Aylık bin 500 lira ile yaşam savaşı

Gençlerin bir numaralı gündemi geçim derdi. Yapılan bir araştırmaya göre, iş arayan mezunların yüzde 69’u bir ayda bin 500 TL ile geçinmeye çalışıyor. Üniversite mezunu çalışan gençlerin yüzde 24’ü ise asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde kazanıyor. Yüzde 93'ü düşük ücretlere sessiz kalıyor.

Haber Merkezi

Ülkedeki 171 üniversitede eğitim gören bin 219 öğrenci ve 342 mezunun katıldığı “Gençlerin beklenti ve yönelim araştırması”, gençlerin yaşadığı ekonomik sorunları ortaya koydu. AKP iktidarlığında gençlerin bir numaralı gündem maddesinin geçim derdi olduğunun görüldüğü araştırmada, gençlerin yüzde 93’ünün düşük ücretlere sessiz kaldığını gösterirken, iş arayan mezunların yüzde 69’unun bir ayda bin 500 TL harçlık ile geçinmeye çalıştığını gösterdi. Araştırmaya göre gençler mutsuz ve stresli.

DURUM VAHİM

Kariyer platformu Youthall’un Mart ayında gerçekleştirdiği “Gençlerin beklenti ve yönelimleri araştırması” sonuçları açıklandı. Konjonktür, deprem felaketi ve seçim süreci etkisi altındayken araştırma, gençlerin gelecekleriyle ilgili karamsarlığını da ortaya koydu. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen araştırma; üniversite öğrencisi ve yeni mezun gençlerin yaşam koşullarını ve alışkanlıklarını, iç dünyalarını, ülkedeki ekonomik ve sosyal koşulları, dış dünyaya yönelik yorumlarını, kariyer planlarını, iş dünyasına bakış açılarını, karşılanan ya da karşılanamayan beklentilerini, geleceğe yönelik eğilimlerini ortaya çıkardı. Araştırmaya; 18-34 yaş aralığındaki, 171 farklı üniversitenin 128 farklı bölümünde okuyan 1219 öğrenci ve 342 mezun katıldı.

Araştırmadan öne çıkan bazı bulgular şöyle;

•2022 araştırması sonuçları ile kıyaslandığında, kötüye giden ekonomik koşullar nedeniyle aile evinde kalan gençler oransal olarak artarken, yurtta ve öğrenci evinde kalanlar ise oransal olarak azaldı.

•Gençlerin aylık gelir veya harçlık verilerine bakıldığında, çok sınırlı imkanlarla yaşadıkları gözlemleniyor.

•Öğrencilerin yüzde 38’i bin 250 TL, yüzde 33’ü bin 251-2 bin 500 TL aralığındaki bir harçlıkla geçinmeye çalışıyor.

•İş arayan üniversite mezunlarının durumu ise daha vahim. Sonuçlara göre iş arayan mezunların yüzde 69’u bir ayda bin 500 TL harçlık ile geçinmeye çalışıyor ki bu rakam sağlıklı beslenmelerine bile yetmiyor.

•2022 araştırması ile kıyaslandığında yıllık yüzde 137 enflasyona rağmen, skalanın en alt seviyesindeki bu harçlıkların geçen yıla göre sadece yüzde 25 artış gösterdiği görülüyor.

MUTSUZ VE STRESLİLER

Araştırma sonuçlarına göre üniversite mezunu çalışan gençlerin yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor.

Gençlerin 5’te 1’i mutsuz, 4’te 1’i geleceği olumsuz algılıyor, 4’te 3’ü ise stresli.

Mezunların yüzde 67’si ve çalışan mezunların yüzde 79’u gençlerin şu anda çalıştıkları iş yerlerinden ilk fırsatta ayrılacağı inancında.

Yüzde 80’i şirketlerin çalışanları önemsemediğini ve günümüz ekonomik koşullarından fayda sağladığını düşünüyor.

Yüzde 93’ü ise geçici olarak düşük ücretler ile çalışmaya sessiz kalıyor.

“İmkân olsa yurt dışına gider misin?” sorusuna gençlerin yarısı neresi olduğuna göre karar vereceğini belirtirken; üçte birinden fazlası ülke fark etmeksizin yurt dışına gitmek istiyor. 

Yurt dışının en önemli albenileri; iş/özel hayat dengesi ve emeğe değer verilmesi olarak yer aldı. 

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı