BirGün’e açılan iki davaya da ret

TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ve ailesinin BirGün’e açtığı iki tazminat davası da reddedildi. Kararda, basın özgürlüğüne vurgu yapıldı. BirGün’ün avukatları ise kararı olumlu olarak değerlendirdi.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından BirGün’e açılan iki tazminat davası da reddedildi.

TÜBİTAK, 21 Ağustos 2021’de yayımlanan ‘TÜBİTAK damadın vakfına çalışıyor’ başlıklı haber nedeniyle BirGün’ün imtiyaz sahibi İbrahim Aydın’a, muhabiri İsmail Arı’ya ve gazeteye 100 bin liralık tazminat davası açtı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere yer verilen haberde Selçuk Bayraktar’ın ağabeyi Haluk Bayraktar’ın TÜBİTAK’ın yönetim kurulu üyesi ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı olduğuna değinildi. Haberde, T3 Vakfı’nın yürütücüsü olduğu TEKNOFEST için 2021 yılında da 7,6 milyon TL harcadığı aktarılıyordu.

HABER GERÇEK, KAMU YARARI VAR

Ankara 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 6 Ekim’de cevap gönderen BirGün’ün avukatları, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekti. Haberin gerçek ve güncel olduğuna değinilen cevapta, kamu yararının da altı çizildi. Cevapta, “Bir tüzel kişinin, gerçek kişilerden farklı olarak onurunun zedelendiğini veya manevi bir acı hissettiğini ileri sürerek herhangi bir talepte bulunması mümkün değildir. Tüzel kişinin haberden veya içerikten somut olarak nasıl bir maddi zarara uğradığını göstermesi gerekecektir. Haberin muhatabı kamu tüzel kişisi ise böyle bir zarardan bahsedilemeyeceği de açıktır. Davaya konu haberin kamuoyunu yakından ilgilendirdiği de şüphesizdir. Davacı kamu kurumudur. Tasarrufları hakkındaki eleştiri ve haberlere tahammüllü olmak durumundadır” denildi. Ankara 18’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Nisan’da davanın reddine karar verdi.

BAYRAKTAR’IN DAVASI DA REDDEDİLDİ

Selçuk Bayraktar’ın ise 5 Ekim 2019’da yayımlanan ‘Damada kıyak üstüne kıyak’ başlıklı haber nedeniyle açtığı tazminat davası da reddedildi.

Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar ve ölen babası Özdemir Bayraktar, gazetemiz BirGün’e toplam 100 bin liralık tazminat davası açtı. Haberde, Baykar’a ait İHA üretim tesisinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel endüstri bölgesi ilan edilmesine ilişkin bilgiler yer alıyordu. İstanbul 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 29 Mart’ta davayı reddederken gerekçeli kararında ise şu ifadelere yer verdi: “Davaya konu haberdeki konunun güncel olduğu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığı, habere yönelik toplumsal ilginin bulunduğu, yazıdaki ifadelerin eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bir gazetecilik tekniği olarak çarpıcı başlık tekniğine göre haberin manşet edildiği, bu haliyle de davacılar yönünden kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı sonucuna varılmakla...”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLARI İÇİNDE

Her iki davadan da çıkan kararları değerlendiren BirGün gazetesi avukatları, “Her iki haber de basının kamu adına gözcülük ve denetim işlevi gereğince yayımlanmış haberlerdir. Basın özgürlüğü sınırları içerisindedir. Bu durumun mahkemelerce de tespit edilmiş olması olumlu bir gelişmedir. Dileriz bu tip kararlar çoğalır ve bu kararların hukuka uygun olduğu bölge adliye mahkemelerince de tespit edilir” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı