Berlin’in başına çorap ören Leopard tank krizi büyüyor

Almanya’daki ABD üssünde Ukrayna’ya Leopard tank gönderilmesi konuşuldu. Berlin’in ayak sürümesi Washington’ı öfkelendirirken Peskov da ‘olası tank sevkıyatının olumsuz karşılığı olur’ tehditleri savurdu.

Dış Haberler

Ukrayna’daki kanlı çatışmalar 11 aydır sürerken Ukrayna Lideri Vlodomir Zelenski’nin sık sık Batılı ülkelerden daha fazla silah, asker ve para istemesi çatlaklara yol açıyor. Zelenski’nin ısrarcı taleplerine yanıt vermek için Ukrayna ve Batılı ülkelerin savunma bakanları, Almanya’da ABD’ye ait Ramstein hava üssünde bir araya geldi. Temas Grubu’nun en önemli gündemi, Alman Leopard tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesiydi. Ancak geçen hafta eski bakanı koltuğundan eden bu tanklara ilişkin Almanya’nın çiçeği burnunda Savunma Bakanı Boris Pistorius ‘Leopard hakkında bir karar açıklayamayacağını, bunun ne zaman olacağını da bilmediğini’ söyledi. Açıklama toplantının evsahibi konumundaki ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’i öfkelendirdi. Austin, “Ukrayna halkının gözü bizim üstümüzde, Kremlin’in gözü bizim üstümüzde, tarihin gözü bizim üstümüzde” diyerek tehditler savurdu.

Toplantı öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yaptığı yazılı açıklamada, yönetimin yeni yardım paketiyle birlikte 30’uncu kez Amerikan ordusunun envanterinden Ukrayna’ya silah ve ekipman sağladığını belirtti. Blinken açıklamasında, paketin toplam değerinin 2,5 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Rusya-Ukrayna savaşına dair açıklamalarda bulundu. Başta Almanya olmak üzere, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna’ya olası tank sevkıyatının “büyütülmemesini" isteyen Peskov, “Bu tür sevkıyatın bir şeyleri değiştirebileceğine dair önemini büyütmemek gerekiyor” dedi. Peskov, olası tank sevkıyatının olumsuz sonuçlara yol açacağını vurguladı.

KARŞILIĞI SERT OLUR

Batılı ülke liderleri savaşta Ukrayna’nın elini güçlendirmek için bir araya gelirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı yaptı. Üyeler özel askeri harekâtın gidişatı hakkında görüş alışverişi yaparken Savunma Bakanı Sergey Şoygu, hafta başında harekat bölgesine yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İsrail'de polise bıçaklı saldırıda bulunan Türk vatandaşı öldürüldü Öğrenciler ayakta, polis dayakta Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı Londra'daki kılıçlı saldırıda 13 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti