81 il valisine kızamık için önlem alın çağrısı

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarındaki artışı kabul etti ve 81 il valiliğine gönderdiği yazılarda vakaların artığına dikkat çekerek, önlemlerin artırılmasını istedi. TTB Aile Hekimliği Kolu, "Bakanlık nihayet vaka artışını ve önemini kabul etti" denildi.

Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarının artışını kabul ederek 81 il valiliklerine yazı gönderdi ve kızamığa karşı alınacak önlemleri anımsattı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden valiliklere gönderilen yazıda, dünyada ve ülkemizde kızamık virüsünün dolaşımının devam ettiği, hastalığın da solunum yolu ile bulaştığı anımsatılarak, önlemlerin artırılarak sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Yazıda "Dünya genelinde son yıllarda yaşanılan aşı kapsayıcılığındaki düşüşler, zayıflamış kızamık sürveyansı ve Covid-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde meydana gelen kesintiler ve gecikmelerin yanı sıra 2022-2023 yıllarında devam eden vakalar, kızamığın dünyanın her bölgesinde tehdit olabileceği anlamına geldiği, dünya sağlık örgütü tarafından bildirilmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde kızamık vaka bildirimleri yapılmaktadır. Bu nedenle kızamığa karşı alınabilecek önlemlerin bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur" denildi. 

EKSİK AŞILAR YAPILSIN

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Sağlık Bakanlığı nihayet kızamık vakalarının artışını ve önemini kabul ederek 81 İl valiliklerine yazı gönderdi. Kızamığa karşı alınacak önlemler hatırlatıldı. Aşısı eksik çocuklarımıza aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz aşılar yapılmaktadır. Aile hekiminize ve hemşirenize danışın" denildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin de Habertürk’te yaptığı açıklamada "Kızamık oldukça tehlikeli bir hastalıktır ve neredeyse koronavirüsten daha fazla insanın ölümüne yol açıyor" diyerek aşılamanın önemine dikkat çekti. Seçkin "Kızamık aşısının tek dozunun bile koruyuculuğu yüzde 95’tir. Yüzde 5 ihtimalle hastalığa yakalanan kişi de hastalığı daha hafif atlatır. İkinci doz yapıldığında da koruyuculuk daha da artar ve hayat boyu kişiyi korur" dedi. 

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cem Küçük köşeyi döndü Halk iradesi barikat tanımadı Diyanet’in garajı tıka basa dolacak Yargıtay'dan 'eşin cebinden habersiz para alma' kararı Araba Saray’ı