Af Örgütü'nden Türkiye, Rusya ve İran'a çağrı: Tahran Zirvesi milyonlarca kişinin hayatını belirleyecek

Uluslararası Af Örgütü, İran, Rusya ve Türkiye’ye çağrı yaptı: Bu zirvenin sonucu milyonlarca kişinin hayatını belirleyecek

İran’ın başkenti Tahran’da yarın yapılacak olan Rusya, Türkiye ve İran’ın katılacağı Suriye zirvesi öncesinde Uluslararası Af Örgütü’nden açıklama geldi. Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Kampanyalar Direktörü Samah Hadid “Tahran Zirvesi’nin sonucu milyonlarca sivilin hayatını belirleyecek” dedi.

İdlib’deki milyonlarca insanın hayatının Rusya, Türkiye ve İran’ın elinde olduğunu söyleyen Hadid, zirveye katılacak ülkelerin, İdlib’deki çatışmanın tarafları üzerinde en güçlü etkiye sahip ülkeler olduğunu söyledi.

‘Siviller korunmalı’
Hadid, yaptığı açıklamanın devamında şunları kaydetti:
“Bu çok önemli zirvede bir araya gelen ülkeler, Suriye’deki şiddetli çatışmaların en önemli özelliği haline gelen hukuka aykırı saldırılardan sivillerin korunmasını sağlayabilir. Çatışmadaki tarafların sivillere saldırmaması mümkün kılınması, savaştan ve saldırılardan kaçmak isteyen sivillere güvenli geçiş yolları sağlanması ve İdlib’deki tüm sivillere insani yardımın herhangi bir engelleme ile karşılaşmadan ulaştırılabilmesi şart.”


‘Saldırıya dayanamazlar’
“İdlib’deki insani durum son derece vahim” diyen Hadid şöyle devam etti: “Şu anda iki milyonluk nüfusunun yanı sıra ülke içinde yerinden edilen yaklaşık 700 bin kişiyi barındıran İdlib’deki insani durum son derece vahim. İnsanların sağlık hizmeti, eğitim ve temiz su gibi temel hizmetlere erişimi son derece kısıtlı ve nüfusun çoğu insani yardıma bağımlı durumda. İnsanlar, yine açlığa zorlama ve gelişigüzel bombardımanlar gibi yasaklanmış taktiklerle yapılacak bir saldırıya dayanamazlar.”

Halk savunmasız
İdlib halkının savunmasız olduğunu belirten Hadid, açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Uluslararası toplum, yeni bir insani felaketin önüne geçmek adına Suriye hükümetini, silahlı muhalif grupları ve müttefiklerini uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye zorlamak için derhal harekete geçmelidir.”
Mayıs 2015’ten bu yana radikal İslamcı grupların elinde bulunan İdlib’de El Nusra liderliğinde emirlik ilan edilmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Öğrenciler ayakta, polis dayakta İsrail'de polise bıçaklı saldırıda bulunan Türk vatandaşı öldürüldü Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri: Gözaltı sayısı bine ulaştı