Asıl sorumlu iktidar partisi

AKP’nin 20 yılda eğitimi yapboz tahtasına çevirdiğini hatırlatan CHP’li Toprak, “YKS’deki başarısızlık karnesinin asıl sorumlusu bizzat iktidarın kendisidir” dedi.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, AKP’nin 20 yıllık eğitim politikalarının sonucunun Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’nda (YKS) görüldüğünü vurguladı. Toprak, “YKS’deki bu başarısızlık karnesi aynı zamanda üniversite eğitiminin kalitesini de aşağı çekiyor ve üniversiteleri adeta lise seviyesine düşürüyor… Tablonun asıl sorumlusu ‘Dindar ve kindar nesiller yetiştireceğiz’ diyerek eğitim kurumlarını kendi siyasi zihniyetinin arka bahçesi gören, bilimi reddeden, gençlerin geleceğini karartan iktidardır” dedi.

Haftalık değerlendirme raporunu yayımlayan Toprak, AKP’nin 20 yılda eğitimde başarısız olduğunu kaydederek, üniversite eğitiminin lise düzeyine düştüğünü açıkladı. Toprak, “20 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştirerek eğitim sistemini altüst eden AK Parti hükümetleri, üniversiteleri lise düzeyinin de altına düşürdü. Sonuçları geçen hafta açıklanan YKS sonuçları orta öğrenimden gelen öğrenci kaynağının ne kadar ağır bir eğitimsizlikle üniversite kapısına yığıldıklarını gösterdi” ifadelerini kullandı.

Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon kişinin ve dört yıllık lisans öğrenimi için belirleyici olan Alan Yeterlilik Testi’ne ise (AYT) 1 milyon 852 bin kişinin katıldığını hatırlatan Toprak, akademik eğitimdeki tabloyu şöyle açıkladı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değiştirdiği YÖK Başkanı göreve gelir gelmez YKS sınavında tercih yapabilmek için zorunlu asgari baraj puanını kaldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan atamalarla tamamıyla siyasallaşan YÖK, iktidarın seçime dönük vaatlerinin uygulayıcısı haline geldi. Şayet asgari baraj puanı kaldırılmamış olsaydı durum çok daha vahim olacaktı. Geçen yıl uygulanan baraj sistemi bu yılki sınavda da uygulansaydı sınava katılan 3 milyondan fazla öğrencinin yüzde 75’i sayısal, yüzde 62’si sözel, yüzde 58’i eşit ağırlık puanında barajı aşamayacaktı. Diğer deyişle bu sonuçlar öğrencilerin yarısının bile en basit lisans eğitimi programına katılabilmek için gerekli asgari bilgi düzeyine sahip olmadıklarını ortaya koyuyor.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı