Balonu yükseltmek için ağırlık atılıyor

Yerel seçim yenilgisinin ardından panik halinde ‘partiyi yenileme’ çalışmalarına yönelen AKP için durum kritik. Kongre öncesi parti içinden ‘çatlak sesler’ yükselirken, içeriden aktarılan bilgiler, ‘Kongrenin, partiye kilit vurma kongresi’ olacağı yönünde

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

Kongre sürecine giren partide birbirini izleyen istifalar geldi. Reis’in işareti partide hemen yankı buldu. Numan Kurtulmuş’un AKP il başkanlarıyla yaptığı toplantıda söyledikleri, sürecin devam edeceğini gösteriyor. Yerel seçim yenilgi sonrası büyük panikle “partiyi yenileme” çalışmasına başlanmış. Bu sürece partiden itiraza edenlerin de sayısı az değil. Gelişmeleri sorduğumuz bir milletvekili yaklaşan süreci “Bu kongre partiye kilit vurma kongresi olacak” diyerek ifade etti.


GENÇ KUŞAK KORKUSU

Hem Erdoğan’ın hem de Kurtulmuş’un ‘gençleşme’ açıklamalarıyla birlikte AKP öncesini bilmeyen yeni bir kuşak yönetime hazırlanıyor. Bu yenileme örgüte ‘gençlerle buluşma, onları yeniden kazanma’ çabası olarak gerekçelendirilmiş. Bu kuşağın en belirgin özelliği iktidarın nimetleriyle büyüyen, iş hayatına genç yaşta atılan ve daha önce hiçbir toplumsal çalışma içerisinde bulunmamış olarak sıralamak mümkün. Anlaşılan o ki çok önemli bir değişiklik olmazsa AKP kongreleri her il ve ilçede ‘yeni Berat Albayrak’lar’ hedefiyle gerçekleşecek.

ÖRGÜT KALMAZ

Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığıyla bir anlamda Saray’a bağlanan partinin önümüzdeki kongreyle kapısına kilit vurulacağına düşünen AKP’lilerin sayısı hiç de az değil. Uzun yıllar partide yöneticilik yapmış bir isim yeni durumu “Üye örgüt yönetimine, yönetici milletvekiline, vekil bakana ulaşamıyor. Durum bu hale geldi” diyerek aslında ortada konuşulacak ne bir parti olmadığını söyledi. Numan Kurtulmuş’un artık “Erdoğan rüzgarıyla oy kazanma dönemi bitti” açıklamasını hatırlatıp örgüt vurgusunda yaşanan çelişkiyi hatırlattığımızda ise, “O zaman yöneticilerin nasıl görevden alındığına ve atandığına bakacaksınız. Tek yerden idare edilen partide başka kim rüzgar estirebilir” diye yanıt verdi.

AKP İÇİN ÇOK GEÇ

Yaklaşık iki yıldır onlarca il başkanları, milletvekilleri, genişletilmiş organ toplantıları yapıldı. AKP’nin her toplantısında en üst perdeden ‘halkla yakın ilişki, yukarıdan bakmayan güven veren isimlerin yönetime girmesi, parada pulda gözü olmayan isimlerin tercih edilmesi gibi uyarılar yapıldı durdu. Son olarak Numan Kurtulmuş, “Hz. Ömer, Hz. Hatice gibi isimlerle devam edeceğiz” diyerek durumun bir kez daha altını çizdi. Aslında bu söylem toplumun her noktasında haksız olarak zenginleşen AKP’lilerle ilgili ‘zenginleşme’ eleştirilerini kabul etme anlamına geliyor. Ama çok önemli bir sorun var o da bu sözleri söyleyen isimlerin durumları. Partinin en tepesinden, il ilçe başkanına kadar bırakın bir tane yoksu orta gelirli tek bir yöneticinin kalmaması söylemi baştan anlamsız kılıyor.
Yenilenme hamlesi parti içerisindeki homurdanmaları şimdilik kesmiş gözüküyor. Yerinde kalmak isteyen partililer eleştirilerini sonraya bırakıp susmayı seçtiler. Kongreye kadar böyle devam edecek gibi. Milletvekillerinde de durum çok farklı değil. AKP’lilerin bile erken seçim konuşmaya başladığı bir yerde kimse başını kaldırmaya cesaret edemez.

BÜYÜK TASFİYE YOLDA

Aldığımız bilgiye göre Erdoğan ve çalışma arkadaşları partide itirazlarını yüksek sesle dile getirenleri, özellikle Babacan ekibiyle görünen her ismi not etmiş durumda. Bazıları MKYK gibi en üst organlarda bulunan bu isimler önümüzdeki dönem partide şans bulamayacak.

Erdoğan, hamle için acele etmiyor. Babacan ve Davutoğlu’nun partilerinin kurulmasını bekleyecek. Çok açık ki iki ismin güçlü bir başlangıç yapması ancak AKP içinden mümkün olduğu kadar çok isimin dahil olmasıyla mümkün. Erdoğan’ın süreci geciktirmesinin en önemli nedeni de bu. Yeni partileri güçlendirecek küskünler yaratmak istemiyor.

İstifalar başladı ama büyük operasyon yeni yılla birlikte başlayacak. Erdoğan, balonun yükselmesi için ağılık olarak düşündüğü isimleri partiden atmaya devam ediyor. Ama ne yapsa boşa. AKP, bu haliyle yükselmekte olan değil, daha çok patlamak üzere olan bir balona benziyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Sokakta kazanacağız CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi