ABD destekli müzakere

Dış Haberler Servisi

ABD, Afganistan işgaline gerekçe gösterdiği 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde Taliban ile Afgan hükümeti arasında yapılacak müzakerelerde arabuluculuk görevine hazırlanıyor.

Başkan Donald Trump’ın seçim vaatleri arasında yer alan Afganistan’daki askerleri geri çekme planını uygulamak için geçtiğimiz aylarda Taliban’la anlaşmaya varan Washington, bu kez Eşref Gani liderliğindeki Afgan hükümetiyle Taliban arasında ‘normalleşme’ sağlamayı hedefliyor. Katar’ın başkenti Doha’da bugün yapılacak görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katılıyor.

Taliban’ın Katar’ın başkenti Doha’daki Siyasi Ofisi’nin yeni atanan sözcüsü Muhammed Naim Vardak, görüşmelere hazır olduklarını açıklarken, Afgan hükümeti müzakere heyeti üyesi Hafız Mansur da “Doha’ya gerekli hazırlıkların yapılması gerektiği ifade edildi” diyerek görüşmeyi duyurdu.

‘ÇOK İYİ GEÇİNİYORUZ’

Trump, önceki gün yaptığı basın toplantısında, Afganistan’daki asker sayısını 4 bine düşüreceklerini söylemiş, Taliban’la yapılan anlaşmayla ilgili ise “Taliban, Afganistan ve bunların temsilcileri ile çok iyi geçiniyoruz” demişti. En son, ABD’nin girişimleriyle Afgan hükümeti ile Taliban arasında geçen ay ‘esir takası’ yapılmış, bu süreçte Taliban bin Afgan askerini, Afgan hükümeti de 5 bin Taliban üyesini serbest bırakmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış