Askıda Anayasa

Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan ve AYM’nin hukuka aykırı bulmasına rağmen düzeltilmeyen yargı kararı hakkında tartışmalar sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, “Askıda Anayasa durumu ile karşı karşıyayız. En büyük sorumluluk TBMM Başkanlığı’nda” dedi.

BirGün ANKARA

Yargı kararıyla milletvekilliği düşürülen ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen TBMM’ye dönemeyen Enis Berberoğlu hakkında İstanbul 15’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin reddettiği itiraz kararını değerlendiren CHP’den, “Askıda Anayasa” çıkışı geldi.

Berberoğlu hakkındaki yeniden yargılama kararını tanımayan iki yerel mahkemenin suç işlediğini ifade eden CHP Hukuk Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “AYM kararlarının uygulanmadığı ülke, bir hukuk devleti değildir. Yargı organı olan mahkemeler, en ivedi şekilde gereğini yapmalı ve bu ağır hak ihlali, tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır. Aksi, Anayasal düzene ihanettir, devletin temeline dinamit koymaktır” dedi.

GÖREV SUÇU İŞLENİYOR

AYM’nin yerel mahkemelerin kararının hukuka aykırılığını tespit ettiğini anımsatan Erkek, “AYM, 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden yargılama yapmasını istedi. Bu mahkemenin kararı uygulamama gibi bir lüksü yoktur. Görev suçu işleniyor. 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise ‘görev’ vurgusu yaparak yeni bir tartışma başlatıyor. Yeniden yargılama kararının bir an önce verilmesi gerekiyor. Ama bu adım bir türlü atılmıyor” diye konuştu.

SORUMLULUK TBMM’DE

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un önceki gün yaptığı, “AYM’nin kararı uygulanmalıdır” sözlerini de değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, “AYM kararının beklenmeden Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ağır bir hataydı. Milletvekilliği düştü. Şimdi ağır ihlallere neden olan sonuçlarının ortadan kalkması konusundaki en büyük sorumluluk TBMM Başkanlığı’nındır. Askıda Anayasa durumu ile karşı karşıyayız” dedi.

ŞENTOP’UNKİ TİMSAH GÖZYAŞLARI

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u sorumluluk almaya çağırdı.

Şentop’un, AYM’nin kararlarının bağlayıcı olduğuna yönelik açıklamalarının “olumlu ancak eleştiriye muhtaç” söylemler olduğunu kaydeden CHP’li Antmen, “Burada, 'Timsah gözyaşları var' diyebiliriz. Anayasa’da yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddedeki hüküm kapsamında 26’ncı dönemde dokunulmazlığı kaldırılan dosyalar üzerindeki henüz bitmeyen yargılama süreçlerinin 27’nci dönemde ilgili vekillerin tekrar seçilmesi durumunda durması gerekiyordu. TBMM Başkanı Şentop da dokunulmazlıkları kaldırılmış olan vekillerin yeniden seçilmeleri durumunda tekrar dokunulmazlık kazanacaklarını beyan etmişti. Ancak Anayasayı da, kendi beyanını da çiğneyerek talimatla İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının düşürülmesinin önünü açtı. Önce halk iradesine sonra da Anayasa’ya darbe yapıldı. Bunun sorumlularından birisi de Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tur” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Sokakta kazanacağız Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi