Avrupa’da aşı savaşı başladı: İngiltere ile AB karşı karşıya

İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca’nın Avrupa Birliği’ne koronavirüs aşısı tedarikini azaltacağını açıklamasının ardından AB, firmaya taahhütlerini yerine getirme çağrısı yaptı. Avrupa basını, AB’nin Pfizer aşısının İngiltere’ye ihracatını yasaklamayı düşündüğünü yazdı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında Covid-19 aşısı anlaşmazlığı yaşanıyor. Sorun, Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı geliştiren İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca’nın AB’ye daha önce belirlenen dozdan daha azını vereceğini açıklamasıyla başladı. Avrupalı yetkililer ise AstraZeneca’nın, AB ülkeleri için ayrılan aşıları İngiltere’ye verdiğini düşünüyor.

AB Komisyonu, geçen hafta üye ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70’inin 1 Haziran’a kadar aşılanması hedefi koymuştu.

AB AŞI TEDARİKİNDE YÜZDE 17’YE SAHİP

AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot ise şirketinin aşıyı AB’ye İngiltere’ye olduğu kadar hızlı teslim etme sözü vermediğini belirtti. Soriot, “Dünya nüfusunun yüzde 5’ine sahip Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17’sini alıyor” dedi. AB Komisyonu’nun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides ise “İlaç şirketleri ve aşı geliştiricilerinin uymaları gereken ahlaki, toplumsal ve sözleşmeye bağlı sorumlulukları var” diyerek AstraZeneca’yı suçladı. AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzalamıştı. AB Komisyonu, AstraZeneca ile yaşanan ihtilaftan sonra üye ülkelerde aşı üreten bütün şirketlerin üçüncü ülkelere bu ürünü ihraç etmek istediklerinde bildirimde bulunmalarını gerektirecek bir mekanizma üzerinde çalışıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halifelik isteyenler sonucuna katlanır Mahirlerin yoldaşı, THKP-C MK üyesi Orhan Savaşçı yıldızlara uğurlandı Sandıktan çıkan ‘değişim’ mesajı Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı İngiltere'nin tepki çeken göçmen planı parlamentodan geçti