayanlar, hırsızlar ve katiller serbest bırakılırken gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savunucularının cezaevinde tutulacak.

Söz konusu teklife tepkiler sürerken, ortak açıklama yapan 20 baro başkanı, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu. Aralarında İzmir, Adana, Diyarbakır, Antalya barolarının da bulunduğu 20 baro başkanının ortak açıklamasında infaz yasasında öngörüldüğü gibi sadece bazı suçlar kapsamında infazda indirim yapılamayacağı vurgulandı. “Taslakta infazın uygulanmasına ilişkin bir kısım lehte düzenlemelerle birlikte evrensel hukuk kurallarını ihlal eden düzenlemelerin de olduğu görülecektir” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Cezaevlerindeki tüm tutuklu ve hükümlülerin yaşamı devlete emanettir. Koronavirüs ayrım gözetmeksizin her kesimden insana bulaşmaktayken, infazda eşitsiz ve ayrımcı bir düzenleme yapılması, bazı suçtan mahkum olanlara siz cezaevinde kalın, hayati tehlikeniz sürsün; denilmesi anlamına gelir ki, bu durum sosyal, demokratik hukuk devletinde mazur görülemez ve asla kabul edilemez.

“TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek kanun teklifinde değişikliğe gidilerek herkese uygulanabilecek bir düzenlemenin vakit kaybetmeksizin bir an önce hayata geçirilmesinin yasal ve insani bir zorunluluktur. Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Sokakta kazanacağız Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi