ABD Başkanı Trump, Halkbank davasının savcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Halkbank davasının savcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldığı duyuruldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Adalet Bakanı William Barr, Donald Trump’ın Manhattan savcısı Geofferey Berman’ı kovduğunu açıkladı. Geoffrey Berman, ABD’de Trump’ın Avukatı Rudolph Giuliani’nin soruşturmasını ve Halkbank soruşturmasını yürütüyordu.

Daha önce, "istifa etmeye niyeti olmadığını" söyleyen Berman, “istifa etmedim, etmeye de niyetim yok. Soruşturmalarımız devam edecek” açıklamasını yapmıştı.

Adalet Bakanı Barr, Berman’a yazdığı bir mektupta, Berman’ın kamu görevi üzerinden şov yaptığını söyleyerek, istifa etmemesiyle şaşırdığını ve büyük hayal kırıklığına uğradığını söylemişti.

Barr, Berman’ın yerine Audrey Strauss’un geçeceğini belirterek, “Başkan’a bugün seni görevden almasını söyledim ve o da yaptı” dedi.

Barr, "Kamuoyuna iki hafta içinde Güney Bölge Başsavcılığı ofisinden ayrılacağınızı bildirmekle birlikte, ayrılışınızın dostane olabileceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan basın mensupları tarafından karara ilişkin yöneltilen bir soruya cevap veren Trump ise söz konusu kararın Adalet Bakanı Barr tarafından talep edildiğini ve kendisinin buna müdahale etmediğini belirtti.

Barr’ın beklenmedik bir şekilde Berman’ın istifa ettiğini ve yerine ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Jay Clayton’ın geçeceğini açıkladığı Cuma gecesi, Berman’ın son sözü söylemesi Adalet Bakanlığın’da yükselen krizde dikkat çekici bir gelişme yarattı.

Berman, Adalet Bakanı’nın istifa ettiğini açıklamasının ardından, istifa etmeye niyetinin olmadığını ve Senato yerine yeni bir adayı onaylarsa ayrılacağını ifade etmişti.

Terör, hükümet yolsuzlukları ve Wall Street finans suçları hakkında dava açtığı bilinen Berman’ın ofisi, Trump’ın yörüngesindekileri almaktan çekinmemişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış