Avusturya’da yazarlar, radikal sağ ile koalisyona karşı

Serdar Paulo Erdost - Salzburg

Avusturya’da Salzburg Eyalet Başkanı Wilfried Haslauer’in (Hıristiyan Demokrat ÖVP), radikal sağ parti FPÖ ile koalisyon görüşmeleri eyaleti karıştırdı. Aralarında Karl-Markus Gauß, Birgit Birnbacher, Martin Amanshauser, Ludwig Laher ve Gerhard Ruiss’in de bulunduğu çok sayıda yazar, radikal sağla yapılacak koalisyona karşı tutum aldı. Avusturyalı Yazarlar İlgi Grubu, tutarlı bir hükümet çoğunluğunun, Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) katılımı olmadan da olanaklı olduğunu vurguladı.

“FPÖ TOPLUMSAL EŞİTSİZLİĞİ ARTIRMAKTAN YANADIR”

Avusturyalı yazarların yazılı çağrısında, “Ulusal ve uluslararası aşırı sağ çevrelerle bağları ile tanınan ve siyasi olarak demokrasiyi ortadan kaldırmayı, toplumsal eşitsizliği artırmayı, klima politikası önlemlerine duyulan gereksinimi hiçe saymayı ve önemli demokratik kurumlara saldırmayı savunan bir partiyle koalisyona kesinlikle karşıyız. FPÖ ile bir koalisyon ülkenin refahına değil, öncelikle FPÖ’nün çıkarlarına hizmet eder” denildi.

Yazarlar, Salzburg Eyalet Başkanı Wilfried Haslauer’ın planlanan koalisyonu, sanki FPÖ Salzburg’un Federal FPÖ ile hiçbir ilgisi yokmuş gibi sunmaya çalıştığına dikkati çekti. Haslauer, özel kişiler tarafından formüle edilen protestolara yanıt olarak, “FPÖ Federal Partisi’nden kaynaklanan ve Salzburg’daki saygı ve siyasi değerler bütününe uymayan aşağılayıcı ve nefret dolu tonuyla ilgili bir sorunu” olduğunu kabul etti. Avusturyalı Yazarlar İlgi Grubu bu “tonalite”nin, FPÖ sadece Salzburg hükümetinde oturuyor diye değişmeyeceğini vurguladı. Aksine bu durumun onlara, “tonalitelerini” siyasi meşrutiyete dönüştürmeleri için bir fırsat daha vereceğini belirtmekteler.

PAZARTESİ GÜNÜ BAŞKA BİR DİRENİŞ İTTİFAKI DAHA KURULDU

Hafta başı, Salzburg Sanat Merkezi’nde (Kunstquartier) “ÖVP ve FPÖ Koalisyonuna Karşı Salzburg İttifakı” kuruldu. Bu ittifak, özel kişilerden, Nazi Toplama Kampı Derneği, ARGEkultur Salzburg gibi 20’den fazla kuruluştan oluşuyor.

İttifak sözcüsü Sarah Lena Schlegel, “Siyah (ÖVP) ve Maviye (FPÖ) Karşı İttifak”ın bundan sonra sesini daha güçlü çıkaracağını ve koalisyona karşı ortak protesto hareketleri oluşturacaklarını söyledi ve ekledi: “Özellikle mavi ve siyah bir eyalet hükümeti gelirse, o zaman bu gerçekten her açıdan geriye adım atmak demektir. Bunun anlamı, sosyal bütçeyi tırtıklamaktır.”

Açıklamada güncel ayrımcılığın daha da artacağı da belirtildi.

Salzburg’da ÖVP ile FPÖ arasındaki koalisyon görüşmeleri şu anda devre arasında. İki parti, görüşmelerin sonuçlarını mayıs ayı sonunda sunmayı planlıyor. Bu nedenle “Siyah ve Maviye Karşı İttifak”, 29 Mayıs Pazartesi günü, saat 16:00’da, Salzburg merkez istasyonunda ülke çapında bir gösteri ilan etti.

“Avusturyalı Yazarlar İlgi Grubu” 1971’de Avusturya’da yazar derneklerinin ortak görüşme delegasyonu olarak kuruldu ve 1981’de bağımsız bir kuruluş olarak yeniden inşa edildi. Şu anda yaklaşık 3.800 üye ve 70 üye derneği olan bir yapılanma.

Yazarların ÖVP ve FPÖ koalisyonuna karşı çağrısı Helena Adler, Martin Amanshauser, Alf Altendorf, Birgit Birnbacher, Harald Friedl, Karl-Markus Gauß, Hans Peter Graß, Christoph Janacs, Ludwig Laher, Helga Laher-Reuer, Karl Müller, Roswitha Müller, Petra Nagenkoegel, Klemens Renoldner, Gerhard Ruiss, Barbara Stasta, Anton Thuwaldner ve Siegfried Trenker tarafından imzalandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Avrupa’nın vatansız azınlığı: Çingeneler G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı Frankfurt'ta 'BirGün 20. yıl' kutlaması