Ankara'da yüksek hızlı tren kazası: 9 ölü, 86 yaralı

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolüyle görevli kılavuz trene çarptı. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan kazada üçü makinist 9 yurttaşın hayatını kaybettiğini, 47 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kazayla ilgili kusuru bulunduğu gerekçesiyle TCDD personeli 3 kişi gözaltına alındı. Trende Almanya Ticaret Bakanlığı temsilcisinin de bulunduğu gelen bilgiler arasında. Başsavcılık, 9 kişinin öldüğü 86 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında; kontrolör, tren teşkil memuru (makasçı) ve tren hareket memuru 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Sağlık Bakanı Koca, Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren kazasında yaralananlardan 7'sinin daha taburcu olduğunu 27 kişinin tedavisinin sürdüğünü bildirdi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT), kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kazada yaralanarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınanları ziyaret etti. Bakan Turhan, ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yaptı.


Kaza, saat 06.30 sıralarında Yenimahalle ilçesinde meydana geldi. Ankara'dan Konya'ya gitmek üzere, Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yaklaşık 4 dakika sonra Marşandiz İstasyonu'na geldiğinde yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpıştı.

Hızının 80-90 kilometre civarında olduğu belirtilen yüksek hızlı trenin iki vagonu raydan çıktı. Kazanın olduğu bölgede bulunan üst geçit de vagonların üzerine yıkıldı. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye sağlık, polis ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

VALİ ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA
Kazanın ardından Ankara Valisi Vasip Şahin de bölgeye gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Ardından açıklama yapan Vali Şahin, "Hızlı tren ile aynı yolda bulunan ve yol kontrolüyle görevli kılavuz trenin çarpışması sonucu bir kaza meydana geldi. Ekiplerimiz hemen olay yerine sevk edildi. 43 yaralı var, 4 yurttaşımız ölü olarak enkazdan çıkarıldı. Halen UMKE, AFAD, itfaiye ve sağlık ekiplerinin kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ölü sayısının artmamamasını umut ediyoruz" dedi.

Kazayı duyan ve trende yakınları bulunan çok sayıda kişi de olay yerine akın etti, yetkililerden bilgi almaya çalıştı. Kaza nedeniyle aynı hattaki tren seferleri durdurulurken, ekiplerin çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

ANKARA VALİLİĞİ SON DURUMU AÇIKLADI
Ankara Valiliği, kazayla ilgili yaptığı açıklamada biri makinist 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Valilik'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''Ankara'da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in, Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda yapılan son tespitlere göre 1’i makinist 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3’ü ağır olmak üzere 46 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır.Kaza yerinde arama kurtarma çalışmaları devam etmekte olup gelişmelerden kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir. ''

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tren kazasında yaralı sayısının 86'ya yükseldiği, kazada ilk belirlemelere göre kusuru olduğu belirlenen kontrolör E.E.E, tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y.'nin gözaltına alındığı açıklandı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada; Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz lokomotifinin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, yaralı sayısının 86 olduğu kaydedildi.

Yaşamını yitirenlerden 2'sinin Yüksek Hızlı Tren, 1'inin de kılavuz lokomotifi makinisti olduğu diğer 6 kişinin ise yolcu olduğu belirtildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturmada 3 cumhuriyet savcısının görev yaptığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Görevlendirilen Cumhuriyet Savcılarımız tarafından olay yerinde gerekli incelemeler yapılmış, soruşturma kapsamında ilgili tüm işlemlerin tamamı yerine getirilmiş, olayın kesin nedeninin tespiti için ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak gerekli talimatlar verilmiştir. Soruşturma kapsamında ilk belirlemelere göre olayın meydana gelişinde kusuru bulunduğu tespit edilen kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y. haklarında gözaltı kararı verilmiş olup bu şüpheliler bakımından ve tüm yönleriyle soruşturmaya devam olunmaktadır."

Başsavcılık, olaya ilişkin 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi.


İhmâlden kaynaklı kaza cinayettir!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Habertürk'te bağlandığı canlı yayında, Ankara-Sincan hattında yaşanan sinyalizasyon sorunu nedeniyle makinistlerin bir süredir telsizle haberleştiğini söyledi.


206 YOLCU VARDI
Kaza yapan YHT’de 206 yolcunun bulunduğu öğrenildi. Kazada yaralananlar, ambulanslarla Onkoloji Hastanesi, Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

AÇIKLAMALARIN HEPSİ FARKLI
Kaza, ajanslar tarafından ilk olarak YHT'nin üst geçide çarpması sonucunda gerçekleştiği yönündeydi.

Ajanslar, YHT'nin üst geçide çarptığını, üst geçidin de vagonların üzerine çöktüğünü bildirmişti.

Ankara Valiliği konu hakkında yaptığı ilk açıklamada, “Ankara’dan Konya’ya giden Yüksek Hızlı Tren banliyö treniyle çarpıştı” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı ise YHT'nin kontrol lokomotifine çarptığını ve 20 kişinin yaralandığını bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Lokomotifin orada olmaması gerekiyordu" denildi.

Olay yerindeki NTV muhabiri Ahmet Ergen, trenin olması gereken hızın üzerine erken çıkmış olabileceğini söyledi. İHA muhabiri Caner Ünver de yolcuların üst geçidin trenin üzerine çöktüğünü söylediğini aktardı.


SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

Tren kazasıyla ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Koca, "9 vatandaşımızı kaybettik, 34 yaralımızın tedavisi hastanelerde devam ediyor, 2'sinin durumu ağır" dedi.

Koca, hızlı tren kazasının yaşandığı yerde yaralı kalmadığını bildirdi.


ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kaza hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sabah 06:36’da meydana gelen kazayla ilgili olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi aldı. Kazayla ilgili gelişmeleri takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, can kayıplarından derin üzüntü duyduğu belirtildi. Kazada hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kazayla ilgili tüm birimlerin seferber edilmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.


Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Erden Timur: Tarikatçı dendiği için Alevi olduğumu söylemek zorunda kaldım