Almanya'da eylem günü

Almanya'da anti faşist gruplar, sendikalar, kiliseler ve çevreci gruplar AfD'ye karşı Erfurt'ta ayaktaydı. Münih'te devam eden Güvenlik Konferansı'nı neo liberalizm ve kapitalizm karşıtları abluya alırken Dresden'de de neo nazilerin yürüyüşüne yoğun protestolar oldu



BİRGÜN / ALMANYA

Erfurt ırkçılığa karşı yürüdü

Thüringen’de Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ve Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU), ırkçı AfD ile işbirliği yaparak eyalet başbakanı seçmelerii eyalet başkenti Erfurt'ta protesto edildi.

#nichtmituns (Bizimle olmaz) grubunun çağrısına sendikalar, anti faşist gruplar, çevre örgütleri, attac destek verdiler. Irkçı AfD ile işbirliği yapılmasına şiddetle karşı çıkan protestocular, "Bölünmeye ve ırkçı saldırılara karşıyız. Bizim alternatifimiz dayanışmadır" dediler.

Erfurt Domplatz’da biraraya gelen 18 bin kişi, "AfD'yi iktidar yolunu açanları unutmayacağız. Çok öfkeliyiz. Anti faşistler, çevreciler, gençler, kadınlar birlik olmayacaksak, şimdi değilse ne zaman" dediler. Protestoda "Faşistlere destek verenler de suçludur", "Faşizm bir daha asla", "Tarihten öğren düşman yalnızca sağda", "Irkçı saldırılara karşı, bizim alternatifimiz dayanışma" dövizleri dikkat çekti. Dom Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Karl Marx Meydanı, Juri Gagarin Ring'i geçerek Haus der Sozialen Dienste meydanında son buldu. Protestoda Alman Sendikalar Birliği adına konuşan Stefan Közell: "Tarihten öğrenmek demek, sorumluluk almak demektir. Irkçılığa, ayrımcılığa, sosyal adaletsizliğe karşı çıkmaktır. Faşistlere karşı hep birlikte olmalıyız. Ancak yerel yönetimlerde açık açık işbirliği yapıyorlar" dedi.

"Yanlış yaptığını anladığı için istifa etmedi"

IG Metall sendikasından Jörg Köhlinger ise AfD oyları ile eyalet başbakanı seçilen FDP'li Thomas Kemmerich'in 24 saat sonra istifa etmesine dikkat çekerek, "Yanlış yaptığını anladığı için istifa ettiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sizler o gün sokaklara çıkmasaydınız, çok güçlü şekilde protesto etmeseydiniz asla istifa etmezdi. Kim Nazilerle işbirliği yapıyor; Höcke'ye, AfD'ye kim kapıları açtı, onu unutmayacağız. Biz hoş görü, demokrasi, eşitlik, sosyal adalet istiyoruz. AfD ise halk deyince saldırganları, sosyal eşitlik deyince yabancıları dışarı atmayı anlıyor. Biz oldukça faşistler bir adım dahi atamaz" diye konuştu. Musevi Cemaati'nden Rheinhard Schramm, AfD'ye izin verilmesinin İkinci Dünya Savaşı'ndan ders çıkarmamak anlamına geldiğini söyledi. Konuşmacılar, fırsat verildiğinde ırkçı partinin neler yapabileceğinden hiç şüphe edilmemesi ve çok dikkatli olunması uyarılarını yaptılar.

Kapitalizm karşıtlarından miting

Güvenlik Konferansı nedeniyle 4 bin polisin görev yaptığı Münih'te ise protestolara on bine yakın insan katıldı. Protestolarda, Suriye, Lübnan ve Yemen'de devam eden savaşların emperyalist güçlerin paylaşım savaşı olduğu ve silah endüstrisinin bundan büyük çıkar sağladığı ifade edildi. Son beş yılda silaha harcanan paranın yüzde sekiz oranında arttığına dikkat çeken Protestocular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminin Suriye'deki savaşta büyük rol oynadığı iddiasında da bulundular. Protesto mitinginde konuşan Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen, konferansa katılan Alman Dışişleri Bakanı Achim Maas'ı eleştirerek, "Asıl yardım edilmesi gereken diktatörler ve savaş baronları değil. Akdeniz'de hayatlarını kaybeden mülteciler, dünyanın farklı bölgelerinde yoksul ve aç bırakılan insanlardır" dedi.

Dresden'de "Olağanüstü hal"

Neonazilerin Dresden'in İkinci Dünya Savaşı'nda bombalanması nedeniyle her yıl düzenlediği "Cenaze Marşı", büyük protestoyla karşılandı. Anti faşist gruplar, neo nazi yürüyüşünü sloganlar, yüksek volümlü müzik ve düdüklerle protesto etti. Protestoda bin 400 polis görev yaptı. Anti faşist gruplar “Avrupa'nın sağa kaymasına karşı birlik", "Hepimiz aynı düşüncedeyiz: Faşizm bir daha, asla" pankartları taşıdılar. Bin kadar neo nazinin katıldığı yürüyüş, oturma eylemleri, protestolar nedeniyle sık sık güzergâh değiştirmek zorunda kaldı. Irkçı grup arasında Pegida sözcüsü Katrin Oertel de yer aldı. Ortel hakkında, koalisyon güçlerin İkinci Dünya Savaşı galibiyetini "Alman halkına Holocaust" olarak gösteren pankart taşıdığı gerekçesiyle soruşturma açıldığı belirtildi.

"Dresden yerini seç, Nazileri rahatsız et" adıyla karşıt gösteri çağrısını Yeşiller, Sol Parti ve SPD gençlik örgütleri, "Nazisiz Dresden" grubu yaptı. 75 yıl önce 13 Şubat 1945'te yapılan kente yönelik bombardımanda 25 bin insanın öldüğü iddia ediliyor. Merkezi anma törenine Almanya Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier de katıldı. Anma töreninde artan anti semitizm, aşırı sağ ve milliyetçiliğe yönelik uyarılar yapıldı. Dresden, 2014’teki yerel seçimlerde yüzde 17,8 oy alan ve son seçimlerde oyunu 27.5’e yükselten AfD’nin kalesi, İslam karşıtı Pegida (Batı’nın İslamileşmesi Karşıtı Vatansever Avrupalılar) hareketinin de Almanya'nın farklı kentlerinde tekrarlanan yürüyüşlerini başlattığı kent olarak da biliniyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Doğu cephesinde durum kötüleşti Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Stoltenberg’den çağrı: Kiev’e silah lazım G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu