ABD Başkanı Biden AB liderleri ile çevrimiçi toplantıda bir araya geldi

ABD Başkanı Biden ve Avrupa Birliği (AB) liderleri çevrimiçi görüşme yaptı. Görüşmede, ABD-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması ve ortak çıkarlar konusunda birlikte çalışma mesajları verildi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beyaz Sarayın resmi internet sitesinden ABD Başkanı Biden ile Avrupa Birliği (AB) liderlerinin çevrimiçi görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılım sağladığı not düşülürken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel de toplantıya başkanlık etti.

Beyaz Saray, Biden’ın yapılan toplantıda AB liderlerine, ilişkilerin yeniden canlandırılması mesajını verdiğini aktardı.

Toplantı sonrası yazılı yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın daha güçlü bir AB'nin, ABD'nin çıkarlarına olduğunu vurgulayarak, ortak demokratik değerlerin, dünyanın en büyük ticari ve yatırım ortaklığının öneminin altı çizildi.

Biden, Covid-19 ile mücadele, iklim değişikliği tehdidinin ele alınması, ekonomik bağların derinleştirilmesi ve demokrasilerin önemine ilişkin yakın iş birliği çağrısında bulundu.

BİDEN'DAN AB VE ABD'NİN DIŞ POLİTİKADA ORTAK ÇALIŞMASI MESAJI

Beyaz saray açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Başkan, Çin ve Rusya dahil olmak üzere ortak dış politika çıkarları üzerinde birlikte çalışma arzusunu dile getirdi. Buna ek olarak, Türkiye, Güney Kafkasya, Doğu Avrupa ve Batı Balkanlar üzerinde ABD-AB temaslarının sürdürülmesi ihtiyacına dikkat çekti.”

ABD ve AB arasında gerçekleştirilen bu toplantı ve Biden’ın mesajları, Trump döneminde gerginleşen ilişkilerin yeniden düzeltilmesi mesajı olarak yorumlanıyor.

En son eski ABD Başkanı Donald Trump, AB üyesi birçok ülkeye Covid-19 dolayısıyla ABD’ye girişlerde bazı ksııtlamalar uygulamış ve ABD-AB ilişkileri bir süreliğine gerginleşmişti.

Buna ek olarak, Trump yönetimi, geçtiğimiz 1 Haziran'da AB'den ithal edilen çelik ve alüminyuma vergi arttırımı uygulamıştı. Bunun karşılığında AB ise toplam 2.8 milyar avro ticaret hacmindeki Amerikan ürününe ek vergi getirmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı İngiltere'nin tepki çeken göçmen planı parlamentodan geçti Sunak’tan savaş için ek yatırım Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu Vatandaşlık konusunda karar