Aleviler torbaya sığmaz

Basınla buluşan Alevi örgütleri, cemevlerinin Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi. Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, "Alevilik torbaya sığmaz. Bizim inancımızı asla kimse tarif edemez, tanımlayamaz" diye konuştu.

Haber Merkezi

Alevi örgütleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 9 Kasım’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve tüm cemevlerini Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bağlayan karara tepki gösterdi. Taksim Hill Otel’de basınla bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri “Cumhurbaşkanı kararının Aleviler için yok hükmünde olduğunu” ifade etti.

Tüm kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, 8 Kasım’da Ankara yaptıkları mitingi ve yapılan polis saldırısını hatırlattı.

İNANCIMIZI KİMSE TARİF EDEMEZ

Aslan, “iktidarın geçmişten bugüne Alevileri hep bir güvenlik sorunu olarak gördüklerini” belirtti: “Yıllar önce yapılan Alevi Çalıştayı’nda biz Alevi kurumları temsilcileri, günlerce Alevilerin hâlâ bugün de ısrarla dile getirdikleri talepleri sıraladık.

Taleplerimizin Türkiye’nin laik demokratik bir ülke olursa taleplerimizin karşılanabileceğini, bu ülkede yaşayan bütün halkları özgürce kendilerini ifade edeceğini anlatamaya çalıştık, fakat bizim tüm söylediklerimiz gözardı edildi. Bugün geldiğimiz noktada gördük ki, bu ülkede iktidar olanlar resmi inanışın dışındaki tüm inançlara bir kıyafet dikmeye ve giydirmeye çalışıyorlar.

Bizim, inancımızı kimse tarif edemez. İnancımız bir torba yasaya sığdırmak istiyorlar, bizler bir kez daha söylüyoruz: Alevilik torbaya sığmaz, inancımızı kimse tarif edemez, tanımlayamaz.”

CUMHURBAŞKANI KARARI YOK HÜKMÜNDE

Cumhurbaşkanını kararının Aleviler için bir anlam ifade etmediğini ve “yok hükmünde” gördüklerini söyleyen Aslan, kararla ilgili hukuk komisyonu kurduklarını ve hukuki süreci başlattıklarını ifade etti:

“Bizim taleplerimiz, elektirik su faturasının ödenmesi değil, bizler dün de söylüyorduk bugün de söylüyoruz. Bizler eşit yurttaşlık istiyoruz. Devletin, inançlara mesafe koyması ve inançlara müdahale etmemesi gerektiğini laikliğin olmaz olmazı olduğunu ifade ediyoruz.

İktidar bugün Aleviler için büyük bir adım atıyor, bizlerin taleplerini kabul ediyor gibi bir izlenim yaratıyor, hayır bizim taleplerimiz çok net ve hiçbiri de kabul edilmiş değil. İktidar Alevi köyüne yapılan bir yolu lütuf gibi ifade ediyor.

Bunun Alevi olmakla alakası yok, devlet bunu zaten yapmalı. Bu durum 'Alevileri tanıyoruz, Alevi görüyoruz' şeklinde yansıtılıyor ama gelin görün ki, Aleviler bugün hâlâ kamusal alanda çalışma fırsatı bulamıyor."

Aslan, son 25 Aralık’ta sadece Alevilerin değil bütün halkların katılacağı büyük bir Alevi Kurultayı düzenleyeceklerini söyledi ve "Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız, taleplerimiz kabul edilene kadar, tüm inançlara, dillere eşitlik sağlanana kadar alanlarda ve hukuki zeminde mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı