3’lü zirvede gizli pazarlık

Ankara ile Şam’ın ‘olumlu geçti’ dediği Moskova’daki “3’lü zirve”de ne tür pazarlıklar yapıldığı belirsiz. Suriyeli araştırmacı Kassarjian ise asıl seçim kozunun Erdoğan-Esad pozu ve Şam’ın sığınmacı açıklaması olacağını söyledi.

Umut SERDAROĞLU

Moskova’da kapalı kapılar ardında gerçekleşen Rusya, Suriye ve Türkiyearasındaki “3’lü zirve”de konuşulanlar gizemini koruyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı hakan Fidan’ın Suriyeli mevki aşları Ali Mahmud Abbas ve Ali Memlük ile aralarındaki görüşmeye dair Suriye basınında Ankara’nın Suriye’nin şartlarını kabul ettiği iddiaları yer aldı. En dikkat çekici analiz El Vatan gazetesinden geldi. Gazete, Rusya’nın Suriye yanlısı olmayacağına inansa da bu görüşmelerin gerçekleşmesine izin vermeyeceğini iddia etti.

İSTEKLER KABUL EDİLDİ

Zirvenin detaylarını değerlendiren Suriyeli araştırmacı ve gazeteci Sarkis Kassarjian, Şam yönetiminin görüşmenin detaylarıyla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunmadığını söyledi. Detayların sadece Türkiye ve Rusya’dan geldiğini ifade eden Kassarjian, bunun en büyük sebebinin ise Şam’ın, Türkiye’nin ciddi bir politika değişikliği yapacağına güvenmemesi olduğunu kaydetti.

Sarkis Kassarjian, Araştırmacı Gazeteci

Suriye Savunma Bakanlığ’nın açıklamasında görüşmenin şimdilik askeri çerçevede kalmasını istediğini gösterdiğini belirten Kassarjian şöyle devam etti:

“Özellikle hükümete yakın kaynaklar görüşmenin Suriye açısından olumlu geçtiğini söylüyor. El Vatan gazetesine konuşan üst düzey bir yetkili, istihbarat seviyesindeki görüşmeler Suriye’nin istediği gibi sonuçlandığı için bu görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. İkinci olarak ise yine hükümete yakın Radyo Televizyon Üst Kurumu Başkanı’nın sosyal medyadan yaptığı açıklamada Suriye’nin koyduğu şartlar yerine getirilmezse normalleşmenin gerçekleşmeyeceğinin altını çizdi. Bütün bu açıklamalara baktığımızda Ankara’nın Suriye’nin isteklerini kabul ettiğini görüyoruz.”

Suriye’nin şartlarına da değinen Kassarjian, bunların ÖSO’ya verilen desteğin çekilmesi, silah kaçakçılığını engellemek için sınırların kapatılması ve Türkiye’nin Suriye’den ayrılması olduğunu söyledi. Kassarjian birçok yetkilinin de Dışişleri Bakanlığı nezdinde görüşme gerçekleşebileceği sinyalini verdiğini belirtti. Kassarjian birçok yetkilinin de Dışişleri Bakanlığı nezdinde görüşme gerçekleşebileceği sinyalini verdiğini belirtti.

BEKLENTİ SIĞINMACILAR

Esad’ın ‘Erdoğan’a seçim kozu vermeyeceğim’ açıklamalarına yönelik konuşan Araştırmacı-Gazeteci Sarki Kassarjian, bunun resmi bir açıklama olmadığını ancak Suriye Devlet Başkanı’nın düşüncesinin söylendiği gibi bu yönde olduğunu, Erdoğan’a bir seçim kozu vermek istemediğini söyledi.Son görüşmeyle Erdoğan’a seçim kozu verilmediğini ileri süren Kassarjian şöyle devam etti: “Asıl seçim kozu Recep Tayyip Erdoğan ve Esad’ın poz vermesi ya da Suriye’den yapılacak ‘mülteci’ açıklaması olur. Herkes buna odaklanmış durumda. Ancak seçimlerden önce bunların gerçekleşmesi zor. Moskova tarafından yoğun bir baskı yapılsa da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad somut adımlar görmeden anlaşmaya yanaşmayacağını sıkça dile getiriyor.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış